Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
perry

|
Zaslal: 30. duben 2011, 18:36:56 Předmět: Světla - model space vs. view space |
|
|
Je nějaký rozdíl, zda se světla počítají v model (world) space nebo ve model-view space ?
Přijde mi, že počítat T-1 (world * view) je pomalejší (o to násobení), než přímo použít T-1(world)... ale ve většině článků se počítá s T-1 (world * view).
Díky za vysvětlení.. _________________ Perry.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 30. duben 2011, 18:42:16 Předmět: |
|
|
Je to jedno. V praxi závisí na okolnostech, v jakých se nacházíš. Některý techniky se líp dělaj v tangent space, jiný v object space, jiný zas ve world space a někdy je snažší to počítat rovnou ve view space. Jde o to, co se ti líp dělá a co je pro tvůj grafickej algoritmus nejpřirozenější. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vilem Otte

Založen: 18. 09. 2007 Příspěvky: 462 Bydliště: Znojmo - Sedlesovice, Kravi Hora
|
Zaslal: 30. duben 2011, 19:35:21 Předmět: |
|
|
Nejpřirozenější je počítat vše ve screen-space.
Jednodušeji řečeno nějaký "deferred shading"-like algoritmus je jedno z nejlepších řešení. V případě že chceš hodně světel (a případně hodně stínovacích modelů s jistými úpravami).
Samozřejmě co psal eosie je pravda, záleží na okolnostech. _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

|
Zaslal: 30. duben 2011, 19:44:35 Předmět: |
|
|
Vilem Otte napsal: |
Nejpřirozenější je počítat vše ve screen-space. |
Ale deferred shading je ve view space ne? Vždyť rekonstruuješ view space pozici z depth bufferu a pak počítáš osvětlení. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
nou

|
Zaslal: 30. duben 2011, 20:15:44 Předmět: |
|
|
no trochu otazny je world space kde moze nastat problem s presnostou. _________________ Najjednoduchšie chyby sa najtažšie hľadajú. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
perry

|
Zaslal: 30. duben 2011, 20:38:11 Předmět: |
|
|
Jo.. na deferred shading jsem právě začal dělat, tak jsem se ptal Přijde mi to docela pěkný a jednoduchý _________________ Perry.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vilem Otte

|
Zaslal: 1. květen 2011, 12:59:54 Předmět: |
|
|
#perry - neboj, za chvíli tě to přejde, asi tak ve chvíli, kdy budeš chtít dělat více typů osvětlení (na plast je dobrý Blinn/Phong + Lambert, jinde zase Cook-Torrance a Oren-Nayar je nezbytností, nedej bože pokoušet se o subsurface scattering, ten může být trochu "nightmarish").
Když se přes to dostaneš (použiješ třeba jen Blinn/Phong + Lambert; v jiných případech se vše stává mnohem náročnější), začneš chtít poloprůhledné materiály (samozřejmě alfa-test jde udělat relativně snadno) a je tu další obří problém (který lze vyřešit nejsnáze snad stipplingem), samozřejmě jsou tu i mnohem lepší řešení (a časově mnohem náročnější) - jako prolínat deferred rendering a realtime ray tracing (což je způsob jak do DS přidat reflekce, refrakce (=průhlednost), GI (ne nějaký pseudo-oser jako má Cryengine 3, nebo SSAO), a další). _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

|
Zaslal: 1. květen 2011, 13:34:42 Předmět: |
|
|
Jsem si myslel, že stippling dneska už nikdo nepoužívá. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vilem Otte

|
Zaslal: 1. květen 2011, 13:53:50 Předmět: |
|
|
Já raději použiju ray tracer (při oknech, apod.) či alfa test (s sample alpha to coverage) pro listy, stébla trávy, apod.
Nicméně co jsem slyšel, tak stippling pro alpha blend v DS se používá - samozřejmě v úrovni sub-pixelů (ale může vyústit v aliasing míst, kde je použitý). Afaik např. Dice ho myslím používají. _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
perry

|
Zaslal: 1. květen 2011, 15:38:04 Předmět: |
|
|
No.. chápu to dobře, že deferred shading se běžně používá, že to není nějaká zastaralá technika (jasně, za chvíli klidně bude)...
Jinak zatím teda pracuju na základní verzi (1 materiál, žádný bum ani paralax mapping, normály tím pádem jen ve vrcholech) s phongovým modelem... _________________ Perry.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vilem Otte

|
Zaslal: 1. květen 2011, 17:39:27 Předmět: |
|
|
#perry - vlastně nebude, pokud by ses podíval na jádro mého realtime raytraceru (ve chvíli kdy běží v módu čistého ray tracingu) tak bys viděl, že raytracing svým způsobem má blíže k deferred rendereru než forward rendereru.
A tím myslím i komerční offline raytracery (zejména photon mappery, ale také path traceru, MLT renderery, etc.).
I forward rendering je však někde velmi výhodný, záleží na situaci (např. při směrových světlech je deferred shading velmi náročný a forward rendering jej výkonově i vlastnostmi světla lehce porazí). _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
perry

|
Zaslal: 1. květen 2011, 17:43:03 Předmět: |
|
|
No tak směrové světlo mám 1 / scéna (Slunce) a pak tam mam jako zdroje částicové efekty (oheň apod) + lampy atd.. takže tohle počítat ve forwardu mi přijde jako zabiják (+ stíny do toho) _________________ Perry.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Vilem Otte

|
Zaslal: 1. květen 2011, 17:50:33 Předmět: |
|
|
Mno, s forwardem je to o něco těžší - musel bys postavit hierarchii pro světla a přiřazovat modelům jen ty, které je osvětlují s nějakým stropem, řekněme 4 světla na objekt.
Deferred tohle trošku usnadní (a výpočtem pak může být mnohem rychlejší), jediné v čem tě bude štvát je jak moc zabere fillrate (oproti forward), ale i forward něco zabere a pokud počítáš SSAO či podobnou šílenost, tak zjistíš, že na tom vlastně nakonec vyděláš. _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
perry

|
Zaslal: 3. květen 2011, 17:42:32 Předmět: |
|
|
Nechce se mi zakládat nový topic kvůli jedné otázce... Jak řešit rekonstrukci pozice z gBufferu...
Několik možností mě napadá
a) ukládat depth do textury (třeba R32F nebo A8R8G8B8) a pak rekonstrukce pomocí view vectoru z rohů quadu, který se v PS interpoluje jako texcoord (tak to mám teď podle implementace z tutoriálu)
b) uložit přímo pozici xyz do 64bit textury
c) 3 textury pro x,y,z (asi nejhorší) _________________ Perry.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pcmaster

|
Zaslal: 3. květen 2011, 18:26:44 Předmět: |
|
|
Rozhodne a Cokolvek ine je blbost a strata pamati (a bandwidth. Samozrejme, mozu byt pripady, ked ti to nevadi!). Nakresli si to na papier, uvidis, ze z field of view (ci focal lenght) a rozlisenia, pripadne z inverznej projekcnej matice (a pripadne inverznej pohladovej, podla potreby a toho, co za "Z" si ulozis) v pixel shaderi lahko spocitas polohu v kazdom priestore, vratane world-space. A ano, pekne budes interpolovat polohu v tom FS quade, ale to ostatne budes musiet tak ci tak pre rozne ine veci, vsakze. Podobne s normalami. _________________ Off-topic flame-war addict since the very beginning. Registered since Oct. 2003!
Interproductum fimi omne est. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|