.[ ČeskéHry.cz ].
Jaderná část enginu
Jdi na stránku 1, 2  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jakub Doucek

PříspěvekZaslal: 28. srpen 2012, 20:45:58    Předmět: Jaderná část enginu Odpovědět s citátem

Smolím si vlastní engine a řeším jakým způsobem implementovat graphic core (vlastně se ta problematika dotýká jakékoliv části jádra enginu). Jde mi v podstatě o zastřešení grafické knihovny do vlastního rozhraní. Napadají mě tři možnosti, jak to řešit ale nemůžu se rozhodnout, která bude nejlepší.

1. Singleton - pravděpodobně by se instancoval při startu aplikace a pokaždé, když bych chtěl něco vykreslit, tak by bylo potřeba získat pointer, což se mi zdá mírně nešikovné.

2. Třída s veřejnými metodami - pořád je to třída, takže může nějakým způsobem dodržovat určité rozhraní. Navíc by se její metody volali celkem jednoduše.

3. Funkce zabalené do namespace - samozřejmě ten namespace by tam ani být nemusel ale pro přehlednost bych ho tam určitě dal.

Co myslíte? Jak jste řešili tento problém?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rezna

PříspěvekZaslal: 28. srpen 2012, 21:01:17    Předmět: Odpovědět s citátem

singleton je trida - ale ma nevyhodu, ktera se tu nekolikrat resila - neudelas je 2!

problemu na 'ziskani' pointeru bych se opravdu nebal - to se da velice dobre vyoptimalizovat a vyresit

ale problem nemoznosti vytvorit enginy 2 v jednom programu je zasadni - treba v momente kdy clovek dela editor a chce v nem otevrit dve sceny tak pekne narazi

takze trida s danym rozhranim a pekne predavat
VladR

PříspěvekZaslal: 28. srpen 2012, 21:40:24    Předmět: Odpovědět s citátem

Problem je, ze toto je tazky flamewar - toto su subjektivne veci - ja ked vidim engine ako singleton, tak sa mi vo vrecku startuje motorova pila, niekto iny to iste pri moznosti c.2. Kazdemu vadi nieco ine a bude sa bit do hrude, ze je to ta najlepsia mozna alternativa.

Nech uz zvolis kerukolvek alternativu, tak ten namespace ani len neuvazuj ako o puhej alternative, ale ber to ako hotovu vec.
Pokial si ale engine totalne odseparujes od kodu hry do separe namespaceu, tak sa priprav na nekonecne dlhe deklaracie/definicie, co sa na 2 riadky nevojdu. Pokial teda, nepouzijes nazov enginu namespacu "namespace E" Smile

Proste, musis si polozit otazku - chces byt ty otrok enginu, alebo ma engine otrocit tebe Very Happy ? Je engine ten finalny komponent, alebo len prostriedok ako zabit cas popri kodeni hry ?
Marek

PříspěvekZaslal: 28. srpen 2012, 23:01:30    Předmět: Odpovědět s citátem

VladR napsal:
chces byt ty otrok enginu, alebo ma engine otrocit tebe

Obě možnosti jsou ekvivalentní ale. Smile (záměr?)
VladR

PříspěvekZaslal: 28. srpen 2012, 23:35:08    Předmět: Odpovědět s citátem

Marek napsal:
VladR napsal:
chces byt ty otrok enginu, alebo ma engine otrocit tebe

Obě možnosti jsou ekvivalentní ale. Smile (záměr?)
Preco ? Keby tam bola koncovka "-a" ("(z)otrocit teba"), vtedy by to bolo to iste.

Moja pointa je, ze pred 8 rokmi som bol otrokom enginu ja, kdezto teraz som ja ten, kto rozkazuje a engine len poslusne klopi usi Twisted Evil

"Co bolo, to bolo, terazky som 3D koderom" (TM)

Pokial ale narazas na otrocenie v zmysle kodenia hry, tak to samozrejme, plne, suhlasim - to je, de facto, dozivotny rozsudok Twisted Evil
Marek

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 00:23:02    Předmět: Odpovědět s citátem

No já nechápu rozdíl mezi "tebe" a "teba" ve slovenštině.

Doživotní rozsudek to být nemusí. Člověk se může rozhodnout dělat něco jinýho než hry. Ovšem neřekl bych, že takové 3D drivery jsou zrovna lepší možnost co se nervů týče.
Jakub Doucek

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 06:59:14    Předmět: Odpovědět s citátem

rezna napsal:
singleton je trida - ale ma nevyhodu, ktera se tu nekolikrat resila - neudelas je 2!

Ano ale to já přeci chci. Nevidím problém v tom vytvořit dva enginy. Za prvé neplánuju vytvářet třídu Engine, ve které by bylo úplně vše. Naopak bych jednotlivé části enginu rád držel odděleně aby se dali používat i samostatně. Jde tedy jen o to zavolat:
kód:
CGraphic *gr = CGraphic::GetInstance();
gr->drawImage(...);

A to můžu kdekoliv a kolikrát chci.

citace:
Pokial si ale engine totalne odseparujes od kodu hry do separe namespaceu, tak sa priprav na nekonecne dlhe deklaracie/definicie, co sa na 2 riadky nevojdu.

Vždyť to přeci vyjde nastejno jestli budu volat

kód:
Graphic::DrawImage(...);

DrawImage z namespace nebo ze statické metody. Naopak u namespace si to můžu zkrátit tím, že použiju using.
Přijde mi to ovšem jako výhoda. Nevadí mi napsat víc textu, když získám přehlednější kód.

Myslím, že to začnu nějak kodit a uvidím, jak mi to vyhovuje...
Mem

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 07:27:07    Předmět: Odpovědět s citátem

Marek napsal:
No já nechápu rozdíl mezi "tebe" a "teba" ve slovenštině.

Tak když nerozumíš slovensky, tak proč na to reaguješ a vymýšlíš si něco o ekvivalenci? Wink
engine má otročiť tebe [těbe] - engine má sloužit tobě
engine má otročiť teba [těba] - engine bude zotročovat tebe

Jakub: Nevím, jestli jsi řezňu pochopil. Ten ti říká, že nevytvoříš 2 instance třídy vzoru singleton, což by se ti ale v praxi mohlo někdy hodit (viz ten editor), a z toho důvodu bys měl zvážit, jestli do toho jít. To, že získáš pointer na ten singleton kdekoliv v enginu je jasné, pokud použiješ svou třídu, budeš si ho muset nějak předávat, ale to taky není problém.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
rezna

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 08:36:57    Předmět: Odpovědět s citátem

Jakub Doucek napsal:
rezna napsal:

Ano ale to já přeci chci. Nevidím problém v tom vytvořit dva enginy. Za prvé neplánuju vytvářet třídu Engine, ve které by bylo úplně vše. Naopak bych jednotlivé části enginu rád držel odděleně aby se dali používat i samostatně. Jde tedy jen o to zavolat:
kód:
gr->drawImage(...);

A to můžu kdekoliv a kolikrát chci.

jenomze ono toto

kód:
gr->drawImage(...);

musi byt nejak inicializovany, mit okno, GL/DX kontext - a v tom pripade proste neudelas dve kreslici okynka v jedne aplikaci - zamrznes s jednim

v jistym case je to OK, ale pak presne prichazi ta rozhodnuti jako, kruci ted by se mi hodilo abych ten TextureManager mohl mit dvakrat a je to v pytli

navic Singleton je de facto proste globalni promenna - a tech by se clovek proste mel vyvarovat - doba se posunula
mar

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 10:11:51    Předmět: Odpovědět s citátem

No nevím, ale zrovna textury jsou mezi kontexty v OpenGL doufám sdílené?
Určitě bych byl nerad, abych musel každou texturu znovu někam ládovat jenom kvůli tomu,
že si vykreslím 4-krát totéž do různých oken s jinak nastevenou kamerou a projekcí Smile
Mělo by snad stačit přepnout kontext a kreslit.
Kdysi jsem něco takového řešil a nevzpomínám si, že by v tom byl problém...
Jakub Doucek

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 10:34:31    Předmět: Odpovědět s citátem

rezna napsal:

jenomze ono toto

kód:
gr->drawImage(...);

musi byt nejak inicializovany, mit okno, GL/DX kontext - a v tom pripade proste neudelas dve kreslici okynka v jedne aplikaci - zamrznes s jednim

v jistym case je to OK, ale pak presne prichazi ta rozhodnuti jako, kruci ted by se mi hodilo abych ten TextureManager mohl mit dvakrat a je to v pytli

navic Singleton je de facto proste globalni promenna - a tech by se clovek proste mel vyvarovat - doba se posunula

Inicializace aplikace probíhá na zcela jiném místě. Neplánuju ani v budoucnu vytvářet dvě okna aplikace. Nejsem si jistý jestli by mi to vůbec sdl umožnilo. Pokud bych chtěl v jednom okně více "pohledů", tak to budu řešit spíš přes viewporty nebo tak nějak.)
Šlo mi ale o trochu něco jiného. Managery budu řešit zvlášť. Jde spíš o to jak zastřešit základní funkce grafické knihovny. Například místo:
kód:

glBegin(GL_TRIANGLES);               
    glVertex3f(...);             
    glVertex3f(...);             
    glVertex3f(...);             
glEnd();

abych mohl napsat:
kód:

drawTriangle(new MyTriangle(...));

Nebudu potřebovat ukládat žádné stavy a vlastně asi vůbec nic nebudu muset ukládat (alespoň si to teď myslím), takže singleton není problém jde spíš o to jestli je teda vůbec nutný používat něco takového jako je singleton.
mar

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 10:56:03    Předmět: Odpovědět s citátem

Zabalit low level API je IMHO dobrý nápad (ale asi do metody nějaké třídy, nebo alespoň předat (context/renderer/device/jakkoli to nazveš) jako parametr)

PS Pokud budeš kreslit každý trojúhelník zvlášť (a zároveň budeš kvůli každému alokovat /uvolňovat paměť),
nepočítej, že se ti to bude moc hýbat (pokud jich nehodláš kreslit jenom pár) Smile
Takhle to fungovalo v dobách starého dobrého 3dfx, kdy si člověk clipping
dělal ručně a volal pak Glide, mělo to své kouzlo.
Dnes pochopitelně letí dávkové zpracování.
perry

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 11:23:13    Předmět: Odpovědět s citátem

Zabalit API je určitě dobrý nápad... a to celé.. já mam zabalené API přes vsrtvu abstraktních tříd.
Tzn. engine jako takový neví v čem renderuje. Když na začátku vyměním inicializační flag, tak přepnu DX na OpenGL (teda za předpokladu, že bych to měl implementované Smile), popř. na ray-tracer apod.
Singleton bych použil max. na kontext zařízení, a na obalovací funkce mého API, jinak ne

př.
kód:

abstract class VertexBuffer
{
 virtual void Render() = 0;
 .... další metody
}

class VertexBufferDX11 : VertexBuffer
class VertexBufferDXOpenGL : VertexBuffer

a pak inicializátor
VertexBufferInitializator::Init(DX11);
VertexBuffer * vb = VertexBufferInitializator::Create();

v Init vytvořím singleton, Create pak vezme ten singleton a podle typu vrací buď new VertexBufferDX11 nebo VertexBufferOpenGL
Marek

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 14:30:24    Předmět: Odpovědět s citátem

Pár věcí...

1) Textury v OpenGL jsou defaultně nesdílené mezi kontexty, ale dá se při vytvoření kontextu zadat, že textury sdílet chci. Má to ale háček - modifikace nad texturama (např. glTexImage) nemusí být za určitých okolností okamžitě vidět v jiných kontextech.

2) Jo, singleton je jenom globální proměnná, takže je to dost amaterské řešení. Problém je v tom, že všechny objekty, které do toho singletonu dáš, jsou pak automaticky globální taky, takže budeš mít prakticky celej engine v globálních proměnných a ještě budou silně provázané, což je další zásadní nevýhoda.
VODA

PříspěvekZaslal: 29. srpen 2012, 14:46:26    Předmět: Odpovědět s citátem

Marek napsal:
2) Jo, singleton je jenom globální proměnná, takže je to dost amaterské řešení. Problém je v tom, že všechny objekty, které do toho singletonu dáš, jsou pak automaticky globální taky, takže budeš mít prakticky celej engine v globálních proměnných a ještě budou silně provázané, což je další zásadní nevýhoda.

To je přesně důvod, proč jsem přestal úplně používat statické metody a atributy...
Kdysi se to tu řešilo, i když ani nevím, k čemu jsme v threadu došli (já jsem došel k závěru že singleton = špatný návrhový vzor)...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Obecné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: