.[ ČeskéHry.cz ].
Fantasy - klasika vs ne-klasika
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Game Design
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
gindar



Založen: 05. 10. 2007
Příspěvky: 86

PříspěvekZaslal: 19. leden 2011, 16:49:25    Předmět: Odpovědět s citátem

OGI/Flash: Díky za zajímavé komentáře.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
kECUB



Založen: 14. 09. 2007
Příspěvky: 16

PříspěvekZaslal: 20. leden 2011, 17:56:02    Předmět: Odpovědět s citátem

Já jsem vždycky myslel že slovo fantasy nějak souvisí se slovem fantazie, proto jsem nikdy nepochopil proč jsou v každém drůhém fantasy trpaslíci, elfové, skřeti, barbaři atp. To mi přijde naprosto bez nápadu. Pochybuju že tolkien chtěj vytvořit manuál pro cosi čehoš název připomíná fantazii. Jestli tě serou elfové tak je nazvy lefama místo dlouhejch uší jim udělej dlouhý nosy a je po problému. Chceš dělat fantasy tak si prostě vymysli vlastní svět ne? O to přeci jde? ne? A podle mě nejde vždycky jen o hratelnost. Spoustu her jsem dohrál jen proto že jsem chtěl vědět jak se vyvine příběh i když mě už herní systém přišel nudnej a stretypní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
franz



Založen: 30. 07. 2007
Příspěvky: 1325

PříspěvekZaslal: 20. leden 2011, 19:10:16    Předmět: Odpovědět s citátem

Imho než Tolkien je na vině filmová verze Pána Prstenů, teprve pak se to začlo rojit Warcraftem3 počínaje. Navíc ta MMO mládež určitě knihu ani v ruce nedržela.

V raných dobách vzniku CG představoval adresář "FANTASY" převážně polonahé ženy (něco jako později Xena) různě křížené s hady nebo ještěry, monstra na způsob souboje titánů, draky, sopky.. měl jsem na amize nasysleno asi 500 obrázků a když přišla návštěva, pustil jsem to ve slideshow a každý úžasem ani nedýchal Cool btw docela by mě zajímalo, jak bychom se na tyto artworky tvářili dnes Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
OGI



Založen: 30. 07. 2007
Příspěvky: 323

PříspěvekZaslal: 21. leden 2011, 10:18:06    Předmět: Odpovědět s citátem

fantasy je opravdu od slova fantazie, jen jako vsude se nevyhneme skatulkovani a proto se tento nazev pouziva prave pro onen specificky druh knih/filmu/her... vicemene by se tomuhle zanru bez problemu mohlo rikat Pohadky, nebo mytika protoze hlavne z techto dvou zdroju to vychazi, ale rika se tomu fantasy tak se stim smirme Smile. Jinak samozrejme si komplet vsechno muzes vymyslet a urcite je to prinosne, jen lide jsou zvykli klonit se k stereotypum a kdyz je neco proste oznaceno tak a tak a dlouhou dobu vsechno takto oznacene vypadalo priblizne podle jedne sablony, tak zacnou ocekavat ze to tak bude vzdycky... a s timhle nic neudelas a spoustu vyvojaru, filmaru a spisovatelu uz pohoreli prave na tomhle bode. A proto se firmy kterym ve finale jde hlavne o zisk (nemusime si nalhavat ze jejich hlavnim poslanim a ukolem je tvorit hry, protoze jejich hlavnim cilem je hlavne vydelavat, od toho to jsou firmy), od zabehlych schemat odchyluji jen minimalne, sazeji na jistotu. Kazdopadne pokud delas hru jen sam na sebe a jako svuj konicek, pak je jedine dobre do ni nacpat co nejvic svych napadu a myslenek, protoze jak se do toho zacnou michat prachy, tak tohle hnedtak udelat nebudes moct Sad.
_________________
******************************************
Don't just create another game, try to tell a story.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Houp



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 672

PříspěvekZaslal: 21. leden 2011, 10:21:49    Předmět: Odpovědět s citátem

Moc nechápu, proč si tvořit elfy podle sebe, to bude jen mást. Proč nevytvořit něco podle sebe a zároveň to nepojmenovat jinak?
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
sulthan



Založen: 24. 10. 2007
Příspěvky: 104

PříspěvekZaslal: 23. leden 2011, 13:26:17    Předmět: Odpovědět s citátem

Neda se rict, ze kazdy svet, kde jsou elfove a trpaslici, je podle Tolkiena.

I Tolkien koneckoncu opisoval z pohadek a legend. Elfove jsou napriklad uz v Shakespearovych dramatech. A je to taky lesni narod strasne krasnych bytosti s dlouhyma usima. Fousaty trpaslici, co chodi kopat do dolu, jsou i ve snehurce.

Tohle nejsou vymysleny bytosti per se. Stejne jako kdyz vymyslis potvoru s 20 nozickama, ktera zere travu a dava mliko, nebudes tomu rikat drak Smile Tak stejne nemuzes odporny bytosti zijici v jeskynich nazvat elfama... pokud pribeh neni prave o tom, jak se z krasnych lesnich bytosti stali jeskynni zrudy.

Tolkien nevymyslel bytosti, ale dal jim nejake historicke pozadi, psychicke charakteristiky, legendy a motivaci. Doporucuji zamerit se na tohle - pak tomu klidne muzes rikat elf a nikdo si na Tolkiena nevzpomene.

ps. me se osobne libi pojeti elfu v Zaklinacovi - vznesene bytosti, ktere byli lidmi zatlaceni do rezervaci, protoze narozdil od elfu se lide rychleji rozmnozuji Smile A elfove hladoveji, protoze neumi jako clovek nic pestovat na polich.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
OndraSej



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 767
Bydliště: Brandýs nad Labem

PříspěvekZaslal: 23. leden 2011, 14:35:58    Předmět: Odpovědět s citátem

sulthan> oni by asi i uměli, ale nechtějí Wink ale jinak souhlasím, že Sapkowského pojetí elfů je aspoň trochu mimo zajeté schéma. Jinak k Tolkienovskému přistupu - doporučuju přečíst si Tolkiena ještě jednou a všímat si, jak pečlivě udržuje elfy a magii tajemné a tím zajímavé. Dokonce i Gandalf - a to byl nějaký čaroděj - mlátil skřety po hlavě mečem nebo holí, místo aby kolem sebe metal firebally. Ta tajuplnost bohužel je něco, co se většině ostatních autorů fantasy nedaří. A ve fantasy hrách to je ještě mnohem horší.

Jinak k diskuzi - rozhodně jsem pro svět obydlený jen lidma, s těma se dá vymyslet takových věcí... Pokud jde o elfy, tak mi sami o sobě nevadí, mnohem horší jsou temní mágové nebo polobozi a podobná havěť jako záporáci (a dávno mrtvé civilizace, které po sobě nenechaly nic kromě ruin a artefaktů sloužících k likvidaci polobohů).
Tady je potřeba hledat viníka nesmyslnosti velké části fantasy. Pokud autoři nebudou mít k dispozici záporáky, kteží můžou prakticky cokoliv (až do závěrečného souboje, kde se vzmůžou maximálně na blesk, fireball a vyvolávání minionů) a dávno mrtvé civilizace, které ve vhodnou chvíli vyplivnou artefakt k záchraně světa, možná se autoři nad svými příběhy zamyslí a napíšou je tak, aby dávaly smysl.
_________________
http://trionteam.net
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Game Design Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna