.[ ČeskéHry.cz ].
Jak začít s programováním?
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  

Za kolik měsíců se dá naučit programovat v C/C++?
Méně než 1
4%
 4%  [ 2 ]
Do 2
8%
 8%  [ 4 ]
Do 3
8%
 8%  [ 4 ]
Do 4
0%
 0%  [ 0 ]
Více
78%
 78%  [ 37 ]
Celkem hlasů : 47

Autor Zpráva
frca

PříspěvekZaslal: 14. prosinec 2011, 18:58:15    Předmět: Odpovědět s citátem

To je hodně dobrá otázka. Já jsem začal s C++ díky knížce Rozumíme C++. Rozhodně je to pro začátečníka přístupnější než třeba Mistrovství v C++. Začít Cčkem je taky určitá cesta, ale tu ti musí přiblížit jiní z jejich vlastní zkušenosti.
VladR

PříspěvekZaslal: 14. prosinec 2011, 20:48:45    Předmět: Odpovědět s citátem

No, predovsetkym by to malo byt nieco, co ta rovno zauci OO.

Zbavit sa proceduralnych navykov trva celkom dlho (bez ohladu na to ze je to individualne, je lepsie ak ziaden cas nestratis a nemusis sa nic preucat a rovno sa to naucis tak ako to bolo o zaciatku myslene - dnesne C++ kompilery su na inej urovni ako pred 10 rokmi), takze ak mas moznost sa tejto ceste vyhnut, tak to rozhodne sprav.

Dodatocne, az na to pride, tak to bude aj tak trivialne, az uz budes ovladat poriadne OO.

Dobru knihu na zaciatok ti ale neporadim. Ja ked som zacinal s C++, tak uz som mal za sebou 10 rokov kodenia v Basicu, Assembleri, Strojovom Kode, Pascale a Delphi To, tipol by som si, dost hodne skresluje Smile

Ale pre zaujimavost - zacal som knihou od Sam`s - Teach yourself C++ in 21 days a niektorych zlozvykov mi trvalo celkom dlho sa zbavit Smile

Takze urcite tuto knihu nedoporucujem, aj ked ktosi tu spominal, ze je good. Podla mna je to paskvil, a zahodil som ju, lebo mnohe veci tam boli vyslovene bludy !
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
igor

PříspěvekZaslal: 14. prosinec 2011, 21:45:22    Předmět: Odpovědět s citátem

Mistrovství v C++ je asi nejlepší volba - nemyslím si, že by byla začátečníkovi nepřístupná, hlavně je to velmi "poctivá" knížka - nic nevynechává, jde rozumným tempem rozumnou cestou - žádné zběsilé přeskakování témat aby se hned ukázalo ty nejvíc cool věci, žádná indoktrinace hardcore OOP ideologií od prvních stran jak dnes občas bývá při výuce zvykem (samozřejmě se tam OOP poctivě probírá a od vhodné doby se to zásad OOP drží, tou indoktrinací myslím věci typu učit OO design patterns před tím, než umím napsat Hello World - to jsem btw fakt někde viděl jako návrh pro výuku programování od nějakých pomatenců).
frca

PříspěvekZaslal: 15. prosinec 2011, 00:44:20    Předmět: Odpovědět s citátem

Mistrovství v C++ ho naučí všechno, ale on si z toho chudák nevybere, protože je toho prostě moc. Rozumíme C++ ho naučí základy stl, takže bude moci i s minimálními znalostmi používat základní algoritmy atd. Dále potom základy OOP, generického programování nebo dědičnosti. Samozřejmě se nedozví všechny syntaktické šílenosti, které C++ umožňuje, ale v tomto případě méně znamená více. Čili já bych nejdřív doporučoval Rozumíme, následně potom Mistrovství (v poslední kapitole Rozumíme C++ je koneckonců napsané, že je třeba studovat dál).
Kuba M.

PříspěvekZaslal: 18. únor 2012, 21:49:23    Předmět: Odpovědět s citátem

Nechci zakládat nové téma, tak se ptám tady.
Existuje nějaká vysoká škola, kde se učí C++ od začátků ?
Chodím poslední rok na gympl a přemýšlím co dál.
OndraSej

PříspěvekZaslal: 18. únor 2012, 22:30:14    Předmět: Odpovědět s citátem

Kuba M.> Rekl bych ze vsechny aspon trochu slusne informaticke. Ale to, jestli na VS uci C++ (nebo libovolny jiny jazyk) mi neprijde jako nejlepsi kriterium.
TeaTime

PříspěvekZaslal: 18. únor 2012, 22:54:29    Předmět: Odpovědět s citátem

No je to tak. Programování není ani tak o znalosti specifikací jazyka, ale spíš o věcech jako datové struktury a matematika a pak spousta okrajovějších věcí, o kterých musíš mít přehled, když chceš programovat (turingův stroj, sítě, operační systémy etc.). Když jsem šel na Vš, tak jsem si myslel, že budeme v jednom kuse programovat, ale letos například nemám ani jeden předmět, ve kterém by se vyloženě programovalo. A je to dobře. Dovednost algoritmizace je sice důležitá, ale to se naučíš celkem snadno sám - nejsou k tomu zapotřebí nějaké extra znalosti nebo přemýšlení - k samotné algoritmizaci jako takové. Je to prostě jen jakási zručnost. A aby jsi mohl tuto zručnost využít, potřebuješ právě ty ostatní věci.
Ladis

PříspěvekZaslal: 19. únor 2012, 03:33:46    Předmět: Odpovědět s citátem

Přesně, o jazyku to není. Dělal jsem už ve 3 firmách a potřebné programovací jazyky jsem se naučil až v nich během práce. Nejdůležitější je ta schopnost algoritmizovat úlohu, ale popravdě nevím, jak moc je to vrozená vlastnost/zručnost a nakolik se dá naučit.
TeaTime

PříspěvekZaslal: 19. únor 2012, 13:53:27    Předmět: Odpovědět s citátem

Já tím myslel, jakože to je o tréningu. Prostě dovednost, kterou pořád piluješ.
Al

PříspěvekZaslal: 22. únor 2012, 21:11:47    Předmět: Odpovědět s citátem

Otázkou je, proč se lidi pořád dokola ptají, za jak dlouho se naučí programovat v tom nebo onom. Je to zcestný přístup k věci. Vysvětlím na analogii: Je to jak ptát se, za jak dlouho se dá zhubnout. Přece to celé bude fungovat jen v případě, že člověk nasadí určitý životní styl - C++ je stejně jako bytí štíhlým prostě životní styl, to není o tom, že se to za X časových jednotek naučím a pak už se nikdy nic nebudu učit. Pokud mě to C++ nebo hubnutí nebaví, tak se přece panebože nemá cenu nějaký omezený čas snažit to vydržet s představou, že pak už to nebudu muset "trpět" a bude to jenom dobré. Nebude.

Takže prostě kdo začne s C++ a bude ho to bavit, nebude potřebovat řešit otázky "jak dlouho ještě". Jednoduché prográmky začne člověk dělat hned první večer a pak se to bude pomalu zlepšovat. Navíc si troufám tvrdit, že všichni či většina lidí, co v C++ něco už dokázali a jsou schopní programátoři, se to učili spíš pomaloučku polehoučku, nebo před tím znali něco velmi podobného, než že by se snažili to učit nějak raketovou rychlostí a za jeden večer přečetli půlku jedné brožurky a druhý den začali vše umět a dělat velké věci v C++.
Al

PříspěvekZaslal: 22. únor 2012, 21:15:50    Předmět: Odpovědět s citátem

Ladis napsal:
Přesně, o jazyku to není. Dělal jsem už ve 3 firmách a potřebné programovací jazyky jsem se naučil až v nich během práce. Nejdůležitější je ta schopnost algoritmizovat úlohu, ale popravdě nevím, jak moc je to vrozená vlastnost/zručnost a nakolik se dá naučit.

Na jedné přednášce ve škole se uvádělo, že tohle je prozkoumané psychology. Že někdy mezi 12-15.rokem života člověk získává schopnost abstraktního myšlení, která je naprosto klíčová k softwarovému inženýrství - týká se to právě té schopnosti algoritmizovat. A že tu "schopnost" získává jen cca 1/3 populace a dá se pilovat tréninkem. Asi něco jako hudební sluch, ten taky nemá každej a můžeme se sice bavit, jak moc se to dá trénovat, ale kdo to prostě od přírody "má", tak je ve výhodě před tím, kdo to nemá a jen se pilně snaží. Prostě talentová záležitost.
VladR

PříspěvekZaslal: 22. únor 2012, 21:23:26    Předmět: Odpovědět s citátem

Al napsal:
Ladis napsal:

Na jedné přednášce ve škole se uvádělo, že tohle je prozkoumané psychology. Že někdy mezi 12-15.rokem života člověk získává schopnost abstraktního myšlení, která je naprosto klíčová k softwarovému inženýrství - týká se to právě té schopnosti algoritmizovat. A že tu "schopnost" získává jen cca 1/3 populace a dá se pilovat tréninkem. Asi něco jako hudební sluch, ten taky nemá každej a můžeme se sice bavit, jak moc se to dá trénovat, ale kdo to prostě od přírody "má", tak je ve výhodě před tím, kdo to nemá a jen se pilně snaží. Prostě talentová záležitost.
WTF ? Link by si nemal po ruke ? Toto pocujem prvy krat...
Uznavam, ze talent tam ulohu (nejaku) hrat bude, ale to obdobie 12-15 rokov mi pride scestne. Precitam si znova starsie NatGeo, kde bol posledny vyskum ohladom mozgu teenagerov.
Al

PříspěvekZaslal: 22. únor 2012, 21:24:20    Předmět: Odpovědět s citátem

Pro VladR: Mám tyto reference:

Santrock, John W. (2008). A topical approach to life-span development (4 ed.). New York City: McGraw-Hill.

Piaget, J. (1977). Gruber, H.E.; Voneche, J.J. eds. The essential Piaget. New York: Basic Books.

Piaget, J. (1983). Piaget's theory. In P. Mussen (ed). Handbook of Child Psychology. 4th edition. Vol. 1. New York: Wiley.
jarda128

PříspěvekZaslal: 11. březen 2012, 01:16:31    Předmět: ad doba uceni Odpovědět s citátem

Pokud uz umis nejakej programovaci jazyk pascal nebo tka neco tak ...
tak se da naucit C (nekoliv C++ protoze oop je prece jen slozitejsi ) za mene nez mesic u me konkretne 14 dni .. ale jedna se jen o takovou provrchni znalost (zakladni)kdy musis chvilema koukat do knizky nebo napovedy ... nicmene vsehcny cviceni na konci kapitol sme udelal ...
takze ta anketa neni az tak uplne zcestna ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> C / C++ Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na: