.[ ČeskéHry.cz ].
Predaj cez Google Play a zivnost

 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Business, Vedení projektů a týmů
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kerekes



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 57

PříspěvekZaslal: 16. květen 2016, 12:59:28    Předmět: Predaj cez Google Play a zivnost Odpovědět s citátem

Ahoj,

chcel by som skusit predavat cosi v Google Play - in-appy a reklamy.

Niezeby som sa chcel vyhnut plateniu dani na SR, ale problem je, ze popri zamestnani mam na vyber sro, alebo zivnost:
- SRO: naklady ako licencna dan + naklady na ekonoma cca 500-1000eur rocne
- Zivnost: povinny zdravotny odvod + naklady na ekonoma cca 800 eur rocne

Tj aj ked nic nezarobim, rocne ma to bude stat relativne vela.

Ake je riziko skusit to predavat zozaciatku bez zivnosti, casom ak by prijmy za to stali, tak by som samozrejme spravil zivnost.

Verim ze kopa ludi tuna skusa/predava a takisto to asi niesu velke sumy. Pre 20eur namesiac snad nebudem zakladat zivnost a pod. Ako to riesite ked skusate?
Je to velmi zly napad to skusit bez zivnosti?

Diki
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
]semo[



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1525
Bydliště: Telč

PříspěvekZaslal: 16. květen 2016, 14:07:25    Předmět: Odpovědět s citátem

Nevím, jak to máte na slovensku, ale u nás takhle:
- pokud vyděláš málo, nemusíš mít živnost
- na živnost nepotřebuješ ekonoma, ty papíry zvládneš sám
- pokud živnost máš a je jako vedlejší činnost k hlavnímu zaměstnání, neplatí se zdravotní pojištění, jen sociální a to ještě jen menší, než když to děláš jako hlavní činnost.

Doufám, že to máte podobně. Rozhodně zkus pohledat. Jestli je to na slovensku nějak diametrálně odlišný, pak sorry :-).
_________________
Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radis



Založen: 29. 03. 2014
Příspěvky: 235

PříspěvekZaslal: 16. květen 2016, 14:39:53    Předmět: Odpovědět s citátem

Podle me zivnost potrebujes - aspon v CR - na kazdou soustavnou cinnost provozovanou za ucelem dosazeni zisku (neni tam zadna minimalni castka a neni pravda, ze ji nepotrebujes, kdyz vydelavas "malo"). Pokuty jsou hodne vysoke a podle me se nevyplati to riskovat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ladis



Založen: 18. 09. 2007
Příspěvky: 1533
Bydliště: u Prahy

PříspěvekZaslal: 16. květen 2016, 15:01:24    Předmět: Odpovědět s citátem

Je tam dolní limit, např. "...který musí podat daňové přiznání ? třeba proto, že si loni podnikáním nebo pronájmem přivydělal víc než šest tisíc..." zde (je tam spousta podmínek, ale předpokládám, že se ho žádna netýká, tak aspoň tohle orientační číslo). Jinými slovy, dokud to dělá zadarmo (nikdo ho neplatí), tak je to hobby. Do poslední chvíle ani není jasné, jestli to dá na store. No a ajkmile to tam dá, tak pokud by vydělal víc než 6 tis. Kč (najde si přesné číslo pro svou zem), tak až pak bude řešit zdanění za ten minulý rok. (Sociální a zdravotní pojištění si musí najít sám.)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Radis



Založen: 29. 03. 2014
Příspěvky: 235

PříspěvekZaslal: 16. květen 2016, 15:20:19    Předmět: Odpovědět s citátem

Na dane se tady nikdo neptal. Resi se zivnostensky list. Zivnost z pohledu zakona provozujes uz treba i tim, ze nabizis svoje sluzby na webu (i kdyz nemas jedineho klienta a nevydelal jsi ani korunu). Otazka znela: "Potrebuju na inappy a reklamy zivnost?" Odpoved je: ano, bez ohledu na vysi prijmu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peto



Založen: 01. 08. 2007
Příspěvky: 206
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: 16. květen 2016, 21:07:01    Předmět: Odpovědět s citátem

kerekes> skusim vysvetlit celu problematiku mozno sa to este niekomu zijde.. niesom odbornik tak ak nieco zle tak ma opravte Smile.. su to slovenske zakony ale v cechach to bude podla mna velmi podobne

Zakon rozdeluje prijimy z vytvorenia diela a z pouzitia diela... v skratke "z vytvorenie diela" je na zakazku.. "z pouzitia diela" je ze namalujes obraz a potom ho ides na trh predat.. prenesene do tvorby software sa to rozdeluje - " z vytvorenia diela" je zmluva o dielo, "z pouzitia diela" je licencna zmluva (nieco urobis a potom na to poskytnes licenciu)

tu o tom mozno precitat viac
http://www.blogovisko.sk/optimalizacia-dani-a-odvodov-umelci-a-autori.html

Verim ze prijem z reklamy z Google Play sa bude brat ako príjem z pouzitia diela (licencna zmluva)

príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu
----------------------------
Na tento druh prijimov netreba ani zivnost ani sa registrovat na danovom urade.. ak clovek nieco zarobi.. staci ak poda danove priznanie na rodne cislo.. taketo prijimy za zdanuju v inej kolonke ako zamestnanie, alebo prijimi z vytvorenia diela.. takze ak napr niekto pracuje normalne ako zamestnanec. v praxi to bude vyzerat tak ze na konci roka povie svojmu zamestnavatelovi ze si danove priznanie poda sam.. kde dopise prijimy z nezavislej cinnost... tie sa inak zdanuju 19% (daju sa aplikovat pausalne vydavky 40% - max cca 5500 EUR).. s tym ze treba odviest este 2% do autorskeho fondu ( literarny je pre tvorbu software).. ziadne ine odvody sa neplatia.. teda platil by si zdravotny minimalku ak by si nebol zamestnany...a nechcel by si sa chodit hlasit na urad prace Smile.. odvody sa neplatia hocikolko zarobis.. avsak neda sa aplikovat ani nezdanitelny zaklad Sad..

Ak zarobis menej ako cca 1900 eur nemusis davat ani danove priznanie.. avsak ked pracujes niekde ako zamestnanec.. uz asi zarabas rocne viac ako 1900 eur.. takze musis tieto prijimi zapisat do danoveho, ktore za teba podava zamestnavatel..a odviest tu 19% dan z tejto bokovky (mozes aplikovat pausalne vydavky takze to bude menej ako 19%).. i ked by to bolo len z 100 eur

príjmy z vytvorenia diela a umeleckého výkonu
-----------------------
Verte neverte.. ani na tento druh prijimov (tvorba na zakazku) netreba zivnost.. kedze sa jedna o dusevnu/autorsku pracu alebo ako to nazyvaju.. staci ist na danovy a registrovat sa.. dostanes normalne DIC, avsak bez zivnosti.. potom mozes vykonavat aj zavislu cinnost a tvorit software hry a pod na zakazku.. inak to potom funguje ako pri klasickej zivnosti.. zdanovanie:
dan 19%, pausalne 40% - max cca 5500 EUR
nezdanitelna cast.. tj z prvych cca 4500 EUR nemusis platit dan v pripade ze manzelka je na materskej resp nepracuje vies to zdvojnasobit ..
ak zarobis menej ako 4500 EUR na rok.. nemusis platit na dalsi rok odvody

V pripade ze uz niekde clovek pracuje.. tak samozrejme sa to spocitava . cize ked uz pracujem vo firme kde zarobim napr 10000 EUR rocne.. tak uz som davno nad limitom cca 4500 EUR

Problemy pri zavislej cinnosti su odvody.. nad tych cca 4500 EUR ich treba platit.. prvy rok sice nie.. ale dalsi ano podla prveho roku.. a je to celkom mastne.. takze v pripade ze planujes zarabat povedzme 20-30K eur rocne.. tak najlepsie je S.r.o. podla mna

------------

Takze moja odpoved znie.. ak teda to ze umiestnis hru na Google Play, je prijem z pouzitia diela co by fakt mal byt.. nemusis nic riesit.. ani platit zdravotny odvod (kedze minimalny zdrav. odvod uz mas vyplateny od zamestnavatela a inak zdravotne odvody sa z prijimov z pouztia diela neplatia).. jednoducho vsetky prijimi co ti pridu si na konci roka spocitaj.. a ked to bude podla mna menej ako par stovak eur tak to isto nikto nebude riesit.. na to by som sa vys*** Smile ak to bude viac.. tak sa mozes dohodnut so zamestnavatelom ze ich uctovnicka tam vpise par cisel do nejakej kolonky.. alebo povedz ze si danove priznanie urobis sam (cca naklad 30-50 eur za uctovnicku)

Ak ma niekto este moznost ze napr manzelka na materskej, alebo priatelka studentka a pod.. tak to napise na nu.. a ak zarobi menej ako 1900 eur rocne na tom.. ani nemusi podavat danove Smile.. jedine je ten odvod do literarneho fondu (2%).. ak teda sa rozhodnes ze sa na to nevykasles Very Happy
http://litfond.sk/index.php/o_fonde/kodovnik/

Edit:
http://podnikam.webnoviny.sk/podnikanie-bez-zivnosti/
http://www.handicraft.cz/2011/09/umelec-nemusi-mit-zivnostensky-list/

Edit3:
Tak som tu terminologiu nakoniec opravil.. aby to bolo spravne Smile
_________________
Code or die!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Radis



Založen: 29. 03. 2014
Příspěvky: 235

PříspěvekZaslal: 17. květen 2016, 07:25:29    Předmět: Odpovědět s citátem

Peto: Takze programator je umelec a nepotrebuje zivnost? To je odvazna domnenka, radsi bych si to overil na financnim urade Smile

Podle me, kdyz mas na webu nebo v aplikaci reklamu, tak je to jedna z uplne nejtypictejsich cinnosti, na kterou potrebujes zivnost. Ale hadat se nebudu, nejsem ucetni. Pro kerekese bude asi nejlepsi, kdyz se zepta nekde, kde tomu vazne nekdo rozumi Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Danar



Založen: 04. 07. 2009
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: 17. květen 2016, 09:22:04    Předmět: Odpovědět s citátem

Nejlepší rada - zajdi na živnostenský úřad a finančák.

Nevím jak v SR, ale v ČR musíš mít živnost na činnost, jak už někdo napsal - provozovanou soustavně za účelem zisku. To znamená, že pravidelně jedna akce za rok, každý rok, je soustavně provozovaná činnost. Běžná chyba je, že například dobrovolní hasiči jednou za rok pořádají závody a prodávají tam pivo. Ale dělají to každý rok. Podle mě se bude jednat o živnost volnou - č. 56 - Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály a také o č. 66 - Reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení. Obsahové náplně s podorbným popisem se dají najít na internetu.
Co se týče zdanění a odvodů, pokud máš živnost jako vedlejšák (v ČR):
- daň z příjmu platíš, ale neplatíš zálohy (resp. nemusíš. Daň vypočítáš až při podání daňového přiznání a pošleš.
- zdravotní se platí, ale nemusíš platit zálohy, opět doplatíš až při podání souhrnného hlášení za minulý rok (nebo jak se to jmenuje). Nevím, jestli třeba začneš platit zálohy od určité výše příjmů za minulý rok, ale myslím, že ne.
- sociální - stejně jako se zdravotním, ale s tím rozdílem, že do určité výše příjmů z vedlejší činnosti neplatíš nic (tuším okolo 12 000 Kč/měsíc), ale jak přesáhneš tu částku, platíš za celý příjem, takže ti to může najednou kvůli tisícovce vyskočit z nuly na (plácnu odhad) 8 000 Kč. Tady na to pozor, počítá se to jako průměrný příjem za měsíc, tedy vezmeš vydělané peníze za rok a vydělíš 12 (resp. počtem měsíců, kdy jsi měl otevřený živnosťák). Pokud otevřeš živnosťák v prosinci a vyděláš 50 000 Kč, odvedeš sociální. Pokud bys ho měl otevřený celý rok, je to 4 166 Kč za měsíc a jsi v pohodě.

Je lepší mít otevřený živnosťák pořád, i když nemáš zrovna zakázky. Pokud nic nevyděláš za celý rok, tak maximálně vyplníš do daňového přiznání nulu za podnikání a asi odevzdáš hlášení na sociálku a zdravotku s nulami (možná ani to není nutné).
Pokud bys chtěl otvírat živnost až v případě zisku, klidně můžeš propagovat svůj výrobek, svoje služby, nabízet, vlastně můžeš na tom i pracovat bez živnosti. Otevřít ho můžeš až ve chvíli, kdy přijmeš zakázku, resp. kdy pošleš fakturu nebo dostaneš peníze, eventuálně když začneš vkládat prostředky do podnikání (nákup materiálu, který si budeš chtít odčítat z daní a evidovat ho na podnikání).

Všechny tyto informace mám buď z vlastní zkušenosti (mám SVČ jako vedlejší), nebo jsem je získal ve vedlejší kanceláři (sedím vedle živnostenského úřadu Wink ). Bohužel, co se týče uměleckých činností, to se tu nedozvím, nepatří to pod ně Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peto



Založen: 01. 08. 2007
Příspěvky: 206
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: 17. květen 2016, 09:22:50    Předmět: Odpovědět s citátem

Radis: kludne overujte.. ale dam za to ruku do ohna lebo sam som si zaregistroval DIC bez toho aby som mal zivnost.. Smile Problem je ze ked sa zacnes pytat tak vacsinou kompetentny ludia uctovnici, dokonca aj na danovom urade nemaju o niecom takom paru..

precitajte si o tom tu.. hned na zaciatku co nieje zivnost:
SK: https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1991/455/20160101
CZ: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1991-455

Samozrejme.. taketo podnikanie ma nevyhodu.. ze stale mozes robit iba na zmluvu o dielo alebo licencnu zmluvu.. fakturu vystavit nevies.. aspon tak viem..
_________________
Code or die!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
pcmaster



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1821

PříspěvekZaslal: 18. květen 2016, 10:57:48    Předmět: Odpovědět s citátem

Ja som v CR legalne 3 roky pracoval ako OSVC (na Slovensku sa to vola SZCO) bez zivnosti na zaklade zmluvy o (SW) diele.

Takze ano, programator moze pracovat ako registrovana OSVC bez zivnosti (OSVC != zivnost) na zaklade autorskej zmluvy. I ako hlavna cinnost. Explicitne som to konzultoval s uradnikmi na Sprave Soc. Zabezpecenia i na Financom Urade a nikto nemal najmensi problem. Bavime sa o 2010-2012, je mozne, ze niekde niekto nieco novelizoval?

Danove priznanie nebolo zlozite, pausal naklady=40% prijmov. Platil som normalne zdravotne a socialne odvody ako zivnostnici (ale nepotreboval som zivnost) a kazdy rok som na financom urade platil dan z prijmu (mizivu, az take terno to nebolo a vliezol som sa do zlavy na dani pre fyzicke osoby).

Takze ako hlavna cinnost bud zivnost (zaregistruju ta u zdravotnej a socialnej poistovne a na financom urade), alebo autorska zmluva a na tych 3 miestach sa musis zaregistrovat sam.

V kombinacii so zamestnanim alebo inymi komplikaciami by som si zasiel radsej za advokatom...
_________________
Off-topic flame-war addict since the very beginning. Registered since Oct. 2003!
Interproductum fimi omne est.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peto



Založen: 01. 08. 2007
Příspěvky: 206
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: 18. květen 2016, 15:15:19    Předmět: Odpovědět s citátem

pcmaster> Jo jasne.. presne tak.. to si bol na zakladne zmluvy o dielo (prijimi z vytvorenia diela).. teda to sa berie presne ako SZCO/zivnost co sa tyka dani a odvodov... v pripade kerekesa sa vsak bude jednat o licencnu zmluvu (prijimi z pouzitia diela) a tam plati:
-netreba sa specialne registrovat (danove sa podava na rodne cislo, v pripade ak nemas DIC)
-netreba platit z tohto prijimu odvody (ani socialne ani zdravotne), takze ani sa nikde registrovat
-mal by si platit 2% odvod do literarneho fondu - tam im to staci rovno poslat na ucet a napisat emailom avizo ze kto a za co im to posielat
-vies aplikovat pausalne naklady 40%
-platis 19% dan
-taky prijem ti nijak neovplyvnuje prijimi zo zamestnania, odvody z nich.. lebo to je akoby iny "layer".. akurat obe typy prijimov (zamestnanie a tuto bokovku) potrebujes zapisat do rovnakeho priznania.. to je vsetko Smile
_________________
Code or die!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kerekes



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 57

PříspěvekZaslal: 20. květen 2016, 08:21:27    Předmět: Odpovědět s citátem

diki za odpoverde, tak vravis, ze na zaklade licencnej zmluvy.

Hmm, ale ked idem napr cez Google Play, tak to mam akoze s Googlom uzatvarat nejaku licencnu zmluvu? Co to je ta licencna zmluva? Musim mat realne nejaky papier na to?

Dik
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Peto



Založen: 01. 08. 2007
Příspěvky: 206
Bydliště: Košice

PříspěvekZaslal: 20. květen 2016, 13:06:07    Předmět: Odpovědět s citátem

kerekes> ty uz ju mas uzavretu.. urcite si na nieco klikol ze suhlasim atd.. ked si tu hru daval do shopu.. konkretne tu by malo byt jej znenie..

https://play.google.com/about/developer-distribution-agreement.html

vola sa to sice distribution agreement.. ale podla mna ide o licencnu zmluvu (ak tam sa niekde pise ze poskytujes licenciu).. skor to splna nalezitosti licencnej zmluvy ako zmluvy o dielo.. ak to chces mat na 100% tak skus sa popytat niekoho naozaj fundovaneho.. pravnik, atd.. na 100% ti to ja povedat nemozem Smile
_________________
Code or die!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Business, Vedení projektů a týmů Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna