.[ ČeskéHry.cz ].
Sandboxové hry
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Game Design
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
dzejkob



Založen: 17. 08. 2013
Příspěvky: 127

PříspěvekZaslal: 18. srpen 2013, 13:50:03    Předmět: Sandboxové hry Odpovědět s citátem

Jsem poměrně šokován směrem, kterým se herní průmysl ubírá. Když jsem byl na škole a valnou většinu svého volného času trávil hraním her, tak vládly hitovky typu unreal tournament, quake, age of empires, tomb raider a tak dále. Hry byly dynamické, propracované, zajímavé - a především se v nich hráč mohl zdokonalovat. Nechci tvrdit, že teď takové nejsou - ovšem mainstream jsou buď přehnaně a zbytečně realistické střílečky typu kdo dřív uvidí druhého a rychleji zamíří vyhrál - a pak především sandboxové hry.

Ta šílenost asi začala - snad hádám správně - minecraftem? Přiznám se, nehrál sem to, kdyby šlo na youtube zablokovat klíčové slovo "minecraft" byl bych šťasten - takto na mne vyskakují milióny videí o ničem (protože jsem to tam jednou zadal) - alespoň jsem (možná) stihnul postřehnout o čem to tak je. Můžete vynalézat (craftovat?), stavět domečky, světy, hrát cizí mapy, hrát s kamarády atd. Zní to bomba - ovšem hra vypadá příšerně, nedá se na to dívat, souboje jsou směšné - jednoduše veškeré jednotlivé aspekty hry, pominu-li, že si je můžete poskládat sami, jsou v ostatních hrách zvládnuty lépe. Jsou sice hezké hrady z kostiček, nebo 8-bitový procesor - nerozumím ale, proč to dělat, když se dá kreativně realizovat kdekoliv jinde. Proč to lidi hrajou?

Tím to ovšem nekončí a vznikají další s většími ambicemi - Starforge, Project Awakened, 7 Days to Die. "We dont want to dictate to player how to play, we want the player to choose how to play" - proboha proč? Místo příběhu a odpočinkové akce pro zábavu by se měla hra stát druhým zaměstnáním - opravdu to má tak velký potenciál?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Mem



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1959
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 18. srpen 2013, 14:18:20    Předmět: Odpovědět s citátem

Sandboxové hry nebo prvky jsou jen jedním ze směrů, musíš ho vzít na vědomí, ale je tu i jiná tvorba Wink. Jinak úvahu o tom, proč takové hry lidi baví, jsem psal před časem na Dataramě:
http://datarama.aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=713621
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
TeaTime



Založen: 17. 06. 2011
Příspěvky: 264

PříspěvekZaslal: 18. srpen 2013, 14:20:17    Předmět: Re: Sandboxové hry Odpovědět s citátem

dzejkob napsal:

Ta šílenost asi začala - snad hádám správně - minecraftem? Přiznám se, nehrál sem to...


Pokud chceš vědět, proč to lidé hrají, měl by sis to sám zahrát. Neříkám, že změníš názor, ale pomůže to potenciální následující diskusi být relevantní. Fakt nemám chuť tu s tebou sáhodlouze diskutovat o Minecraftu, pokud ani netušíš, o čem to je (Minecraft je hra, kterou z Youtubu opravdu nepochopíš).

K prvnímu odstavci: Já si nejsem vědom žádného úpadku v oblasti dynamických, propracovaných, zajímavých her, ve kterých se především hráč může zdokonalovat. To že vznikají nové žánry (tebou zmiňované Minecraft-like sandboxy) a nové typy her neznamená, že se ty staré typy už nedělají.

Zdá se mi, že popisem "přehnaně a zbytečně realistické střílečky typu kdo dřív uvidí druhého a rychleji zamíří vyhrál" narážíš trochu na CoD a Battlefield, ale což Unreal Tournament také není "kdo dřív vystřelí, vyhrál"? Navíc existují i jiné hry typu Unreal než CoD a Battlefield. Vezmi si takový Nexuiz - to je skoro klon Unrealu a přitom se stále vyvíjí a má živou komunitu.

Osobně si myslím, že v poslední době vznikla celá řada výborných nových druhů her.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 602

PříspěvekZaslal: 18. srpen 2013, 15:11:56    Předmět: Re: Sandboxové hry Odpovědět s citátem

Tak nevím, jak sandboxové hry, proti minecraftu nic nemám, dobrý nápad. Možná hráči prahnou po sandboxových hrách právě proto, že bezduché AAA shity s trapným příběhem jim nemají co nabídnout:
Co se týká moderních AAA her (FPS/RPG), cítím to asi stejně jako ty, jsem docela zklamaný.
V poslední době mě žádná relativně nová hra nezaujala, něco mi tam chybí a to je zábava a nápad.
Rage byla technicky zajímavá (nevidíš do dálky opakující se textury jako u Skyrimu), solidní střílečka, ale žádný hlubší dojem nezanechala. Totéž třeba Dishonored (nechápu, jak a od koho to dostalo tak vysoké hodnocení, když je to naprosto průměrná hra bez nápadu),
Bioshock (pro mě pořád číslo 1 starý System Shock 1) - Infinite se mi nelíbil naprosto klišózním příběhem, jednička ušla.
Fallout 3 byl pro mě velkým zklamáním (ti, co hráli Fallout/Fallout 2 určitě pochopí), Skyrim považuji snad za jednu z nejhorších her, co jsem v poslední době hrál - jak může mít tak vysoké hodnocení?!
Hráč většinu času tráví chozením z bodu A do bodu B (který ještě neobjevil), pak tam něco vymlátí a znovu dokola. Příběh je vyloženě směšný a prostě netáhne. Chvíli jsem zkoušel hrát Assassin's Creed, na tom mě zaujal jenom technicky character controller. Force unleashed snad radši ani komentovat nebudu.
Jediné RPG, co se mi v poslední době líbilo, byl Witcher 2, z RTS asi akorát StarCraft II (ale jiné jsem nehrál, takže nemůžu posoudit).
Prostě mi přijde, že v dnešní době hry postrádají kouzlo a atmosféru her jako Half-Life (jedna, dvojku beru jenom jako techdemo), starý Thief/Deus Ex, starý System shock, výborný No one lives forever, z multiplayer her pak Unreal Tournament nebo Quake 3.
Jak je to s tituly výhradně na konzolích, netuším, jestli je tam situace jiná.
Ale možná jsem jenom zbytečně kritický a nevidím tu úžasnou kvalitu novodobých her, přijde mi to jako filmy z Hollywoodu. Naprostá většina je masově produkovaný odpad s jediným cílem a tím je zisk.
Rád změním názor, třeba až VODA dodělá Sollertii Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bonewolf



Založen: 17. 02. 2011
Příspěvky: 18

PříspěvekZaslal: 18. srpen 2013, 15:42:01    Předmět: Re: Sandboxové hry Odpovědět s citátem

TeaTime napsal:

Zdá se mi, že popisem "přehnaně a zbytečně realistické střílečky typu kdo dřív uvidí druhého a rychleji zamíří vyhrál" narážíš trochu na CoD a Battlefield, ale což Unreal Tournament také není "kdo dřív vystřelí, vyhrál"?

Ne, to teda opravdu neni. Pokud jsi UT nebo Quake hral, tak bys todle nikdy nemohl napsat. Quake -> CoD -> Shootmania Storm.. FPSka jsou cim dal tim vic oklesteny a zjednoduseny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TeaTime



Založen: 17. 06. 2011
Příspěvky: 264

PříspěvekZaslal: 18. srpen 2013, 19:07:09    Předmět: Re: Sandboxové hry Odpovědět s citátem

Bonewolf napsal:
TeaTime napsal:

Zdá se mi, že popisem "přehnaně a zbytečně realistické střílečky typu kdo dřív uvidí druhého a rychleji zamíří vyhrál" narážíš trochu na CoD a Battlefield, ale což Unreal Tournament také není "kdo dřív vystřelí, vyhrál"?

Ne, to teda opravdu neni. Pokud jsi UT nebo Quake hral, tak bys todle nikdy nemohl napsat. Quake -> CoD -> Shootmania Storm.. FPSka jsou cim dal tim vic oklesteny a zjednoduseny.


UT a Quake jsem samozřejmě hrál, ale co je podle tebe špatně na tvrzení, že v UT "kdo dřív uvidí druhého a rychleji zamíří vyhrál"? To je snad základ FPS - uvidět soupeře a vystřelit na něj, ne?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bonewolf



Založen: 17. 02. 2011
Příspěvky: 18

PříspěvekZaslal: 18. srpen 2013, 23:45:25    Předmět: Odpovědět s citátem

Jde o to ze v CoD to plati doslova, mas sniperku, vidis ho jako prvni (event ani ne, jenom vyskocis a zkusis to) a nepritel je kaput. V Q/UT mas armor/megu/vic typu zbrani atd. pricemz ti temer nikdy nestaci jedna strela takze to ze nekoho uvidis driv a vystrelis prvni ti sice da vyhodu, ale rozhodne ti to nic nezaruci. Kdyz nekdo tvrdi ze Q a CoD jsou v podstate stejny hry se stejnou obtiznosti, tak se proste musim ozvat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
OndraSej



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 767
Bydliště: Brandýs nad Labem

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2013, 06:38:09    Předmět: Odpovědět s citátem

dzejkob> Já jsem podle všeho chodil do školy o něco dřív a z doby, o které mluvíš (tj. cca před 10-15 lety) si mj. pamatuju tu hromadu diskuzí o tom, že hry už nejsou to, co bývaly. Že se všichni soustředí hlavně na grafiku a zapomínají na hratelnost. A že většina z nich se naprosto nedá srovnávat s propracovanými a skvěle designovanými hrami, které vznikaly v devadesátých letech. A pak na konspirační teorie o tom, že Intel tajně podplácí herní vývojáře, aby hry byly co nejnáročnější na hardware a hráči museli co půl roku kupovat nové počítače (i když to bylo spíš kolem roku 1997).

Řekl bych, že to má něco společného se stárnutím. Zvykej si Wink

Jinak k popularitě Minecraftu - Minecraft nehraju (nemám tolik času), ale zkoušel jsem a to, že někoho hrozně baví, naprosto chápu. Nevím o tom, že by Minecraft někdo hrál kvůli grafice nebo kvůli soubojům (nebo craftování) ale to stavění z kostiček... Někteří lidé (a je jich docela dost), prostě rádi tvoří a naopak nemají rádi, když musejí poslušně plnit úkoly, které pro ně někdo jiný připravil. A jak se zdá, takových lidí je docela dost. A protože jim Minecraft dává skoro neomezené prostředky pro tvorbu, není nic moc divného na tom, že kolem něj je tak velká komunita lidí, co rádi tvoři.

K tomu sandboxování mě ještě napadá - u vás doma asi Lego nebylo moc oblíbená hračka, že? I když vlastně mluvíme o době, kdy značka Lego už znamenala předražené puzzle a ne stavebnice, ze které si člověk může stavět, co chce.
_________________
http://trionteam.net
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
McMagic



Založen: 06. 08. 2012
Příspěvky: 615

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2013, 08:39:12    Předmět: Odpovědět s citátem

On je problém že to co si dnes většina lidi představují pod sandbox je "minecraft" trošku jinak.

Ale Minecraft je víceméně to samé jako COD dnešní doby v žánru FPS, ale v žánru Sandbox.

Byl to dobrý nápad - mělo/má to úspěch (teď se to každý bude snažit kopírovat).
Ale ve výsledku jsou obě dvě hry - no škoda mluvit (mezi FPS, to není jen COD (je to jen příklad)) .

Ale Minecraft není sandbox tak jak by měl být - sice ano hráč si hraje na vlastním písečku, je to zábavné atd.

Pro lepší pochopení sandboxu to chce kouknout třeba na starou UO, kde už jsou patrné některé prvky.
I staré dobré Elite by se trošku dalo označit jako sandbox:)

Sandbox by měl být o svobodné vůli v rozhodování, dělat si co chci jak chci - ne jen že si hráč může stavět domek, nebo upravovat terén. Minimálně ale svobodný housing k tomuto typu her patří.

Je to komplikovaný žánr ale Minecraft je asi nejhorší příklad:)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mem



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1959
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2013, 09:19:13    Předmět: Odpovědět s citátem

McMagic napsal:
Sandbox by měl být o svobodné vůli v rozhodování, dělat si co chci jak chci - ne jen že si hráč může stavět domek, nebo upravovat terén.

Teď nějak nevím, hrál jsi ten Minecraft vůbec? Moje děti ho hrajou na tabletech (ovládání není až tak strašné, Xboxová verze je mnohem horší Wink) a přestože neznají všechny zákonitosti, dělají tam spoustu věcí... objevují, společně plánují průzkumné nebo těžební výpravy, samozřejmě budují velké věci (lunapark, akvapark, panelák Wink), minule si dcera (6) udělala ohrádku pro ovce apod. Minecraft jim dává velký prostor realizovat svou fantazii. Stejně tak je baví Terraria na PC, tam hrajeme i mulťák a s bossy jim pomáhám Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Spytihněv



Založen: 05. 04. 2011
Příspěvky: 544
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2013, 09:51:06    Předmět: Odpovědět s citátem

Já také vyrostl na Legu a z představy, že moje děti budou místo Lega hrát Minecraft, šílím.

Ale sandbox prvky ve hrách mam rád.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
McMagic



Založen: 06. 08. 2012
Příspěvky: 615

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2013, 09:59:30    Předmět: Odpovědět s citátem

Mem napsal:
McMagic napsal:
Sandbox by měl být o svobodné vůli v rozhodování, dělat si co chci jak chci - ne jen že si hráč může stavět domek, nebo upravovat terén.

Teď nějak nevím, hrál jsi ten Minecraft vůbec? Moje děti ho hrajou na tabletech (ovládání není až tak strašné, Xboxová verze je mnohem horší Wink) a přestože neznají všechny zákonitosti, dělají tam spoustu věcí... objevují, společně plánují průzkumné nebo těžební výpravy, samozřejmě budují velké věci (lunapark, akvapark, panelák Wink), minule si dcera (6) udělala ohrádku pro ovce apod. Minecraft jim dává velký prostor realizovat svou fantazii. Stejně tak je baví Terraria na PC, tam hrajeme i mulťák a s bossy jim pomáhám Wink


Ano hrál. Nepsal jsem že Minecraft není sandbox (snad to tak nevyznělo). Ale že tento žánr kazí a díky masové popularitě si každý myslí že Sandbox = Minecraft.

A celkově, že termín sandbox je dnes přiřazen ke každé blbosti co dává hráči trošku svobody(ale silně omezené svobody).

Hry dnešní doby co by se dali označit za sandbox jsou: EVE online, Wurm, Xsyon.
Hry jako ArcheAge atd. by sandbox označení měli sundat dříve než přijdou na US/EU trh;)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1721
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2013, 11:03:07    Předmět: Odpovědět s citátem

Někde jsem našel, že správná sandboxová hra je taková, kde hráč má nástroje k modifikování a přetváření světa a sám hráč si definuje, jak se hra bude hrát.

Osobně, když si řeknu sandbox, tak si představím tu krabici s pískem, který mohu formovat, vytvářet z něj kopce a hloubit propasti, podle své fantazie. Podobně je na tom třeba výše zmíněné lego. Ten kdo si s legem hraje si vytváří dle své fantazie vlastní "svět" (nebo aspoň příběh), ve kterém si hraje (sám jsem na legu vyrostl, takže vím o čem mluvím). Minecraft je vlastně lego, tudíž musí být i sandboxovou hrou.

Takže si myslím, že právě Minecraft, Terraria nebo třeba Darkout je správný příklad sandboxové hry.
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
McMagic



Založen: 06. 08. 2012
Příspěvky: 615

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2013, 11:11:12    Předmět: Odpovědět s citátem

Je to o pohledu na věcSmile

Na legu jsme také vyrostl - dokonce mám někde ještě plné krabice kostek Very Happy

Logicky máte pravdu, pod sanboxem si ale představuji trošku něco jiného než jen tu stavbu s kostek.
Ale může to být jen moje osobní deformace, a tak čistý sandbox je jen ta stavba - a ostatní už je jen rozšíření žánru o další elementy.

Ale o tom to asi je - sandbox by měl dát volnost fantazii a nechat aby si hráč dělal co chce jak chce + si tak vytvořil svoji fantazii - což pro někoho může být minecraft a pro někoho zase něco jiného.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TeaTime



Založen: 17. 06. 2011
Příspěvky: 264

PříspěvekZaslal: 19. srpen 2013, 12:05:41    Předmět: Odpovědět s citátem

Sandbox je podle mě vpodstatě každá hra, která nemá Objectives Very Happy.


Spytihněv napsal:
Já také vyrostl na Legu a z představy, že moje děti budou místo Lega hrát Minecraft, šílím.


No já nevím, co si pamatuju já, tak Lego bylo mnohdy označováno v kontextu Merkuru jako degradace a zhloupnutí stavebnic. Minecraft a Lego jsou prostě něco trochu jiného, stejně jako Lego a Merkur. Mě přijde hraní Minecraftu jako vynalézavá činnost.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Game Design Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna