.[ ČeskéHry.cz ].
Stíny pomocí meshe

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> 3D API / 3D Enginy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
frca

PříspěvekZaslal: 29. duben 2010, 09:12:34    Předmět: Stíny pomocí meshe Odpovědět s citátem

Zdravím,
uvažoval jsem, že by šly udělat statické stíny ve scéně tak, že by se na hranici stínů udělaly řezy meshem a pomocí vertex colors se dodělalo příslušné osvětlení. Pokud by šlo o přesnost, tak by to šlo použít jen u směrového osvětlení, tedy takového, kde je světlo dané vektorem a ne pozicí (tzn. tím pádem nehraje roli vzdálenost osvětlené plochy od zdroje světla, protože zdroj světla je v nekonečnu). Byly by realizovatelné i měkké stíny (obrázek ukazuje, jak bych si to zhruba představoval).
Otázka zní: Setkali jste se někdo prakticky s touto metodou?
Je rozumné to takto řešit? Předem díky.

Augi

PříspěvekZaslal: 29. duben 2010, 09:42:18    Předmět: Odpovědět s citátem

Jedná se o light mapping na úrovni vertexů (a ne pixelů), takže "offline vertex lighting", tak proč ne Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Ladis

PříspěvekZaslal: 29. duben 2010, 09:43:55    Předmět: Odpovědět s citátem

Dříve když ještě ne všechny hry používaly multitexturing na prostředí kvůli podpoře starších grafik, se stíny dělaly úpravou meshe. Je to tak třeba v Re-Volt, kde kombinovaly ruční nastavení barev vertexům a ruční řezání meshů. Kdyby jsi ty meshe neřezal a jenom nastavoval barvy vertexů, tak tak to bylo např. v Alien vs. Predator, kde to teda nebylo ručně, ale dynamický vertex lighting.
frca

PříspěvekZaslal: 29. duben 2010, 18:37:18    Předmět: Odpovědět s citátem

A znáte nějaký program, do kterého se nasype mesh + vektor osvětlení a vypadne to, co chci?
VODA

PříspěvekZaslal: 29. duben 2010, 20:44:44    Předmět: Odpovědět s citátem

Co takhle v 3DS maxu Assign vertex colors?
Tam je jen problém, že objekty nevrhájí stín na sebe sama...
Já na tohle mám třeba udělanej skript pro Gmax...kterej řeší i to self-shadowing, ale za cenu mnohem menší rychlosti...
frca

PříspěvekZaslal: 30. duben 2010, 09:19:03    Předmět: Odpovědět s citátem

VODA: Max nemám, ale přesto: Ukážeš mi screenshot výstupu toho tvého skriptu pro inspiraci? Díky.
VODA

PříspěvekZaslal: 30. duben 2010, 10:23:06    Předmět: Odpovědět s citátem

Nechce se mi kvůli tomu dělat novej model, takže ti to ukážu na hlavní hrdince z té mé plošinovky, která je stínována přes ten skript...pomocí rovnoměrně rozmístěných světel po povrchu koule simuluji globální iluminaci...

Klasické stínování...

Moje stínování...

Uši vrhají na hlavu stín...

S texturou to není sice moc poznat, ale nasvícení té postavy je mnohem přirozenější...

Snad je to z toho vidět...
Můj skript funguje na podobném principu jako Assign vertex colors v MAXku, ale myslím, že jsem tam dodělal pár zásadních věcí, které v Maxu chybí, ale hodně změní výsledný dojem...
Ladis

PříspěvekZaslal: 30. duben 2010, 11:56:55    Předmět: Odpovědět s citátem

Stínování není na otexturovaném modelu moc poznat, protože ty stíny jsou nevýrazný. Když je chceš ukázat, tak je zesil, tj. aby nejtmavší úroveň byla černá a ne jen o trochu tmavší nez nezastíněná část.
]semo[

PříspěvekZaslal: 30. duben 2010, 12:28:47    Předmět: Odpovědět s citátem

Vypadá to překvapivě dobře. Ale třeba konkrétně na týhle hrdince, která má jistě unikátní texture mapping, by se dala použít vyrendrovaná Ambient Ocllusion Mapa, která se natvrdo "zapeče" do difuzní textury. Ty vertex stíny sem viděl v nějaký hře (tuším WRC na PlayStation2) na silnici od stromů a bylo to pěkný.
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
franz

PříspěvekZaslal: 30. duben 2010, 18:08:37    Předmět: Odpovědět s citátem

]semo[ napsal:
Ale třeba konkrétně na týhle hrdince, která má jistě unikátní texture mapping, by se dala použít vyrendrovaná Ambient Ocllusion Mapa, která se natvrdo "zapeče" do difuzní textury.

Byl by na tohle nějaký tutoriál?
VODA

PříspěvekZaslal: 30. duben 2010, 20:38:29    Předmět: Odpovědět s citátem

Ladis napsal:
Stínování není na otexturovaném modelu moc poznat, protože ty stíny jsou nevýrazný. Když je chceš ukázat, tak je zesil, tj. aby nejtmavší úroveň byla černá a ne jen o trochu tmavší nez nezastíněná část.

Ono je to tak schválně...když si vezmeš přirozené konstantní světlo (tj. když slunce ve dne není vidět a konstantní světlo jakoby vydává celá obloha)...tak to bude vypadat zhruba takhle...
Postava vypadá pak mnohem přirozeněji a stínování je hladší...
Já osobně jsem s "fakem globální iluminace" hodně spokojen a mám to připravené i do Replikátorů (jak pro jednotky tak pro mapu a objekty) a vypadá to hodně slušně...
]semo[

PříspěvekZaslal: 3. květen 2010, 08:15:12    Předmět: Odpovědět s citátem

franz: tak třeba tady je něco http://www.mrbluesummers.com/893/3dsmax-video-tutorials/baking-ambient-occlusion-in-3dsmax-monday-movie/

V tom tutoriálu to mají celkem v nízký kvalitě. Dá se nastavit lepší a uložit si ten výsledek do souboru. Pak to můžeš ve Photoshopu zkombinovat se svojí texturou jak libo.
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> 3D API / 3D Enginy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: