| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
frca

|
Zaslal: 9. duben 2011, 18:11:53 Předmět: |
|
|
Já mám právě ten Debian.Zkoušet nějak inteligentně detekovat nejlepší rozlišení může být dost složité až nemožné. Nastavení je fakt lepší nechat na uživateli s tím, že jako default je dobré dát nějaké, které mu velice pravděpodobně pojede, jako např. 640x480. Co se týče nastavení poměru stran, tak je potřeba počítat s rozsahem od 16:9 až po 5:4.
BTW nastavit někdy lze i rozlišení, které vůbec není v SDL_ListModes. Takové pak typicky vypadá na daném monitoru jak vyoraná myš. Nezávisí to jen na distribuci linuxu, ale i na ovladači, buildu SDL,...
Edit: K čemu přesně používáš ten dirent.h? Ne, že by to dělalo nějaké problémy, jen jsem zvědavý  _________________ www.FRANTICWARE.com |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 9. duben 2011, 18:26:37 Předmět: |
|
|
No hlavně k ověření, že existuje kořenový adresář a pak při archivaci souborů, kdy potřebuji vědět, jaké soubory složka obsahuje. Možná se to ještě k nečemu bude hodit časem.
Jinak jsem ještě uploadnul jednu verzi, kde by měla být opravená ta chybka s teleportem do cílového bodu...Stahujte zde.
EDIT: Zapomněl jsem reagovat na ta rozlišení, já potřebuji jen vědět, jestli se adaptuje poměr stran správně. Třeba u mě na winXP se nastaví vždy správný poměr, takže nikdy není obraz rozpláclej nebo nataženej...
Ale zas na Ubuntu se mi u rozlišení 640x400 vytvoří okno 640x480 s okraji nahoře i dole o velikosti 40px...
Jako ve výsledku si hráč bude moci poměr nastavit sám, ale tohle by měl být jakýsi autodetect... _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vilem Otte

Založen: 18. 09. 2007 Příspěvky: 462 Bydliště: Znojmo - Sedlesovice, Kravi Hora
|
Zaslal: 9. duben 2011, 19:54:37 Předmět: |
|
|
GNU Linux kernel 2.6.32-30 generic 64-bit (s nainstalovaným IA32 libs) a běhá.
Problém je, že aplikace nešla vypnout (CTRL+C, ani ALT+F4, Esc taky nereagoval), musel jsem se přepnout na jiné tty a použít killall, ovšem aplikace sebou vzala celý gfx driver (a pomohl jen reset)...
Test na Core i3, 3 GiB RAM, Mobility Radeon HD 5470 (Catalyst 11.2) - HW _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 9. duben 2011, 20:40:05 Předmět: |
|
|
To je blbost, aplikace by neměla sundat gfx driver.
To, že nešla vypnout, je problém v tom, že SDL zachytává všechny klávesy a nedá nic Xkám. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
frca

|
Zaslal: 9. duben 2011, 20:44:23 Předmět: |
|
|
Mně to pomocí Esc vypnout šlo. _________________ www.FRANTICWARE.com |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 9. duben 2011, 21:09:13 Předmět: |
|
|
Jsem asi zapomněl říct, že aplikace se ukončuje stisknutím Esc. Ale proč to Vilemovi nešlo, netuším...Linuxům rozumím asi tak jako můj pes výrobě granulí...
EDIT: O Esc jsem se zmínil v prvním postu...  _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 9. duben 2011, 22:55:25 Předmět: |
|
|
Tak tam přidej i to Alt+F4 - já to tak ve svých SDL her dělal, protože lidi jsou na to zvyklý. Ad rozlišení - co je to správně? Uvedl jsem ti příklad, kdy je lepší, aby i neširokoúhlé rozlišení se mohlo roztáhnout přes celý displej. Co se týče nastavení, tak ve Windows i Linuxu si to nastavíš v nastavení grafické karty, jak má roztahovat menší rozlišení. Hra to nemá jak autodetekovat, resp. mě nedávno napadl způsob: Po zapnutí rozlišení se hra zeptá, jestli je vyplněn celý displej, podle toho si přepne projekci na širokoúhlé zobrazení (neptá se, pokud vybere širokoúhlé rozlišení, nebo pokud na ploše, tj. původní a předpokládám nativní rozlišení, to není širokoúhlé). _________________ Award-winning game developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 9. duben 2011, 23:12:34 Předmět: |
|
|
Asi tak, já chci, aby i při neshodě nativního poměru stran obrazovky a vypočteného poměru stran požadovaného rozlišení obrazovky, byli zachovány stále stejné proporce obrazu, tj. nespláclé postavy, atp.
Třeba to mě neskutečně štvalo ve WoWku. Wotlk už se mi na notebooku v nativním rozlišení kousalo, tak jsem tam chtěl dát nižší (800x600 místo 1280x800). Jenže to nižší rozlišení je v poměru 4:3 kdyžto to původní je 16:10. No a postavička v tom nižším rozlišení byla jakoby spláclá. No a já jsem udělal do svého jádra to (alespoň na winXP to tak funguje), že při zvolení jakéhokoliv rozlišení na jakémkoliv monitoru se ty proporce zachovají...proto jsem chtěl vědět, jak vám ta aplikace jde a jestli vidíte čtverec nebo obdélník abych zjistil na kterých platformách to funguje a na kterých ne...jak říkám u sebe na notesu mi to chodí správně... _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marek

|
Zaslal: 9. duben 2011, 23:40:15 Předmět: |
|
|
| VODA napsal: |
Asi tak, já chci, aby i při neshodě nativního poměru stran obrazovky a vypočteného poměru stran požadovaného rozlišení obrazovky, byli zachovány stále stejné proporce obrazu, tj. nespláclé postavy, atp.
Třeba to mě neskutečně štvalo ve WoWku. Wotlk už se mi na notebooku v nativním rozlišení kousalo, tak jsem tam chtěl dát nižší (800x600 místo 1280x800). Jenže to nižší rozlišení je v poměru 4:3 kdyžto to původní je 16:10. No a postavička v tom nižším rozlišení byla jakoby spláclá. No a já jsem udělal do svého jádra to (alespoň na winXP to tak funguje), že při zvolení jakéhokoliv rozlišení na jakémkoliv monitoru se ty proporce zachovají...proto jsem chtěl vědět, jak vám ta aplikace jde a jestli vidíte čtverec nebo obdélník abych zjistil na kterých platformách to funguje a na kterých ne...jak říkám u sebe na notesu mi to chodí správně... |
Dej do nastavení Aspect ratio, který bude nezávislý na rozlišení. Ať si to každý nastaví sám. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 10. duben 2011, 09:03:41 Předmět: |
|
|
Jj, to je v plánu. Já jen říkám, že na začátku se jádro pokusí nalézt optimální poměr sámo... _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vilem Otte

Založen: 18. 09. 2007 Příspěvky: 462 Bydliště: Znojmo - Sedlesovice, Kravi Hora
|
Zaslal: 10. duben 2011, 10:32:38 Předmět: |
|
|
Aplikace jej shodit nemůže, to je fakt ... jak jsem psal, on se zřejmě složil sám v důsledku přepínání fullscreen mode<->window mode (a hlavně, nové proprietární AMD drivery jsou velice "stabilní" a padají jak čerstvá instalace Windows bez SP). S novějšími Catalysty se to sice postupně lepší, ale furt to je hodně špatné... _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 10. duben 2011, 12:17:50 Předmět: |
|
|
Jo co mám zkušenost před rokem s proprietárním driverem pro Radeon HD3200, tak to bylo docela hrozné. Spadlo to jen výjimečně, ale blbě se tam pracovalo s více monitory, a třeba v rozšířené ploše tam ve všech 3D hrách prosvítaly polygony v dolní části obrazovky .
| Jj, to je v plánu. Já jen říkám, že na začátku se jádro pokusí nalézt optimální poměr sámo... |
Myslel jsem, že jsme ti již zvládli vysvětlit, že ve Windows a Linuxu to neautodetekuješ. _________________ Award-winning game developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marek

|
Zaslal: 10. duben 2011, 15:56:12 Předmět: |
|
|
Jj, to je v plánu. Já jen říkám, že na začátku se jádro pokusí nalézt optimální poměr sámo... |
Co když chci rozlišení 1024x768, ale chci to v aspect ratio 16:10, protože to mám roztažený na 16:10 monitor? To detekuješ jak konkrétně? _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
VODA

|
Zaslal: 10. duben 2011, 16:00:59 Předmět: |
|
|
| Ladis napsal: |
| Myslel jsem, že jsme ti již zvládli vysvětlit, že ve Windows a Linuxu to neautodetekuješ. |
Hele, já se nechci dohadovat, ale jsem schopnej to detekovat...
Tedy za předpokladů, že když se vytvoří okno, tak se do něj obraz roztáhne, tak jsem schopnej nastavit správnej aspect ratio a obraz se nebude deformovat...u mě na PC to normálně funguje, takže mi to nevyvrátíš. Problém pak nastane, třeba jako v případě Ubuntu (ve VBoxu), že když jsem chtěl rozlišení 640x400, tak se okno vytvořilo s 640x480 a na horní a dolní straně vznikly černé pruhy 40px vysoké, tj. (480-400)/2 = 40. Takže nativní poměr byl 4:3 (640/480), ale poměr obrazu byl 16:10 (640/400), což má za následek, že byl obraz spláclý a vy jste viděli červený obdélník namísto čtverce... Už jsem to tu jednou psal. Za svým názorem si stojím...
Dál to ale upravovat nemá cenu, protože je to závislé na systému, grafické kartě, driverech, atd. Tam už pomůže akorát ruční nastavení poměru, tak jak je to normálně ve hrách...
Tímto bych to chtěl uzavřít, protože se tady stejně dohadujeme o prd*li...
Raději mi sem pište, na co jste narazili během testu a jak vám to chodí. Rád bych věděl jak to jede na Win7 případně na Vistách, jestli to třeba někdo nezkoušel v OpenSuse apod. Dále by mě také zajímalo, na jakých kartách jste to zkoušeli...
Uff...
Jinak, do příště (tj. přibližně za měsíc) bych chtěl zapracovat na Spatial Hashingu a nějakému rozumnému steeringu pro pohyb entit (ne jen hl. postavy)... Dále bych už rád začal dělat pomalu krůčky v programování hry samotné, mám teď takové tři nápady, téměř podobného charakteru, ale zatím jsem se nerozhodl, kterým směrem se vydám, ale mým cílem je něco netradičního a zároveň chytlavého... dál bych to nerozváděl...
Jak to vlastně bude si netroufám říci, protože k mému projektu mám ještě spoustu semestrálek do školy... takže mi držte palce, abych byl schopen sebrat všechny své síly a už po těch letech dal něco pořádného dohromady...
EDIT:
| Eosie napsal: |
| Co když chci rozlišení 1024x768, ale chci to v aspect ratio 16:10, protože to mám roztažený na 16:10 monitor? To detekuješ jak konkrétně? |
Předpokládej, že máš nastavené v systému defaultně rozlišení korespondující s rozměry obrazovky, tzn. že si jádro tyhle rozměry při spuštění zjistí, spočítá si aspect ratio a při nastavování projekční matice používá tento poměr (16:10), ale okno bude mít rozlišení 1024x768 (4:3)... je to úplně primitivní výpočet...a obraz se nezdeformuje... _________________ Opravdovost se pojí s trýzní... |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 10. duben 2011, 16:59:38 Předmět: |
|
|
| Předpokládej, že máš nastavené v systému defaultně rozlišení korespondující s rozměry obrazovky, tzn. že si jádro tyhle rozměry při spuštění zjistí, spočítá si aspect ratio a při nastavování projekční matice používá tento poměr (16:10), ale okno bude mít rozlišení 1024x768 (4:3)... je to úplně primitivní výpočet...a obraz se nezdeformuje... |
Primitivní, ale nefunkční. Už asi přes rok je výchozí nastavení u všech výrobců (Intel, AMD/ATI, NVidia) roztáhnutí se zachováním poměrů stran. Dřívě to bylo naopak, resp. je to tak i teď, dokud se nenatáhne ovladač grafiky. _________________ Award-winning game developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|