.[ ČeskéHry.cz ].
Generování lightmap - AO
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Obecné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 6. únor 2017, 23:16:37    Předmět: Odpovědět s citátem

Ok, tak jsem to pochopil správně. Smile

Ty jo, to je tak super, když to takhle hezky funguje. Já už nad AO v lightmapách přemýšlel od doby, co jsem zjistil, že je má takhle Diablo 3. Nejprve mi stačilo to vertexové osvětlení, ale teselace musela být někde docela brutální a hlavně... muselo se to řešit ručně.

Tohohle bych chtěl dosáhnout (plus mínus):
https://www.flickr.com/photos/67894300@N05/6196260123/
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 6. únor 2017, 23:42:33    Předmět: Odpovědět s citátem

Převapuje mě, že mají taky celkem velký šum (resp. málo samplů), ale ve finálním osvětlení to není vůbec poznat.
Pro finální buildy můžeš zkusit víc samplů, co jsem zkoušel tak 256 stačí a s blurem se pak šum prakticky úplně eliminuje - ale zase blur zvýrazňuje seamy.

Jinak mají buď lepší automatický clustering, nebo ručně generovaný unwrap pro lightmapy, že jim to tak sedí.

Nevím, jestli finální verze bude tak dobrá, ale určitě to chci ještě poladit.
K dokonalosti to má ještě daleko.

Ono teď je zatím výhoda, že ten vysoký detail lightmap celkem redukuje seamy, když se sníží, tak to začne být mnohem větší problém.
Další problém lightmap je, že seberou dost místa, ale na druhou stranu na AO stačí jeden kanál.

A navíc zapékat AO místo celého statického osvětlení další výhodu, a to tu, že je stejné pro celý mesh bez ohledu na počet instancí,
takže možná to půjde pak takhle vyřešit a tím pádem mít zhruba kontrolu nad detailem, no upřímně jsem dost zvědavý, jak to nakonec bude vypadat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 7. únor 2017, 01:37:28    Předmět: Odpovědět s citátem

Můžeš zkusit další verzi (1.2). Opravil jsem jeden bug a přidal jsem další parametr,
-k n (blur kernel size override)
Jediná zajímavá hodnota je asi -k 3

Jinak u mě s tím ty teapoty teď vypadají takhle (256 samples):
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
micky



Založen: 28. 02. 2008
Příspěvky: 335
Bydliště: Plzeň, Praha

PříspěvekZaslal: 7. únor 2017, 10:09:09    Předmět: Odpovědět s citátem

Wow, paráda, pánové. Jak dlouho trvá to generování mapy?
_________________
http://www.bluepulsar.cz/
https://twitter.com/bluepulsargames/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 7. únor 2017, 11:00:44    Předmět: Odpovědět s citátem

To záleží na vstupní geometrii, detailu lightmapy, počtu samplů atd. Třeba ty teapoty myslím trvají cca 20 vteřin (z hlavy nevím), u větších scén by to mohlo být v řádu minut.

Pokud ti ujede ruka a naimportuješ třeba model ve špatném měřítku (v cm místo m), tak to může trvat i hodiny (pokud dřív nedoje paměť).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 7. únor 2017, 18:14:37    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak verze 1.2 funguje parádně a dá se říci, že problémy se švy už prakticky nemám.
Ještě trocha práce a budu moci scény renderovat v enginu. Smile
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 7. únor 2017, 18:18:32    Předmět: Odpovědět s citátem

Super Smile Jsem moc zvědavý na výsledek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 7. únor 2017, 18:25:00    Předmět: Odpovědět s citátem

To já jsem také zvědavý. Je pravda, že žádnou "typickou" scénu jsem ještě počítat nezkoušel. Ale zkusím nějakou vyrobit. Smile
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 8. únor 2017, 12:21:45    Předmět: Odpovědět s citátem

Měl bych ještě jednu věc, kterou bys mohl vylepšit. AOGen by mohl mít flag, který by programu řekl, aby vyráběl výsledné textury vždy s rozměry mocniny dvou.
Neměl by to být ale rescale. Pouze by se měly doplnit černé pixely a přepočítat texturové souřadnice.

Důvod je takový, že pro malé meshe mi vypadne textura např. o velikosti 104x80. Engine si provede při načítání rescale na 128x128, tím pádem natáhne pixely textury a sem tam to může působit nekonzistentně.

Ale to jen kdybys na to měl čas. Není to nutnost. Smile
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 8. únor 2017, 15:46:27    Předmět: Odpovědět s citátem

To by neměl být problém, jenom se zeptám proč trváš na mocninách dvojky? Smile
Stejně tam dáš clamp to edge a NPOT v takovém případě umí i GLES2 hardware (tedy i starší mobily).
Já jsem se nakonec rozhodl pro NPOT kvůli ušetření místa, proč plýtvat.

Ale klidně to tam přidám, jenom doufám, že ti nebude vadit, že to nebude čtvercové, tam se pak plýtvá už hodně (třeba 256x128 by snad mohlo být ok).
Stejně jsem chtěl ještě upravit přesnost na 6 desetinných míst, hlavně u generovaných uv, nevím, jestli 4 jsou dost.

EDIT: stejně to je NPOT dělitelný osmi Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 8. únor 2017, 16:58:13    Předmět: Odpovědět s citátem

Kdysi nám ve škole pet říkal, že i v dnešních dobách je samplování textur rychlejší, když jejich rozměry jsou mocniny dvou.
A hlavně, jak jsem psal, engine mi to automaticky konvertuje na mocniny dvou a chci se vyvarovat deformaci pixelů v textuře.

Rozhodně to nemusí být čtvercové textury. Myslel jsem to přesně tak, jak píšeš. Např. 200x80 pak bude mít po úpravě 256x128.
Přesnost uv coordinát je v tuto chvíli dostačující. Alespoň jsem si nevšiml žádné chyby.

Ale rozhodně to není nutná úprava, to jen kdyby se Ti chtělo. Smile
Třeba to roztahování nakonec v enginu ani nebude poznat.
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 8. únor 2017, 17:13:25    Předmět: Odpovědět s citátem

Rozdíl ve výkonu jsem neměřil, určitě logicky samplování POT textur by mělo být rychlejší, ale je otázka, jaký tam je reálný rozdíl na HW, hádám zanedbatelný.

Pokud tě netrápí to, že třeba kdyby se atlas vešel do 2048x1032, ale z důvodu POT omezení prakticky vyplýtváš 2Mtx, tak ok Smile

Přidat to bude triviální a navíc to výrazně urychlí poslední krok při optimalizaci atlasu.

citace:
Třeba to roztahování nakonec v enginu ani nebude poznat.

To bych nedělal. uv pro lightmapy co lezou z AOgenu jsou už přesně posunuté tak, aby se daly přímo použít a aby samplování lightmap přesně sedělo při renderování v GL (DX by se mělo chovat stejně).

Protože driver/HW? offsetuje všechny uv o -0.5 tx (=-0.5/dims), tak to kompenzuji, což se při rescale poškodí.

Novou verzi chci nejen proto, abych přidal toto a zvýšil přesnost výstupu, ale chtěl bych ještě přidat, aby vertex normály bral primárně ze vstupu, protože teď si je pokaždé generuje automaticky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 8. únor 2017, 17:27:07    Předmět: Odpovědět s citátem

mar napsal:
Pokud tě netrápí to, že třeba kdyby se atlas vešel do 2048x1032, ale z důvodu POT omezení prakticky vyplýtváš 2Mtx, tak ok Smile

Tohle bych jako problém úplně neviděl. Takových lightmap zas tolik nebude. Aspoň myslím. Wink

mar napsal:
citace:
Třeba to roztahování nakonec v enginu ani nebude poznat.

To bych nedělal. uv pro lightmapy co lezou z AOgenu jsou už přesně posunuté tak, aby se daly přímo použít a aby samplování lightmap přesně sedělo při renderování v GL (DX by se mělo chovat stejně).

No a přesně proto bych potřeboval ty POT lightmapy. Smile
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 8. únor 2017, 20:57:54    Předmět: Odpovědět s citátem

Ok, uploadnul jsem verzi 1.3 (stejný link)

exportuje se teď všechno na 6 desetinných míst

přidal jsem parametr -2, který pak dělá POT atlasy

pokud jsou v obj vertex normály, tak se použijí. netestoval jsem, jestli to funguje dobře,
pokud ne, parametr -n vynutí automatický přepočet normál (jako předtím)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 8. únor 2017, 21:16:18    Předmět: Odpovědět s citátem

Ty jo, paráda, jsi neskutečně rychlej. Jdu to testnout. Smile
Díky!
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Obecné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 3 z 7

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna