.[ ČeskéHry.cz ].
IRC kanál #Ceske-Hry.cz

 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Magazín
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Flash



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1379
Bydliště: Nigga Land

PříspěvekZaslal: 4. září 2007, 21:52:06    Předmět: IRC kanál #Ceske-Hry.cz Odpovědět s citátem

Vzhledem k faktu, že jsme v nedávné minulosti byli přinuceni změnit doménové jméno našeho serveru, bylo jen otázkou času, kdy se tomuto stavu podřídí i další části Českých-Her. Proto vám velmi rád oznamuji, že byl spuštěn nový kanál #Ceske-Hry.cz opět na sítí QuakeNet a u této příležistoti znovu otiskujeme úvodní článek o IRC.

Na začátek bych rád uvedl, že se jedná a původní nemodifikovaný článek z magazínu z roku 2003 a ta zastaralost je tam trochu znát. Takže případní šťouralové ať přimhouří oko Very Happy

IRC (Internet Relay Chat) je chatovací systém, pomocí něhož spolu denně kecají statisíce (možná miliony) lidí o všem možném a nemožném Smile Celý systém je složen z několika desítek sítí, z nichž každá se pak skládá z určitého počtu serverů. Servery v jedné síti jsou spolu vzájemně spojeny, takže pokud se připojíte na jiný server než váš kamarád, budete i tak spolu moci probrat všechna témata co vás napadnou (musíte být ale ve se stejné síti). Radši už však opustíme teorii a zkusíme si pohrát s IRC v praxi Smile

Pro připojení na jakoukoli síť systému IRC potřebujete nějaký ten klientský program. Bez jakýchkoli předsudků mohu s klidnou duší říct, že nejlepší volbou je program mIRC. Pro Windows je sice i plno jiných alternativ, ale tenhle je veřejností považován za nejlepší a také nejpoužívanější. Proto ihned zavítejte na stránku www.mirc.com a program si stáhněte. Jakmile mIRC spustíte a zavřete okno s hláškou o autorovi a registraci, mělo by vám vyjet následující okno. Pokud se nezobrazí, klikněte na tuto ikonku:



Na obrázku jsem zaznačil všechna důležitá místa:

1), 2), 3), 4) - položky, které snad ani nemusím objasňovat. Jméno a e-mail můžete vyplnit pravdivě, anebo taky ne. Ještě se mi nestalo, že by nějaký server kontroloval správnost mailové adresy. Nickname bude vaše přezdívka, pod kterou vás uvidí další lidé v místnosti. Položka alternative pak značí náhradní přezdívku, pokud by ta vaše už byla obsazena. Některé sítě dokonce podporují, že si můžete svůj nick zaregistrovat, aby ho nemohl používat někdo jiný, když zrovna nejste on-line.

5) ? IRC Síť a server ? Tady vidíte právě zvolenou IRC síť a preferovaný server. V tomto případě je to síť QuakeNet a serverem je náhodný anglický server. Tuto položku si vždy velice dobře zkontrolujte, protože připojení k jiné síti než té, na které se nachází vámi požadovaný kanál by znamenalo, že se dostanete úplně nějak jinam než chcete. Při prvním spuštění klienta mIRC bude určitě nastaven na jinou síť než je QuakeNet. Proto z levého menu vyberte záložku ?servers? a tam si nastavte jak IRC Network ? síť IRC, tak IRC server ? zde si vyberete konkrétní server na který se připojíte. Je to v podstatě jedno, ale vždycky je lepší se připojit na nějaký blízký server, než třeba na vzdálené americké. Někdy mohou být servery nedostupné a některé z nabídky už třeba vůbec neexistují. Proto pokud se vám nepodaří k síti připojit. Zkuste jiný server. Mezi vámi a serverem může také docházet k lagům (krátkodobá ztráta spojení se serverem). Ta se na IRC projevuje tak, že se vám zdá, že z kanálu masově odcházejí a znovu se připojují uživatelé. Další neduhou může být vysoký ping, který způsobí, že vaše hlášky se v kanálu objeví až po nějaké chvíli. V extremních případech může jít i o desítky vteřin. V obou případech (lagy, vysoký ping) doporučuji změnit server.

Jak jste si určitě všimli, program mIRC má docela velkou databázi sítí a ke každé z nich ještě vcelku obsáhlý seznam serverů pro tu určitou síť. Pokud však budete chtít nadefinovat vlastní server, pak klepněte na tlačítko Add. Adresy IRC serverů pro danou síť se dají najít na internetu (Pozn.: Pro námi požadovanou síť QuakeNet, je kompletní seznam serverů uveden na adrese http://staff.quakenet.org/servers.phtml

Jakmile máte vše nastaveno tak se jednouše připojte pomocí tlačítka Connect To Server. Mělo by se začít vypisovat rozsáhlé množství textů a na konci by se měla objevit následující tabulka. Pokud žádná taková akce neproběhne, tak zkuste jiný server. Taky se může stát, že obě přezdívky jsou již používané. Program vás požádá o zadání nového nicku a pokud bude volný, bude zařazen jako váš alternativní nick. Ale teď zpátky k té tabulce.



Jak můžete vidět je tam určitý seznam nápisů začínajících křížkem(#). To jsou názvy místností. Těmto místnostem se na IRC říká kanály (channel). Váš list kanálů bude ten základní (defaultní) a já vám doporučuji ho hned smazat a dát si tam kanály vlastní, které budou pro vás zajímavé. Takže, určitě si přidejte kanál #Ceske-Hry.cz. Většinou jména kanálů najdete na Internetu.

Do seznamu se kanály přidávají přes tlačítko Add. Poté co máte svůj list hotov, tak dvakrát klikněte na název místnosti, kam chcete jít. Pokud nechcete list vytvářet, tak do řádku nad seznamem napište přímo #Ceske-Hry.cz (nebo jiný název kanálu. BTW ten křížek tam ani nemusí být) a zmáčkněte Enter.

Mělo by vyjet hlavní okno a vy jste se tak dostali do místnosti a můžete začít chatovat s ostatními lidmi. Obrazovka by teď měla vypadat nějak takto:



Co která část okna znamená shrnu jen letmo, protože je to myslím dost jasné. Dole je řádek kam píšete co chcete říct, největší část pak zabírá samotný výpis všech hlášek co kdo kdy napsal a v pravé části pak máte seznam lidí co jsou v této místnosti. U toho bych se na chvíli zastavil. Uživatelé jsou totiž rozděleni do 3 skupin. Do které skupiny patří zjistíte lehce podle znaku, který mají před přezdívkou. Zavináč znamená, že uživatel má tzv. "opa". Tito lidé mohou na kanále prakticky vše. Asi hlavní věcí je zakazování vstupů uživatelům, popřípadě vyhození z kanálu a nebo třeba změna topicu. Jsou to operátoři kanálu a v podstatě se starají o správný chod této místnosti. Plusko před jménem je tvz. "voice". Tenhle uživatel má jedinou výhodu a to tu, že na moderovaných (+m) kanálech může mluvit. Poté už jsou uživatelé bez označení, kteří patří mezi obyčejné návštěvníky. V předchozím textu jsem uvedl slovíčko topic a vy se možná ptáte, co to je. Jedná se o nadpis, který se vám vypíše jako první věc při vstupu na kanál (obvykle zeleně). Většinou tam najdete stručné info přímo k danému kanálu.

Myslím, že pro úvodní seznámení s IRC jsem toho uvedl dost. Možná si teď říkáte "v čem je to tak dobrý, oproti normálnímu chatu". No, je toho spousty. Obsluhou, jednoduchostí, úsporou přenášených dat a také bezpečností. Bezpečnost IRC je docela ožehavé téma, protože na netu se čas od času objevují fámy právě na toto téma. Nicméně jsou to opravdu jen fámy a můžu se zaručit, že IRC je mnohem bezpečnější než třeba defaultně nastavený Explorer. Na IRC se též dají používat scripty a na internetu najdete plno utilitek, které vám práci zpříjemní. Popisovat je, by však bylo na delší článek.

Pokud chcete o IRC vědět více, tak se určitě mrkněte na stránku www.mirc.cz.

To je zatím vše a doufám, že se někdy na kanálu #Ceske-Hry.cz sejdeme.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Magazín Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna