.[ ČeskéHry.cz ].
Mapování potřeb kreativních průmyslů - hry

 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Novinky / Zprávičky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Flash



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1379
Bydliště: Nigga Land

PříspěvekZaslal: 1. únor 2014, 11:49:32    Předmět: Mapování potřeb kreativních průmyslů - hry Odpovědět s citátem

V průběhu minulého roku nás (České hry) stát prostřednictvým Institutu Umění oslovil, abychom zpracovali dokument "co že by to tak ti herní vývojáři od státu chtěli" Smile s tím, že tento dokument se stane určitým podkladem pro návrh jednotlivých rámců strukturálních fondů pro roky 2014-2020.

Dokument jsme ve sdružení vytvořili. Jsem pod ním podepsaný já s Luborem, protože jsme to sepsali, nicméně je založen na názorech většiny lidí ze sdružení a hlavně z četných debat s různými herními vývojaři.

Dokument byl dokončen někdy v polovině loňského roku, od té doby jej měl stát a dále zpracovával a vyhodnocoval.

Najdete ho i se souhrnou zprávou zde: http://www.idu.cz/cs/mapovani-potreb-v-oblasti-kulturnich-a-kreativnich

Naše studie za hry je relativně krátká (4 strany), nicméně pokud se o hry zajímáte trochu víc, tak je to myslím docela zajímavé čtení.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Flash



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1379
Bydliště: Nigga Land

PříspěvekZaslal: 1. únor 2014, 11:54:21    Předmět: Odpovědět s citátem

Ještě bych úplně zapomněl. Pokud si myslíte, že stát by měl herní vývoj podporovat nějak úplně jinak než jsme uvedli, tak se tu klidně vyjádřete.

Je taky nutné uvést, že možnosti podpory měly jasně daná pravidla a kritéria, takže věci jako - daňové úlevy, jednostranné dotace a podobně - úvest v rámci této studie nešlo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
JC



Založen: 06. 10. 2007
Příspěvky: 137

PříspěvekZaslal: 2. únor 2014, 11:59:05    Předmět: Odpovědět s citátem

Ačkoliv považuju hry za něco úžasného tak z tohoto jsem spíše smutný.

- stát je 100% neefektivní
- státní dotace nebo jiné zvýhodňování ničí volný trh
- jakákoliv podpora ze strany státu nás všechny (a to včetně těch co hry vůbec nezajímají) by stálo strašně moc peněz
- korupce
- bude tu další komise jako za komunismu, která bude rozhodovat co ano a co ne

Stát může pomoci jedině tak, že:
- nebude nás všechny zatěžovat šílenými daněmi
- udělá něco se svou efektivitou
- zjednoduší účetnictví a odstraní byrokracii
- zruší zbytečné výdaje a nebude vytvářet nové zbytečné výdaje

Poté finanční i časové náklady na vývoj hry nebudou tak vysoké. A opravdu tím ulehčí vývojářům.

Spolek na podporu mohou vytvořit soukromé či fyzické osoby a mohou se samofinancovat. Nevím proč by se to mělo platit z daní.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mem



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1959
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 2. únor 2014, 13:22:27    Předmět: Odpovědět s citátem

JC: Jako člen Svobodných s tebou samozřejmě musím souhlasit Wink, ALE je třeba brát v úvahu i současnou situaci a to, co zaznělo třeba v reportáži ČT (viz další vlákno od Flashe). Pokud herní tvorba u nás představuje po stránce množství (nebo i finančního objemu?) největší vývozní artikl kultury, co tu vzniká, a jeho podpora je přitom nulová, je něco špatně. Je proto určitě dobré na to poukázat, zalobbovat i za svoje zájmy, než to jen ignorovat a těšit se na ideální systém v hodně vzdálené budoucnosti.

Stejně tak totiž není fér zrušit skokem veškerou podporu, pokud ji většina okolních zemí má, protože to sníží naši konkurenceschopnost (bez reklamy se ani dobré produkty neprosadí). Je to podobný problém jako třeba dotace v zemědělství a regulace v EHP. Je nereálné to vše najednou zrušit, ale určitě je dobré k něčemu takovému směřovat, diskutovat o tom, prosazovat tyhle postoje i na mezinárodní úrovni... Což teď můžeme také ovlivnit, pokud budeme v květnových volbách do europarlamentu volit právě Svobodné Razz
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
JC



Založen: 06. 10. 2007
Příspěvky: 137

PříspěvekZaslal: 2. únor 2014, 14:51:18    Předmět: Odpovědět s citátem

(Politický koutek Smile)

@Mem: Chápu jakým způsobem se to snažíš odůvodnit a asi dost lidem to může připadat rozumné. Pokud chceme změnu musíme na ní začít pracovat hned. Nebudu přeci podporovat nějakou myšlenku, ale ve skutečnosti dělat úplný opak. To nemá smysl. S tou postupnou změnou se musí někdy začít jelikož volby nic neřeší, je to spíše o myšlení a konání.

Přejímat bychom měli dobré věci, že to mají všude jinde nebude moc pádný argument přesto, že ho slyšíme často. Státní podpora může být kontraproduktivní jelikož jde o umělou formu regulace.

Když vezmu dotace, jde o to, že:
1) Ten kdo něco umí žádnou podporu nepotřebuje. Pokud získá dotaci je to mrhání státními prostředky. Jednak vydělá na svém produktu a ještě navíc zcela zbytečně získá peníze od státu (lidí).
2) Pokud dotaci získá nějaký packal, tak už jedeme v něčem ve stylu české kinematografie, podpoře biopaliv, solární energie atd. Tedy korupce a zlodějina Smile Stát si nemá hrát na investora nebo podnikatele, protože mu to opravdu nejde.

"Výstavy, reklama"
Stále platí, že dobrý produkt nepotřebuje reklamu. Resp. ne reklamu ve stylu billboardů nebo tím, že si někdo pronajme místo a nechá si postavit stánek za miliony na výstavě. Vše opět za peníze lidí této společnosti. Jde to dělat jinak, levněji, efektivněji a bez nutnosti do toho nepřímo zatahovat lidi, které hry nezajímají.

"Podpora vzdělávání" - o tom snad rozhoduje volný trh nebo tu snad nějaký pán řekne, že máme mít v roce 2020 přes 10 000 herních designérů ? Smile
"Podpora informovanosti brožurou" => vezmeš 5 000 000 Kč a spláchneš je do záchodu.
"Herní inkubátor " - to zvládnou lidé sami i bez státu

Dokážu si představit, že státní instituce poskytne prostory za cenu nákladů pro akce typu GDS. Tady můžeme mluvit o všeobecném přínosu. Resp. to ničemu nevadí. Archivace by se také dala označit jako veřejný zájem. Ale sám o sobě o tom nejsem schopný rozhodnout, vy ano ? Na jakém základě dostanete právo o tom rozhodovat ?

Málokdo má představu o tom jak vypadá rozumný byznys plán, v tom nikomu státní podpora nepomůže. Českému vývojáři pomůže pouze to, že bude pracovat na svém produktu a na sebevzdělávání. Dneska tu jsou obrovské možnosti, udělejte smysluplný projekt na a dejte ho na Kickstarter nebo na něco podobného. Nechte rozhodnout trh.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mem



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1959
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 2. únor 2014, 21:17:56    Předmět: Odpovědět s citátem

S těmi dotacemi popisuješ něco, co myslím nikdo nerozporuje Smile. S čistým podporováním určité ideje vs. postupné změny v rámci stávajícího systému je to otázka diskuze nad konkrétními případy. V praxi většinou nic ideálně useknout nejde, na druhou stranu něco nejde ani malými krůčky napravovat (viz názor Svobodných o nereformovatelnosti EU). Žádné dotace a regulace jsou pěkný cíl, ale mezitím můžeme i ukazovat na to, co je špatné, co jde i se stávajícími prostředky zlepšit atd.

JC napsal:
Stále platí, že dobrý produkt nepotřebuje reklamu.

Ne, bez reklamy se o tvém produktu nikdo v první řadě nedozví, takže svou kvalitu nedostane šanci prokázat. Pokud se hra neobjeví na nějakém webu, tak nemá prakticky žádná stažení. A i pokud se průměrná hra objeví zvýrazněná třeba v app storu, má najednou úspěch (naše zkušenosti z Macu).

JC napsal:
Resp. ne reklamu ve stylu billboardů nebo tím, že si někdo pronajme místo a nechá si postavit stánek za miliony na výstavě. Vše opět za peníze lidí této společnosti. Jde to dělat jinak, levněji, efektivněji a bez nutnosti do toho nepřímo zatahovat lidi, které hry nezajímají.

Souhlas, a to by mohla být jedna z těchto snah. Ukázat státu a kulturním institucím, když už tu jsou, že je tady taky herní kulturní tvorba. A když už má někdo v popisu práce naši zemi prezentovat (velvyslanci, státní návštěvy, ...), tak by mohl zmiňovat i tuhle oblast, chlubit se, co už čeští vývojáři dokázali atd. Při té příležitosti se dá předat i brožurka, i když jinak si samozřejmě o smysluplnosti výroby reklamních předmětů jako kalhotek s bobry myslím totéž co ty Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
TeaTime



Založen: 17. 06. 2011
Příspěvky: 264

PříspěvekZaslal: 4. únor 2014, 02:42:17    Předmět: Odpovědět s citátem

Nedávno jsem slyšel jistou tezi ohledně efektu dotací od státu. Zní na první pohled nesmyslně, ale čím více o ní přemýšlím, tím více se mi zdá pravdivá. Tato teze říká, že státní dotace by škodily dané oblasti i kdyby dotace nemusel nikdo platit (daňový poplatník). Tedy že dotace v praxi natolik ničí trh, že se tím ztratí více peněz, než kolik je předáno v té dotaci. Nebo ještě lépe - že než dávat dotace, tak by bylo pro daný trh celkově výhodnější vybrat peníze na dotace a ty peníze pak spálit (radši než je dát do té oblasti).

Zřejmě se platnost této teorie liší od oblasti, na kterou ji aplikujeme, ale rozhodně stojí za zváženou, jestli v praxi je šance, že zvýšením podpory herního vývoje od státu nedojde k zásadnímu poškození trhu (což se klidně může stát).

Ono na první pohled to zní nespravedlivě, jak malou pozornost od státu má herní vývoj, ale myslím si, že ve skutečnosti je to spíše štěstí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
if.then



Založen: 13. 04. 2008
Příspěvky: 579

PříspěvekZaslal: 4. únor 2014, 07:33:04    Předmět: Odpovědět s citátem

Tedy tady se to hemží lassez faire forever. Dotace atp. jsou vhodné kvůli tomu, že člověk pak snadněji začne s byznysem, což většinou obnáší zaměstnání dalších lidí, na které poté stát nemusí přispívat dávky a naopak oni to "splácí" jemu. Když se to tedy udělá správně, dotace fungují.

Docela by mě zajímalo, kolik z vás je pro zdanění OSVČ stejnou měrou jako firmy. Protože právě oni jsou "dotováni" státem asi nejvíc a technicky to ničí trh, tedy je to špatně, ne?
_________________
For guns and glory, go to www.ceske-hry.cz.
For work and worry, execute VC++.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mem



Založen: 28. 07. 2007
Příspěvky: 1959
Bydliště: Olomouc

PříspěvekZaslal: 4. únor 2014, 08:00:21    Předmět: Odpovědět s citátem

TeaTime: Jo, dotování někoho konkrétního poškodí ty ostatní. Ale aby naši zástupci propagovali herní tvorbu obecně (tedy vůbec vzali na vědomí, že to je taky kultura a ukazovali ji), v tom problém nevidím.

if.then: Ona totiž dotace je jediný způsob, jak začít startup. Škoda, že na světě neexistují třeba firmy nebo jednotlivci, kteří by ten kapitál dodali... dal by se pro ně vymyslet i pěkný název, co já vím, angel investor? Wink

Na základě čeho by měla být celková míra zdanění stejná jako u firem? Vždyť to jsou nesrovnatelné podmínky, které právě daňové paušály a bonusy kompenzují... Jistě, dá se bavit o jejich výši, ale populisticky plácnout "stejné", opravdu?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
JC



Založen: 06. 10. 2007
Příspěvky: 137

PříspěvekZaslal: 4. únor 2014, 19:36:47    Předmět: Odpovědět s citátem

if.then napsal:
Tedy tady se to hemží lassez faire forever. Dotace atp. jsou vhodné kvůli tomu, že člověk pak snadněji začne s byznysem, což většinou obnáší zaměstnání dalších lidí, na které poté stát nemusí přispívat dávky a naopak oni to "splácí" jemu. Když se to tedy udělá správně, dotace fungují.


Nejsem ekonom a nijak extra tomu nerozumím. Z toho co jsem si přečetl jsem usoudil, že nefungují. Je to tím, že peníze musíš někde vzít, tudíž budou někde jinde chybět. Tady nejde o další efekt typu, že to udělá pracovní místa atd., jelikož zákonitě někde jinde zaniknou. To je problém státních dotací. A to ani nemusíme brát v úvahu, že udělování dotací a přerozdělování státních peněz je velmi problematické samo o sobě a váže na sebe např. hospodářskou kriminalitu.

Jak píše Mem.. investice funguje Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
]semo[



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1525
Bydliště: Telč

PříspěvekZaslal: 5. únor 2014, 10:34:14    Předmět: Odpovědět s citátem

Kamarád, který pracuje jako úředník v Třeboni (nějaký vodní úřad) říká, že už se těší, až dotace nebudou. Že je to dost svinstvo. Kdyby byly prý dotace na hromady hoven, tak jich bude všude stát celkem hodně :-).

Jinak co se týče her, z dotací EU vznikla třeba taková Family farm. Bez peněz by to nešlo. Ani všemocná chromá ruka trhu ti nepomůže. A co tak vím, tak Hammerware tu dotaci využili správně a nic se nešmelilo, jako někde. Až mi někdo dotaci dá, tak se taky budu snažit. Je to o lidech.
_________________
Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JC



Založen: 06. 10. 2007
Příspěvky: 137

PříspěvekZaslal: 7. únor 2014, 13:13:39    Předmět: Odpovědět s citátem

Bohužel pro nás všechny se asi kluci z Hammerware málo snažili, když to financovali takto. Obávám se, že to je propojené. Co platí pro dotace a např. vodohospodářství platí i pro hry. Takhle vzniklo Family Farm a pro společnost je to právě ta "hromada", která nás všechny stála až moc. Byť je hra třeba fajn a dělali to s dobrým úmyslem je toto projekt, který by měl být placený z daní ?

http://nedanim.cz/kolik-ve-skutecnosti-platime-na-danich/ (dneska to už je o pár % více..)

Je skvělé realizovat své sny, ale sny mají hodnotu jen pro někoho a bylo by fajn, kdyby tvůrce hledal právě tyto lidi a žádal finance od nich, případně se samofinancoval.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
]semo[



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1525
Bydliště: Telč

PříspěvekZaslal: 7. únor 2014, 13:51:46    Předmět: Odpovědět s citátem

JC:
Co vím, tak tohle byla dotace z programu MEDIA, která má podpořit export z EU do světa, byla o tom přednáška na minulým GDS. Dají ti ale jen půlku, takže trochu samofinancování tam bylo. Kdyby tu dotaci nedostali, hru by nemohli udělat a žádný export by se v tomto případě nekonal. Je otázka, nakolik ten projekt byl úspěšný a jestli to chceme plati z daní, nebo ne. Čísla neznám a i kdyby jo, nemohl bych mluvit za někoho jinýho. Píšu to jen tak pro upřesnění, nechávám na zvážení čtenáře :-).
_________________
Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Novinky / Zprávičky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna