| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| V jakém jazyce děláte hry |
| C++ / OpenGL |
|
63% |
[ 26 ] |
| C++ / DirectX |
|
31% |
[ 13 ] |
| Java / OpenGL |
|
0% |
[ 0 ] |
| C# / OpenGL |
|
0% |
[ 0 ] |
| C# / DirectX |
|
2% |
[ 1 ] |
| C# / XNA |
|
2% |
[ 1 ] |
|
| Celkem hlasů : 41 |
|
| Autor |
Zpráva |
klapauciusk
|
Zaslal: 8. srpen 2007, 14:57:52 Předmět: |
|
|
| Mám ovladače na grafárnu od ATi asi půl roku staré, ale jsou přimo pro visty, tak nevím. Grafárna je ATi Mobility Radeon X700, ale jestli jsou někde přímo drivery pro opengl když né u driverů na grafárnu tak to nevím. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Manox

|
Zaslal: 8. srpen 2007, 15:06:28 Předmět: |
|
|
Delam jednu hru pod C++ a OpenGL, pouzivam jak Windows XP tak Windows Vista Home Premium 64bit a zadny vykonovy rozdil teda nepozoruju, FPS v obou pripadech stejne a to i v okenni aplikaci. Takze to zase tak horke nebude. Asi zalezi jak jsi to napsal a co jineho tam pouzivas.
Jinak abych prispel do tematu, tohle je posledni hra co delam pod touhle kombinaci, pak mam v planu prejit prave na c# a XNA, hlavne me laka moznost programovani pro XBXO360. Ten vykonovy rozdil oproti C++ tam mozna bude, na druhou stranu si stejne nemuzu dovolit zadne "next-gen" triky a na ty bezne to bohate staci. Pro zacatecnika je podle mne mnohem lepsi c#, hlida si pamet, rychlejsi a jednodussi programovani, atd... . |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
klapauciusk
|
Zaslal: 8. srpen 2007, 15:12:03 Předmět: |
|
|
Tak jsem se koukal a mám poslední možné drivery i na opengl. Ale možná to jen hodně záleží na grafárně. ATi už přímo nedistribuje ovladače na mobility verze a musím je stahovat přímo u výrobce notebooku.
Nad C# a XNA jsem také hodně uvažoval, ale odrazuje mne právě framework a abych to mohl rozběhat na xbox 360 tak si musím předplatit subscription, jestli se nepletu. Dnes jsem si četl nějaké tutoriály na XNA a přišlo mi to až moc jednoduché. Jen přemýšlím v čem je háček:  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Manox

|
Zaslal: 8. srpen 2007, 16:03:54 Předmět: |
|
|
Ja mam GeForce7600GS a drivery pro Visty a opravdu zadny rozdil.
Ano, musis si zaplatit nejaky poplatek na XBOX360, ovsem pokud chces opravdu zkusit delat na konzole, je tohle jedina moznost a ten poplatek zase neni kdovijak veliky. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 8. srpen 2007, 17:58:10 Předmět: |
|
|
To se tady teda pekne rozjelo.
Co se tyce profesionalnich tymu, ktere se snazi delat hry multiplatforme, tak tam se to resi kombinaci C++/Direct3D9 (Windows + XBOX360, pro ten XBOX existuje i C++ SDK, jmenuje se myslim XDK360 a neni levne), na PS3 se da pouzit OpenGL ES (akorat misto GLSL je tam CG) a je tam taky nejaka libka na primej pristup ke grafickemu cipu RSX. OpenGL se taky pouziva pro portaci na MacOSX. V kazdem pripade je treba to delat na C++, aby to takto pekne bezelo vsude. C# a XNA je fajn, ale neni to pro velke vyvojare tak zajimave, pac to pokryva jenom 2 platformy. Spis se toho chyti mensi vyvojari.
Co se tyce znameho mytu "Vista+OpenGL => no way", tak to je blbost. OpenGL drivery se tam delaji uplne stejne jako D3D drivery (viz clanek), akorat je treba dodrzet par detailu, aby to spolupracovalo s 3D desktopem (viz clanek). Na OpenGL.org v diskuzich se ted docela casto resi problemy typu "proc to jde na XP a ne na Vistach" a jelikoz tam chodi i lidi z nVidie a AMD, vetsinou potvrdi, ze za to mohou drivery. Vyrobci meli zabugovane drivery uz na XP, si myslite, ze na Vistach to bude jinak? Dalsi duvod, proc se to s OpenGL 2.1 moc nehroti, je ten, ze tedka nekdy by mela vyjit nova specifikace OpenGL Longs Peak (3.0?), coz je kompletne nove API a poprve neni zpetne kompatibilni. Pokud ted nekdo planuje delat engine na ogl, vyplati se nejakou dobu pockat na novou verzi.
AMD Mobility drivery jsou tady - http://ati.amd.com/online/mobilecatalyst/ - akorat nemusi fungovat vsude, pac ten cip si vyrobci notebooku napaji na tu desku sami a muze to vyzadovat upravy v konfiguracnim souboru toho driveru (mne to funguje). _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Mem

|
Zaslal: 8. srpen 2007, 18:39:21 Předmět: |
|
|
| Mnemonic napsal: |
| Yossarian napsal: |
| no, ja bych o mizerne rozsirenosti .NETu uz ted nemluvil, minimalne 1.1 by mel mit na woknech snad uz kazdy |
No jo, ale kdo by dneska jeste pouzival verzi 1.1?  |
Ja, protoze potrebuji, aby to soucasne bezelo na PocketPC nebo Smartphones zarizenich s frameworkem primo v ROM
klapauciusk: V ankete nemam co vybrat, vyvijim v C# pro GDI  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
josh
|
Zaslal: 8. srpen 2007, 19:10:49 Předmět: |
|
|
| klapauciusk napsal: |
Nad C# a XNA jsem také hodně uvažoval, ale odrazuje mne právě framework a abych to mohl rozběhat na xbox 360 tak si musím předplatit subscription, jestli se nepletu. Dnes jsem si četl nějaké tutoriály na XNA a přišlo mi to až moc jednoduché. Jen přemýšlím v čem je háček:  |
suska se ze poplatek do creators clubu bude zrusen, ale cert vi...
jinak hacek v tom neni, je to proste trochu vyssi abstrakce pekne zabalena a uhlazena, ale dokud si to nezkusis tak to neuvidis. _________________ Tak Karle, kolik? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
frca

|
Zaslal: 8. srpen 2007, 19:34:14 Předmět: |
|
|
| Vyvíjejí se vůbec mainstreamové prof. hry v něčem jiném než v C++? Nevykládejte, že v Javě,to je přece nesmysl. A s C# to bude stejné, ne? Jestli to tu už je, tak omluva, neměl jsem čas všechno číst. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Augi

|
Zaslal: 8. srpen 2007, 20:36:33 Předmět: |
|
|
| Nad C# a XNA jsem také hodně uvažoval, ale odrazuje mne právě framework a abych to mohl rozběhat na xbox 360 tak si musím předplatit subscription, jestli se nepletu. |
A co konkrétně tě na "frameworku" odrazuje? Jen tak z principu?
Dnes jsem si četl nějaké tutoriály na XNA a přišlo mi to až moc jednoduché. Jen přemýšlím v čem je háček:  |
| josh napsal: |
| jinak hacek v tom neni, je to proste trochu vyssi abstrakce pekne zabalena a uhlazena, ale dokud si to nezkusis tak to neuvidis. |
Háček není v ničem. XNA je v úrovni abstrakce na úplně stejné úrovni jako Managed DirectX (tedy jako DirectX). Však někde MS dokonce sám psal, že je to refactorované MDX...
| frca napsal: |
| Nevykládejte, že v Javě,to je přece nesmysl. A s C# to bude stejné, ne? |
Co bude v C# stejné? Co vlastně o C# víš?  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
josh
|
Zaslal: 8. srpen 2007, 22:01:35 Předmět: |
|
|
[OT]
| Augi napsal: |
| XNA je v úrovni abstrakce na úplně stejné úrovni jako Managed DirectX (tedy jako DirectX). |
trochu silne tvrzeni, ikdyz pro vetsi cast XNA Frameworku to plati
[/OT] _________________ Tak Karle, kolik? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
ladik-BigBoss

|
Zaslal: 8. srpen 2007, 23:53:06 Předmět: |
|
|
| btw id software nepouziva C++, ale ciste Cecko |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Lemik
|
Zaslal: 9. srpen 2007, 00:10:59 Předmět: |
|
|
ladik-BigBoss:
tomu se mi nechce ani věřit
to mě zajímá, kdes to četl?
Edit:
po probuzení mi to došlo, mrknout na zdrojáky 
Naposledy upravil Lemik dne 9. srpen 2007, 17:59:25, celkově upraveno 1 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
igor

|
Zaslal: 9. srpen 2007, 00:16:06 Předmět: |
|
|
| "The Doom 3 engine began as an enhancement to id Tech 3. Originally it was planned to be a complete rewrite of the engine's renderer, while still retaining other subsystems, such as file access, and memory management. After the new renderer was functional, however, the decision was made to switch from C to the C++ programming language, necessitating a complete restructuring and rewrite of the rest of the engine; today, while the Doom 3 engine contains code from id Tech 3, much of it has had to be rewritten." |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Flash

|
Zaslal: 9. srpen 2007, 00:25:45 Předmět: |
|
|
| frca napsal: |
| Vyvíjejí se vůbec mainstreamové prof. hry v něčem jiném než v C++? |
Hammerware vyvijeji svuj "mainstreamovy profesionalni budget titul" ( ) v Delphi. Nicmene minimalne Alien potvrdi (tvrdi), ze to neni nejstastnejsi reseni. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Tutchek
Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 140 Bydliště: Praha -Pankrác
|
Zaslal: 9. srpen 2007, 01:04:59 Předmět: |
|
|
Chris Sawyer - Transport Tycoon, Rolercoaster Tycoon, Locomotion - minimalne prvni dve napsal v assembleru
| citace: |
...about Chris Sawyer & Game Development
Which development tools were used to develop RollerCoaster Tycoon?
The game was written and compiled using MS Macro Assembler V6.11c, MS Visual C V5, MS DirectX 5 SDK, plus assorted custom-written tools. The graphics were created using a variety of 3D modelling, rendering, and paint packages, including Lightwave V5.6, Raydream Studio V5, DeBabelizer Pro 4.5, Photoshop 5.5, Paint Shop Pro V5, Deluxe Paint 2E, Pro Motion V4.2, Painter V5, True Space V2, Corel Draw 8, and Meta Creations Poser 4.
What language was RollerCoaster Tycoon programmed in?
It's 99% written in x86 assembler/machine code (yes, really!), with a small amount of C code used to interface to MS Windows and DirectX.
What qualifications do you need to create games like RollerCoaster Tycoon?
Chris Sawyer has a degree in Computer Science and Microprocessor Systems, but creating great games comes mostly from experience rather than study. University or college can teach you how to program, but there's much, much more to game development than that. You need to be organized, methodical, determined, patient, reliable, and of course you need to understand what people enjoy. There are some computer game design / development courses available in UK universities nowadays, but there is still a lot they can't teach you. |
_________________ Nemarni čas u kompu, pojď si zaběhat do lesa
function god_exists() { return false; } |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|