.[ ČeskéHry.cz ].
Čím Začít?
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
L@nce!

PříspěvekZaslal: 16. srpen 2008, 13:51:27    Předmět: Čím Začít? Odpovědět s citátem

Zdravím měl bych na vás menší dotaz.Doufám že mi moderátoři prominou,nevěděl jsem kam přesně svůj dotaz umístit.Jsem začínající vývojář nebo spíš se tímto směrem chci ubírat jelikož sem teď začal studovat chci se toho do své plnoletosti naučit co nejvíc a rád bych byl programátorem nebo game designerem je to v podstatě jedno prostě chci se podílet na vývoji her.A jelikož sem z rodiny anti-maturantů a nemám nikoho kdo by mě nějak nasměroval a v podsatě sem ani nějaké směrodatné info nenašel chci se zeptat vás odborníků co byste mi doporučili?

Jak sem řekl chci být programátor a podílet se na vývoji her.Ted se momentálně učím s photoshopem (je mi 15) ,protože sem zjistil že je prostě potřebný všude.Poté chci tlačit do hlavy nějaké programovací jazyky a to je právě to včem sem se zarazil ani vaše wiki mi nepomohla rád bych co nejdřív společně s týmem začal makat na nějaké hezké freewarovce ale nemám vůbec ponětí jak se ktomu dopracovat můžete mi poradit?Jinak odhodlání a silná vůle mi nechybí a být herním vývojářem je mým snem od malička.... Smile
MD

PříspěvekZaslal: 16. srpen 2008, 14:57:01    Předmět: Odpovědět s citátem

To jsem zvedav jestli bude zase bitka .. ono, kazdemu se totiz libi jiny jazyk Wink V podstate zacit muzes s cimkoli, naucit se zaklady a vybirat pozdeji, kdyz uz na tom bude opravdu zalezet.

Ja doporucuju C# - moderni jazyk, dobry vicemene na vsechno, pouzivany profi programatory, snadno se s nim pracuje, vyborne vyvojeve prostredi zdarma (MS Visual Studio Express Edition), bez zaludnosti, na uceni vhodny, jen te latky je trochu vic ...

Pak jeste rada, pokud se chces seznamit s programovacim jazykem, uc se programovat (napr. jednoduche hricky na konzoli), ze zacatku zadne hry! ...

Kdybys chtel hned hry, tak spis doporucim neco jako Game Maker Wink (Asi se nenaucis programovat, ale zjistis, co vse pro hru potrebujes a jak takova hra funguje)
Weny Sky

PříspěvekZaslal: 16. srpen 2008, 14:59:11    Předmět: Odpovědět s citátem

Ohledne toho programovani si ze stranek Microsoftu zdarma stahni Microsoft Visual C# 2008 Express a potom mas tri moznosti :
- cesky tutorial, treba tento http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=2005071001-c%23-uvod
- nejaka ceska knizka
- anglicke tutorialy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Houp

PříspěvekZaslal: 16. srpen 2008, 15:17:14    Předmět: Odpovědět s citátem

Teď si udělám malou reklamu..

Případně až se dostaneš k dělaní samotné hry, tak ti může pomoci toto : http://www.ceske-hry.cz/forum/viewtopic.php?t=855

PříspěvekZaslal: 16. srpen 2008, 15:44:28    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud chceš zkusit dělat svoje vlastní hry a mít to jako koníček, tak rozhodně GameMaker, k němu jsou návody a ukázky. Server www.velkejchytrak.cz a jeho komunita ti pomůže, je to poměrně snadná cesta k vlastním hrám, ale zároveň i konečná, takže žádnou profesionální dráhu ani špičkové herní tituly od této cesty nečekej.

Plánuješ-li být programátor AA her z povolání ( Smile ) tak C# je dobrý začátek, ale bude to na hodně let pořádné dřiny!
Nejprve střední škola technického směru, kde je i výuka programování (na jazyce nezáleží). Hlavně musíš veškerý volný čas využít doma u PC a poctivě programovat! Nekrást zdrojáky z internetu, ale snažit se vše si udělat sám. S tím bohužel souvisí řada odříkání (například všichni kluci budou mít holku a ty ne, spousta zdravotních potíží - zničená záda, oči, brýle, špatná fyzická kondice, budeš neoblíbený v kolektivu a tedy šikanován, protože nebudeš chodit na pívo a poslouchat hiphop, jako ostatní ve třídě, k tomu hádky s rodiči, že vysedáváš u PC místo abys jel za babičkou.. atd.)
Budou to těžké roky, ale pokud to zvládneš, následuje vysoká škola (čvut/matfyz), no úplnej ráj, kde pro tebe budou mít ostatní pochopení, potkáš spousty jiných skvělých programátorů, od kterých se hodně naučíš a s některými začneš dělat první větší 3D hry, což je už krůček od vysněného cíle Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
MD

PříspěvekZaslal: 16. srpen 2008, 15:53:02    Předmět: Odpovědět s citátem

franz napsal:
Plánuješ-li být programátor AA her z povolání ( Smile ) tak C# je dobrý začátek, ale bude to na hodně let pořádné dřiny!
Nejprve střední škola technického směru, kde je i výuka programování (na jazyce nezáleží). Hlavně musíš veškerý volný čas využít doma u PC a poctivě programovat! Nekrást zdrojáky z internetu, ale snažit se vše si udělat sám. S tím bohužel souvisí řada odříkání (například všichni kluci budou mít holku a ty ne, spousta zdravotních potíží - zničená záda, oči, brýle, špatná fyzická kondice, budeš neoblíbený v kolektivu a tedy šikanován, protože nebudeš chodit na pívo a poslouchat hiphop, jako ostatní ve třídě, k tomu hádky s rodiči, že vysedáváš u PC místo abys jel za babičkou.. atd.)
Budou to těžké roky, ale pokud to zvládneš, následuje vysoká škola (čvut/matfyz), no úplnej ráj, kde pro tebe budou mít ostatní pochopení, potkáš spousty jiných skvělých programátorů, od kterých se hodně naučíš a s některými začneš dělat první větší hry, což je už krůček od vysněného cíle Smile

Laughing Laughing Laughing (Sorry za citovani a OT, ale to jsem musel Wink ) Moc hezky receno! Trochu nadsazka, ale jinak typicke ... To ale neznamena, ze by nebyli sakra dobri programatori, kteri parej, sportujou, cestujou, hrajou na hudebni nastroje, ... a na nauceni cehokoli jim staci par dnu ...
OndraSej

PříspěvekZaslal: 16. srpen 2008, 17:25:36    Předmět: Odpovědět s citátem

No, ja bych rekl, ze hodne programatoru nema holku z uplne jineho duvodu, nez ze by si to odpirali Smile

Ale jinak souhlasim, ze pokud chces delat hry, tak GM by mohl byt dobry zacatek. Ke navrhu her to budes mit blizko, k technickym vecem taky, a casem treba zjistis, jestli te vic bavi design a nebo technicka stranka veci a podle toho se rozhodnes, co dal.

Jinak si myslim, ze technicky zamerena stredni skola na programovani neni potreba, s gymplem se to taky da prezit v pohode. Dulezite je necekat, ze kdyz si odsedis svych 20 hodin tydne ve skole, tak tam z tebe nejakym zazrakem udelaji experta pres vsechno. Neudelaji - sebelepsi skola ti da jenom prilezitosti se neco naucit (a samozrejme cim lepsi skola, tim lepsi prilezitosti, vic (chytrejsich) lidi na konzultace, etc), ale pracovat na tom, aby ses to naucil a vyzkousel v praxi musis sam.
L@nce!

PříspěvekZaslal: 16. srpen 2008, 21:03:46    Předmět: Odpovědět s citátem

Dik moc chlapi no GM si nejsem moc jisty udělal sem vněm jednu pinkačku z tutorialu a nějak mě to nebavilo nějak newim jestli to am vubec smysl jinak rad bych zvolil posloupnost že začnu jako indie a dostanu se až k AAA pkud se mi to povede diky za objasněni nevěděl jsem jestli Csharp nebo C++ prej že ++ je rozšiřenější a budu mit vic možností a sharp je malo rožšířený protože je relativně mladý ale je fakt že když dostuduju bude situace jiná.Takže pokud by to šlo rad bych GM vynechla newim nebaví mě a skusil bych rovnou programovat mam kašlat na ++ a rovnou po kručcich skoušet sharp nebo se zaměřit hlavně na ++? a ještě jeden dotaz mam byt zaměřen jen na programovani nebo siskusit vyhrat i z modelovanim a tak jenom pro rožšiřeni pohledu? Jinak sem připraven obětovat pro studium cokoliv krom svojí holky ale stou už to mám zařízený prostě luxus Very Happy
if.then

PříspěvekZaslal: 17. srpen 2008, 08:00:12    Předmět: Odpovědět s citátem

L@nce! napsal:
nevěděl jsem jestli Csharp nebo C++ prej že ++ je rozšiřenější a budu mit vic možností a sharp je malo rožšířený protože je relativně mladý ale je fakt že když dostuduju bude situace jiná. Very Happy

Nejdřív se nauč čisté C, pak C++ a OOP a pak konečně ta vysněná Cé-mříž.A nebo se nauč ASM, dneska je o programátory ASM a čistého Céčka velký zájem(ASM chodí na všem, čisté Cčko na všech "opravdových" platformách)

P.S.: Pokud chceš dělat C#, nauč se nejdřív OOP a Javu. Cé-mříž je totiž Java + další věci. Very Happy
Quiark

PříspěvekZaslal: 17. srpen 2008, 08:18:18    Předmět: Odpovědět s citátem

Já bych měl taky jednu radu do začátku: neposlouchej if.thena. Minimálně tenhle jeho příspěvek jsou dost nesmysly.

C++ je sice známý a pověstmi opředený jazyk, ale je dost složitý, hlavně pro začátečníka. Lepší cesta je začít s jednodušším jazykem (např. C#) a C++ se naučit až potom.

Jinak je zvláštní, že tě GM nebaví... protože to je nástroj, kterým můžeš udělat své hry poměrně snadno a rychle. Čisté programování je o něco těžší.

A nakonec... jestli budeš grafik, programátor nebo game designér se musíš rozhodnout sám, měl by sis vybrat to, v čem budeš nejlepší nebo co tě bude nejvíc bavit.
if.then

PříspěvekZaslal: 17. srpen 2008, 08:29:45    Předmět: Odpovědět s citátem

Nejlepší je začít s Pascalem/Cčkem. Neposlouchejte Quiarka Smile
Myslím, že C# je jednodušší jazyk, ale lepší zvyky si člověk vytvoří na jazycích výše. C# člověka naučí např. aby používal to hafo funkcí, co tam je a při přechodu na nový jazyk bude zklamaný Wink .

To Quiark: No offense, ale mě osobně přišel C# mimo automatické práce s nepotřebnými ukazateli složitý. Ale hádáme se jako malí kluci, takže... mír?
Quiark

PříspěvekZaslal: 17. srpen 2008, 08:34:35    Předmět: Odpovědět s citátem

Tak jo, C# může být taky složitý. Ale pořád jsem proti C a C++ a ASM je už teda opravdu dost mimo.

Jednodušší jazyky jsou například Python, Pascal, Ruby. Taky možnost.
L@nce!

PříspěvekZaslal: 17. srpen 2008, 10:32:57    Předmět: Odpovědět s citátem

Díky za rady hoši řekl bych že if.then to bere hodně s obecné roviny s takové která mé vycvičí ne megalomanského programátora,ale tolik času na studování jazyku zas nemám.V podstatě sem přemýšle o tom co napsal Quiark Ckřížek a pak Cplusplus.U sharpu se mi zdá být výhoda XNA a projekt "Postav hru" ale to asi odpočuju newím jestli by mi to pomohlo....no to je jedno.JInak GM mě fakt nebaví podle mě to je dost vyhrazené a omezené a já mám poměrně tvořivou povahu a rád du do toho pohlavě a za další chci dělat hry jako hry a chci se tim živit možná je GM dobrý začátek ale myslím si že líp udělám když se naučim programovat a pak se uvidi co dál.Jinak zvolím dráhu programátora uvažoval jsem o Game Designu ale myslim že na to je ještě brzo a že nebude takový problém si to později skusit a naučit se věci co ktomu patří....
Deluxe

PříspěvekZaslal: 17. srpen 2008, 10:58:37    Předmět: Odpovědět s citátem

Já taky musím doporučit C# a pak třeba C++. XNA má výhodu především v tom že hry v něm vytvořené jdou i na XBOXu. Ale pokud chceš tvořit jen na PC tak může časem omezovat. Jinak XNA poskytuje rozšířený a přepracovaný rozhraní DirectX 9, pro začátek to ale může být dobrá volba.
Btw.: OOP se člověk v C# myslím naučí docela dobře protože to o moc jinak nejde Smile .
ondy1985

PříspěvekZaslal: 17. srpen 2008, 11:20:44    Předmět: Odpovědět s citátem

MD napsal:

Kdybys chtel hned hry, tak spis doporucim neco jako Game Maker Wink (Asi se nenaucis programovat, ale zjistis, co vse pro hru potrebujes a jak takova hra funguje)

Programovat sa sice nenauci, ale nauci sa aspon zaklady algoritmizacie, co je podla mna najdolezitejsie. Naucit sa syntax akehokolvek jazyka uz potom zvladne aj cvicena opica.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Popelnice Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Strana 1 z 4

Přejdi na: