.[ ČeskéHry.cz ].
GDS 2011
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Novinky / Zprávičky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Slappy



Založen: 31. 07. 2009
Příspěvky: 169
Bydliště: Zilina

PříspěvekZaslal: 21. listopad 2011, 16:19:32    Předmět: Odpovědět s citátem

Manox napsal:
Jsem taky nadmíru spokojen a překonalo to mé očekávání. Je vidět, že se GDS posouvá více a více k profesionálům ale to vůbec nevadí, právě naopak. Mám taky jednu drobnost a to do tvorby programu. Pokud je nějaké téma příliš obecné a ještě ho prezentuje do jisté míry "celebrita", nemá smysl dělat druhou přednášku. Při přednášce nejmenovaného Dana Vávry jsme byli ve workshopové místnosti krom přednášejícícho jen 3 lidé. Přitom přednáška Intermédia byla velice zajímavá, pro mne jedna z nejlepších, jen měla smůlu na konkurenční přednášku. Osobně bych šel taky na Dana Vávru, ale bylo mi ilíto toho přednášejícícho. Nicméně byl jsem překvapen, byla to poutavá přednáška. No a jsem jeden ze 3 návštevníků kdo neviděli Dana Vávru přednášet Smile


Presne toto je dovod pre ktory by sa malo robit video zo vsetkych prednasok.
Niet sance vsetko stihnut.
A navyse clovek stretne kopu znamych, zakeca sa na chodbe a potom ... Smile

Moja ucast na GDS je cca X % 3 ale rozhodne vidim, ze sa to zlepsuje!
_________________
Skinovane instalatory pre NSIS a Inno Setup, zdarma pre SK/CZ projekty: www.graphical-installer.com
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Augi



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 781
Bydliště: Čerčany

PříspěvekZaslal: 21. listopad 2011, 16:43:33    Předmět: Odpovědět s citátem

Mně se letošní GDS moc líbilo. Bylo to úplně někde jinde než loňská jednodenní akce na MatFyzu.

Při pohledu na program mě docela vyděsilo, že není pauza na program, ale díky těm bagetám to nakonec bylo docela v pohodě.

Vlastně mě ani napadá, co vytknout - registrace, šatna i přísun kofeinu i jídla fungovali bezvadně, bylo kde networkingovat (i v sedě), fajn doprovodný program (xboxy, ddrka).

Jen doufám, že příští rok bude mít zase přednášku jazzuo! Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
adragon



Založen: 23. 08. 2007
Příspěvky: 72
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 21. listopad 2011, 21:11:52    Předmět: Odpovědět s citátem

Opravdu dobrá konference, která nabíjí energií. Bylo by fajn, kdyby z příští konfery vznikl i krátký sborník popř. video záznam. Za dobrý video záznam bych oželel i bagetu. (Bohužel jsem neoželel v sobotu oběd a unikly mě 2 přednášky, které jsem chtěl vidět.) A rozhodně to není tak, že bych pak na konferenci nepřišel - moc rád jsem viděl všechny známé vývojáře.

Rád bych si alespoň stáhl prezentace z konference.

Rozhodně díky organizátorům. A snad bude víc přednášek jako měl jazzuo! (jeho hry moc nemusím, ale líbí se mi jeho nadšení, zaujetí a proč hry dělá.) Poster sekce pro freeware hry by byla také fajn. Myslím, že za jakoukoliv malou hru se nikdo snad nemusí stydět a ne všechny hry vznikají z peněžních pohnutek. Chápu, že se konfera zaměřuje hlavně na profesionály, ale byla by škoda kdyby původní freeware duch prvních GDS zanikal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Flash



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1379
Bydliště: Nigga Land

PříspěvekZaslal: 22. listopad 2011, 10:56:50    Předmět: Odpovědět s citátem

Shrnuti od Games.cz:
http://games.tiscali.cz/tema/reportaz-ceska-konference-hernich-vyvojaru-57657

A jeste od NezavisleHry.cz:
http://nezavislehry.cz/dojmy-z-prvnho-dne-gds-2011/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
OndraSej



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 765
Bydliště: Brandýs nad Labem

PříspěvekZaslal: 22. listopad 2011, 11:57:01    Předmět: Odpovědět s citátem

Na začátek (aby ten můj post nevyzněl nějak špatně): GDS 2011 byla skvělá akce. Díky organizátorům, přednášejícím a všem, kteří přispěli k realizaci; umístění v NTK bylo super, XBoxy, PC, tablety a telefony kde šlo vyzkoušet prezentované hry byly k nezaplacení, program zajímavý a tak dál...

Tak a teď k těm věcem, které by šly zlepšit (když už se na to Flash ptal... Smile)

1. Uspořádání programu

1.1 Oběd
Dost mě překvapilo, že v programu nebyla pauza na oběd, což je škoda, protože takhle bylo nutné oželet některé přednášky a navíc každý chodil na oběd jinam. Pauza by prospěla, co by bylo ještě o řád lepší, by byl společný(!) oběd, kde by se lidi mohli potkat, posedět a seznámit se s lidma, se kterýma by za normálních okolností (tj. pokud vyrazí na oběd místo přednášky se svým týmem) vůbec nemluvil. Na akademických konferencích to tak obvykle je a funguje to dobře.

1.2 Bloky přednášek
Protože jsem na rok v Německu, do Prahy jsem přijel asi na 4 dny, tak jsem na GDS šel jenom na jeden den (a i tak se přítelkyně a zbytek rodiny reptali, že jdu na den na GDS místo abych byl s nimi). A i ten den mi trochu kazilo, že program byl uspořádaný tak, že mě zajímala plus mínus každá druhá přednáška, takže nešlo třeba na pár hodin odběhnout.
Co opět celkem dobře funguje na akademických konferencích je rozdělení přednášek do kompaktních tematických bloků. Každý dakový blok trvá 2-4 hodiny, stihnou se v něm 2-4 přednášky a probíhá víceméně bez přerušení. Po konci bloku je delší přestávka na pití, přesuny a diskuzi účastníků. Tohle uspořádání ma několik výhod: hlavně, tematicky společné přednášky jsou na stejném místě v podobný čas, takže se lidi nemusí tolik přesouvat. Navíc je jednodušší pro účastníky si sestavit program, protože nehrozí, že by podobné přednášky kolidovaly (i když to může být i nevýhoda pro někoho, kdo se zajímá o víc oborů). A jako takovou drobnost na závěr to pomůže lépe "definovat" konferenci pro někoho, kdo na ní nikdy nebyl.

1.3 Keynote/"zvaná přednáška"
Opět inspirace z akademických konferencí - na většině konferencí bývá alespoň jedna "zvaná přednáška" nebo keynote (na akademických konferencích přednášející "soutěží" kvalitou svých článků o možnost prezentovat, na GDS jsou prakticky všechny přednášky zvané). Tuhle přednášku má vždy nějaká celebrita v daném oboru a předpokládá se, že většina lidí si ji bude chtít poslechnout. Proto tahle zvaná přednáška je v největším sále a navíc ve stejné době žádná jiná přednáška není. Navíc je organizátoři konference často používají při propagaci.
Myslím, že pro speciální hosty na které půjdou skoro všichni (jako je třeba Dan Vávra) by stálo za to to zorganizovat takhle, protože toho, kdo paralelně s ním přednášel pro tři lidi, mi je docela líto.

2. Obsah přednášek
Myslím, že přednášky byly poměrně podařené, i když za sebe bych bral méně marketingových (nVidia, Adobe, Microsoft) a více přednášek od lidí, co skutečně hry dělají. Hlavně proto, že představy firem jako nVidie nebo Microsoft jsou dost často odlišné od toho, jaká je realita (stačí srovnat např. fotorealistické video z přednášky od nVidie s tím, jak vypadá grafika v současných hrách kvůli snadnému portování na konzole). To platí i pro panelovou diskuzi, kde byl z herních vývojářů jenom Martin Procházka a ten ještě ke všemu moc nemluvil. V zásadě nemám nic proti lidem z nVidie/MS v diskuzi, jenom by to proti nim chtělo postavit nějakou výraznou osobnost z praxe, aby je občas nasměroval zpět do reality.

Navíc problém většiny technologických přednášek typu "rotující krychle v OpenGL" nebo "jak načíst texturu v XNA" je, že co stihne průměrný přednášející odvyprávět za hodinu, si průměrný vývojář přečte během patnácti minut (a během dalších patnácti si to i vyzkouší, takže získá víc zkušeností a ještě půl hodiny ušetří). Co naopak JE zajímavé, jsou přednášky o praktických(!) zkušenostech s nějakou technologií ("jak v naší hře používáme OpenFOO", "o kolik se nám přechodem na DirectX 29 snížil framerate a co jsme s tím dělali", "jak udělat hru pro iPhone jen z animovaných GIFů v browseru"), což jsou přesně ty věci, o kterých se na přednáškách "pro začátečníky" nemluví. V tomhle ohledu mi víc vyhovovalo loňské GDS, které bylo mnohem víc o hrách a mnohem méně o technologiích.

Dost mě zklamala i přednáška Dana Wentze, který strávil víc času svým životopisem a vyjmenováním pozic, na kterých působil, než popisováním, jaké bylo na těch hrách pracovat (o tom jsme se nedozvěděli prakticky nic). Víc detailů o méně hrách by rozhodně pomohlo. Jinak přednášky od zahraničních hostů/v angličtině spíš vítám (je někdo, kdo letošním anglickým přednášejícím nerozumněl?)

3. Zaměření (identita) akce
Tohle není moc můj problém - vzhledem k tomu, že jsem byl na skoro všech předchozích GDS, tak vím co od konference čekat. Pokud ale někdo jde poprvé, tak ho může odradit, že není úplně jasné o co půjde, jaké bude publikum a tak podobně. Na tohle mě upozorňoval Cyril Brom (který letos navštívil/přednášel na GDS poprvé) - že když připravoval přednášku, tak moc nevěděl co a pro koho říct. A navíc že to podle programu vypadá hlavně na přednášku pro mladé studenty matfyzu/FELu/FI (což asi potvrzuje i to, že Sirallově grafičce se taky moc nechtělo). Podobně to možná vidí i lidi z různých uměleckých škol (výtvarných, FAMU, ...), pro které by tvorba her mohla být hodně zajímavá a kteří na různých interaktivních věcech v rámci svého studia pracují (z tohohle prostředí AFAIK pochází např. Amanita design se Samorosty a Machinariem a myslím, že tam nejsou jediní).

Co z toho pro mě vyplývá je, že by příští rok možná stálo za to, trochu přednášejícím pomoct přednášejícím s volbou tématu a případně volbou úrovně detailů přednášek (a případně zjistit, co by zajímalo lidi z uměleckých škol, grafiky, ...). Na to první se na příští rok klidně hlásím jako dobrovolník (pokud budu někde po ruce), o to druhé se můžu pokusit, ale asi tu jsou lidi co tam mají víc kontaktů.

4. (drobnost) Propagace o.s.
Možná jsem si jenom málo všímal, ale byla někde na GDS propagace občanského sdružení a/nebo fóra (např. URL, která by svítila na projektoru, když zrovna nikdo nepřednášel)?

5. Prezentace projektů
Tohle není ani tak výtka směrem k organizátorům, ale spíš takové povzdechnutí. Prezentace projektů byly všechny skvělé (každá jiným způsobem) a díky všem, co se přihlásili a přišli prezentovat. Co mě ale překvapilo, byl celkem malý průnik mezi hrami prezentovanými na GDS a hrami prezentovanými tady na fóru. Otázka na ty, co prezentovali na GDS, ale ne na fóru - proč to tak je? Co vás odrazuje od prezentování hry tady na fóru?

6. Večerní párty
Další zklamání - udělat společnou (!) večerní akci je rozhodně dobrý nápad, ale je potřeba ji přizpůsobit formátu konference. Pokud někteří lidé potkají jednou za rok na GDS, tak spolu chtějí mluvit a ne sedět v baru s hlasitou hudbou a sledovat světelnou show (která sama o sobě nebyla špatná, ale na GDS chci mluvit s lidma). Já jsem odcházel nějak po desáté, protože jsme se špatně slyšeli s řezňou, který seděl vedle mě (!), komunikace s někým kdo seděl třeba ob místo už byla prakticky nemožná.
Další věc - bylo potřeba ji označovat jako VIP párty? Mě takové označení spíš odradí ("budou tam všichni, které chci na GDS potkat? nebylo by lepší domluvit se s konkrétníma lidma a jít někam kde bude klid?"), ale třeba to obecně funguje.

Tak to je snad vše, co jsem měl na srdci. Takže radši ještě jednou zdůrazňuju, že GDS byla skvělá akce a že organizátoři si rozhodně zaslouží pochvalu a uznání za všechnu práci, která za ní byla.
_________________
http://trionteam.net
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Flash



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1379
Bydliště: Nigga Land

PříspěvekZaslal: 23. listopad 2011, 10:54:13    Předmět: Odpovědět s citátem

Fotky z GDS od tří fotografů ke stažení v jednom raru. Možno použít s uvedením zdroje. Více user-friendly galerii fotek k prohlížení online dodáme v průběhu příštích dnů. http://gds.ceske-hry.cz/2011/foto/Photos_GDS2011.rar
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Erniecz



Založen: 15. 08. 2011
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: 23. listopad 2011, 14:21:58    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak jsem sepsal i dojmy z druhého dne:

http://nezavislehry.cz/dojmy-z-druhho-dne-gds-2011/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Flash



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1379
Bydliště: Nigga Land

PříspěvekZaslal: 24. listopad 2011, 17:05:10    Předmět: Odpovědět s citátem

Pekne zhodnoceni celeho vikendu na GDS od Freegame: http://www.freegame.cz/magazin/zajimavost/dva-skvele-dny-na-game-developers-session-2011-praha/3291
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Herly



Založen: 15. 09. 2008
Příspěvky: 78

PříspěvekZaslal: 27. listopad 2011, 11:09:41    Předmět: Odpovědět s citátem

Přepis mojí přednášky o kreativitě do článku:
http://gamedesign.cz/?p=3204
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezna



Založen: 27. 07. 2007
Příspěvky: 2156

PříspěvekZaslal: 29. listopad 2011, 20:12:02    Předmět: Odpovědět s citátem

http://www.root.cz/clanky/game-developer-session-2011-prvni-den-sobota/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sysel



Založen: 08. 12. 2007
Příspěvky: 129
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 16. prosinec 2011, 12:22:47    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky za veškeré ohlasy, kladné i konstruktivně kritické, snad se podaří příští ročník zase o stupeň lepší!


---

Vybrané přednášky z GDS 2011 jsou v podobě videí dostupné online! Přejeme hezké nadcházející Vánoce a těšíme se na další ročník či na viděnou na jiných akcích!

http://www.youtube.com/playlist?list=PLAD3D2E776FB39307
_________________
Jan Jirkovský
https://cz.linkedin.com/in/janjirkovsky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Novinky / Zprávičky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna