Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
OndraSej

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 767 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: 26. duben 2009, 16:14:46 Předmět: |
|
|
adragon> Ale v tom objektu potrebujes mit tu promennou s citacem. Jinak bys nemohl mit ty automaticke ukazatele na zasobniku a pripadne by se ti taky mohlo stat, ze mas k nejakemu objektu vic ukazatelu s ruznymi citaci  _________________ http://trionteam.net |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hardwire
|
Zaslal: 26. duben 2009, 17:31:06 Předmět: |
|
|
Vicenasobnou dedicnost bych vynechal, neprijde mi, ze bych to tak casto potreboval... vlastne jen jedinkrat, a to v Javě, takže smolík pacholík
Mě na cvikách z OOP nejvíc zajímaly asi templaty a teprve po těch cvikách sem se je odvážil i aktivně používat. Nemám teď ani na mysli takový šílenosti jako počítání faktoriálu pomocí šablon, ale spíš nějaký praktický použití (včetně specializace).
Další věc, která se mi hodila bylo trochu hlubší nahlídnutí do STL; jak to tam vypadá a jak to funguje. Ukázat, jak jsou tam implementovaný 2-3 nejpoužívanější metody a jak se tam co od čeho dědí. Ono když do toho človek nakoukne jen tak, tak to rychle vzdá. A občas je potřeba vědět, co to ten zpropadenej kompilátor zase hlásí za divný zamotance.
Jako příklad z dědičnosti bych ukázal, jak se v C++ dají implementovat interfacy...protože to někomu nemusí dojít, že na to není potřeba speciální klíčový slovo Nějakej listener na příchozí data ze spojení, nebo na klávesový události v gamese... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Peta

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 154 Bydliště: V prvnim patre hned vedle koupelny.
|
Zaslal: 26. duben 2009, 20:37:29 Předmět: |
|
|
Mě tak napadá že by asi bylo lepší je naučit spíš to "základnější" co se opravdu používá ale zato pořádně, aby to fakt uměli. Myslím že je to určitě lepší než se rochnit v perlách jako onen diamond od Eosieho (sám netušim jak to implementovat). Aspoň se pak vyhneme situacím které tu někdo zmiňoval v jiném threadu, kdy tam nějaký člověk netušil k čemu je keyword "protected". _________________ Když je Ti smutno, otoč se tváří ke slunci a všechny stíny padnou za Tebe. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 26. duben 2009, 22:42:00 Předmět: |
|
|
Peta napsal: |
jako onen diamond od Eosieho (sám netušim jak to implementovat) |
No je to celkem jednoduchý, máš 3 možnosti:
1) Virtuální dědění dáš jen tam, kde se šipky rozcházejí, tzn. všechny šipky z Object a UnknownStream. Tohle pravidlo je jediným řešením tehdy, pokud se všechno sjednodnocuje do jediné třídy (tady Stream).
2) Samozřejmě to jde i brutální silou, tzn. vzít si jednu třídu a podívat se, které objekty do ní tranzitivně směřují. Pokud do jednoho objektu vedou 2 cesty z jiného objektu, obě počáteční šipky na cestě je třeba podědit virtuálně.
3) Taky se dá podědit virtuálně všechno a je to taky správně, ale přináší to zbytečnou režii v runtime.
--
Jinak tady ty perly (a diamanty) by se spíš hodily pro nějakou seminární skupinu pro pokročilé (jednu dobu jsme takovou na FI měli). _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
Návrat nahoru |
|
 |
adragon
|
Zaslal: 28. duben 2009, 11:38:36 Předmět: |
|
|
OndraSej napsal: |
adragon> Ale v tom objektu potrebujes mit tu promennou s citacem. Jinak bys nemohl mit ty automaticke ukazatele na zasobniku a pripadne by se ti taky mohlo stat, ze mas k nejakemu objektu vic ukazatelu s ruznymi citaci  |
Pokud by se jednalo o slabe ukazatele, tak by to nebyl takovy problem. Ale jinak mas pravdu.
EOSIE: ten priklad neni spatny, ale proste si nemyslim, ze je s tim vhodne strasit studenty, kteri to C++ vidi poprve.
HARDWIRE,PETA: souhlasim s vami, ze cviko by melo prinest zaziti zakladu a ne zpusobit jeste vetsi chaos nez prednaska. Uvazuji o nejakem prikladu na dedeni a interface, pravdepodobne nejakem zakladnim GUI (mozna skrz SDL).
Vsem dekuji za napady, jen jsem se trochu zhrozil ze do konce semestru zbyvaji snad uz jen 3-4 cviceni. Tak toho az tolik nestihnu.
Zalozil jsem si blog na cviceni. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|