.[ ČeskéHry.cz ].
Generování lightmap - AO
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
 
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Obecné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 9. únor 2017, 22:10:24    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak, přidal jsem verzi 1.4

opravil jsem ještě dva drobné bugy (hlavně 1px obal clusterů - lightmapy teď vypadají zhruba tak, jak jsem si představoval)
a přidal jsem úpravu rotace, aby se clustery líp vešly do obdélníku
(můj lightmapper používá rectangle packing, s tím, že umí do určité míry využít nevyužité části clusteru)
Výsledek by měl být mnohem lepší packování u šikmých clusterů a zároveň zmenšení využití paměti pro výpočet.

Na nějakou dobu mi lightmapy stačily, časem bych rád ještě nadobro vyřešil švy, ale není to triviální a prozatím odsouvám na neurčito Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 10. únor 2017, 19:24:20    Předmět: Odpovědět s citátem

Paráda, integrováno, otestováno. Smile

Jediná věc, která trochu bije do očí jsou ty POT textury. Původně jsem myslel, že jen "přidáš" chybějící pixely do již stávajících lightmapy a přepočítáš uv souřadnice, tím by se tedy zbytečně neplýtvalo pixelama. Jak jsem psal, např. pro 104x80 by byl výsledek 128x128, pozice pixelů zachována, jen by se textura rozšířila o 24x48.
Teď jsou všechny textury maximální velikostí a tady to plýtvání podle mě už nastává.

Myslíš, že by bylo těžké udělat to tak, jak jsem navrhoval prvně? Že bys dopočítal nejbližší vyšší POT rozměry, dodal pixely (rozšířil texturu) a přepočítal souřadnice? Ale už Tě nechci otravovat. Už jsi udělal spousty práce a nic sis za to neřekl...

(Jako, asi bych si to zvládl upravit už sám u sebe v enginu, ale přeci jenom, když už to bude umět AOGen sám, bude to odolněší proti budoucím úpravám).
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 05:18:49    Předmět: Odpovědět s citátem

No to bude možná tím, že tam byl bug, jak jsem to psal narychlo Smile
Před opravou (uploadnul jsem) mi to např. generovalo na malém testovacím modelu 256x256, teď správně 256x128.

Nebo tím plýtváním myslíš, že to teď není nahuštěné v levém horním rohu? Nebo kvůli cache/kompresi? Každopádně zkus tu opravenou verzi
(pokud NPOT udělá 104x80, POT by měl být 128x128)

Samozřejmě co říkáš by šlo bez problémů, ale já jsem to udělal tak, aby to zároveň zkrátilo build time.

Ale pokud opravdu nechceš plýtvat, pak doporučuji NPOT Wink (nebo to aspoň změř na min target hw, jaký je tam reálný performance hit).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 09:13:40    Předmět: Odpovědět s citátem

Hmm, tak jsem trochu hledal nějaké info o tom, jak kvalitní je podpora NPOT textur na různém hw a přesvědčilo mě to, abych NPOT nepoužíval...

Uploadnul jsem verzi 1.5
Takže jsem to teď změnil tak, jak jsi navrhoval (plus korektní rescale + offset), to je teď default.
Přidal jsem parametr -N, který dělá NPOT výstup jako předchozí verze.
Parametr -2 zůstal, ten se chová tak, jak jsem původně implementoval POT packing, takže ti ho stačí jednoduše odstranit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Spytihněv



Založen: 05. 04. 2011
Příspěvky: 473
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 10:03:25    Předmět: Odpovědět s citátem

mar napsal:
jak kvalitní je podpora NPOT textur na různém hw a přesvědčilo mě to, abych NPOT nepoužíval...


Byly by k tomu nějaké konkrétnosti? Surprised
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 11:04:08    Předmět: Odpovědět s citátem

UrčitěSmile

https://www.khronos.org/opengl/wiki/NPOT_Texture

http://gamedev.stackexchange.com/questions/7927/should-i-use-textures-not-sized-to-a-power-of-2

V tom druhém linku někdo dokonce tvrdí, že se interně zarovná na nejbližší POT velikost; nevím, jak moc se tomu dá věřit Rolling Eyes

Dost pochybuji, že tomu tak je, protože tomu hned odporuje jeho druhý bod ohledně poklesu výkonu (odkud by se vzal).

Na druhou stranu si umím představit, že by to někdo tímhle způsobem obešel v driveru na HW, který NPOT nepodporuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 11:42:33    Předmět: Odpovědět s citátem

mar napsal:

Nebo tím plýtváním myslíš, že to teď není nahuštěné v levém horním rohu? Nebo kvůli cache/kompresi? Každopádně zkus tu opravenou verzi
(pokud NPOT udělá 104x80, POT by měl být 128x128)

Na verzi 1.3 se stávalo to, že při NPOT mi AOGen vygeneroval 2048x2048 první lightmapu a druhou mapř. 104*80. Když jsem zapl POT, tak byly obě textury 2048x2048. To byl asi ten bug o kterým si mluvil, že?
Na verzi 1.4, se musím přiznat, sem to nezkoušel.

Jdu tedy pořádně vyzkoušet verzi 1.5. Díky! Smile
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 11:54:43    Předmět: Odpovědět s citátem

v1.5 funguje přesně jak jsem čekal. Paráda mare!
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Spytihněv



Založen: 05. 04. 2011
Příspěvky: 473
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 12:25:55    Předmět: Odpovědět s citátem

mar> že to vyžadují staré karty (první link) není pochyb (ale Sollertia sama o sobě používá OGL3). Druhý link je diskuse z roku 2011. Říkám si například, že je úplně běžné kreslit do textury o rozlišení okna.

Já v současném projektu hned od začátku POT zavrhl (právě kvůli plýtvání), kdy mám třeba loď v 800x800, protože 512 nestačí, ale 1024 by bylo zbytečně moc. Kdyby mě teď někdo zviklal na POT, musel bych předělat asi 300 textur a to bych se šel raději bodnout Embarassed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 12:42:05    Předmět: Odpovědět s citátem

Nechci zbytečně plašit, taky si myslím, že na moderním hw to nebude problém, navíc texture render targety by měly fungovat s NPOT.

(jinak pokud nepotřebuješ mipmapy, dal by se z toho udělat atlas)

VODA: super, teď už jenom někdy do budoucna vyřešit švy a zoptimalizovat rychlost rectangle packeru a budu s tím spokojený Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 23:15:53    Předmět: Odpovědět s citátem

Napadlo mě ještě takové malé zlepšení. Někdy by se mi hodilo, aby nějaký objekt nevrhal stín, jenom ho přijímal.
Myslíš mare, že by šel udělat nějaký blacklist objektů (podle jména z obj), se kterými by se nekolidovalo? Mohl by to být jednoduchý volitelný soubor, na každém řádku jméno objektu.
Může se to hodit např. pro decaly na zemi. Praskliny, cákance od krve, atp.
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 11. únor 2017, 23:55:06    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud by stačilo z o nebo g tagu, tak by to neměl být problém.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mar



Založen: 16. 06. 2012
Příspěvky: 520

PříspěvekZaslal: 12. únor 2017, 00:06:28    Předmět: Odpovědět s citátem

V1.6, přidal jsem parametr -x <filename>
je to pak blacklist názvů objektů (nebo groups, object tag má prioritu)
snad by to mohlo fungovat tak, jak potřebuješ. moc jsem to ale netestoval

ještě poznámka: takto otagované objekty nebudou přijímat AO ani samy od sebe
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 12. únor 2017, 08:36:17    Předmět: Odpovědět s citátem

Super! Smile
Jdu to otestovat.
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
VODA



Založen: 29. 07. 2007
Příspěvky: 1692
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: 12. únor 2017, 08:58:03    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak funguje to perfektně. Opravdu moc děkuji. Smile
Už bych asi měl dodělat načítání/renderování scén v enginu, abych mohl začít ukazovat nějaké reálné výsledky (no a pochopitelně musím vymodelovat nějakou hezkou testovací scénu).
_________________
Opravdovost se pojí s trýzní...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Obecné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Strana 4 z 7

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


Vzhled udelal powermac
Styl "vykraden" z phpBB stylu MonkiDream - upraveno by rezna