| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Jack M.A.X.
|
Zaslal: 18. únor 2010, 09:56:39 Předmět: |
|
|
| citace: |
| Pokud bych ale nevycházel z toho TombRidera, může to bejt všecko jinak. Naše hra aquadelic (www.aquadelic.com) stála asi tak 1-1.5 milionu, už si přesně nepamatuju. Team byl složenej z nadšenců (levná práce). Investice se vrátila. |
Jestli se můžu zeptat, pokud to není nějak tajný, co tvořilo největší položky na výdajích u Aquadelicu? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
franz
|
Zaslal: 18. únor 2010, 10:16:26 Předmět: |
|
|
| dozajista mzdy |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Sirall

|
Zaslal: 18. únor 2010, 10:29:04 Předmět: Re: Stanovení ceny naprogramování hry. |
|
|
| Michal68 napsal: |
| Mám vymyšlenou koncepci hry a uvažuji o její realizaci. Protože se ale pohybuji v jiném podnikatelském prostředí, tak budu rád za jakékoliv hrubé informace ohledně délky realizace a výše investice. Pro stanovení přibližných čísel prosím vycházejte ze hry The Sims. |
Vycházet ze hry The Sims je relativně zavádějící, protože hra je 10 let stará. Pokud by se měla obléknout do nového kabátu (Ala The Sims 2 / The Sims 3) tak se výsledná cena může znásobit i až o několik desítek.
Například tedy The Sims 2 dělalo 140 vývojářů po dobu 3.5 let. Cena je v desítkách milionů dolarů (bohužel neveřejná informace). U The Sims ale hraje roly IP, obrovská mediální kampaň a obrovský počet datadisků a stahovatelného obsahu. Můj osobní odhad je, že pouze vývoj stál tak 26 - 27 milionů dolarů (počítáno jako průměrný plat vývojářů * počet zaměstnanců * doba vývoje)
U původní The Sims bohužel statistiku nemám, ale jednalo se o dosti experimentální projekt.
Každopádně pro lepší zhodnocení by jsi/jste se musel víc rozepsat.
| citace: |
Tento projekt má dle mého názoru ( samozřejmě zkresleného ) potenciál zaujmout většinu kreativních lidí a umožnit jim pomocí tohoto produktu realizovat své nápady.
|
Velká část umělců herním trhem opovrhuje. Docela by mě zajímalo, jak se je pokusíte zaujmout? |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
]semo[

|
Zaslal: 18. únor 2010, 10:50:55 Předmět: |
|
|
Jack M.A.X. : Mzdy a pronájem kanceláře. Něco se utratilo za nákup zvuků a hudby, něco bylo pro externí pracovníky, což vlastně spadá do kategorie mzdy. _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
http://www.inventurakrajiny.cz/sipka/
Aquadelic GT, Mafia II, simulátory |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
franz
|
Zaslal: 18. únor 2010, 12:55:19 Předmět: |
|
|
Plus měsíční soustředění v Karibiku a s tím související pronájem motorových člunů a hydroplánu + palivo  |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
]semo[

|
|
| Návrat nahoru |
|
 |
OGI

|
Zaslal: 18. únor 2010, 13:38:47 Předmět: |
|
|
no za sebe muzu napsat to z ceho jsem vychazel pri stanoveni rozpoctu na hru na ktere delam, bohuzel zatim bez investora, kazdopadne myslim ze to muze dat prehled s cim pocitat...
Pravidelne naklady:
Pronajem prostor
Naklady na energie
platy vyvojarum (vychazejici z aktualnich prumernych platu v hernim segmentu, dohledatelne na internetu treba http://gamedeveloper.texterity.com/gamedeveloper/2009fall/#pg35 samozrejme je treba vychazet z platu v nasi zemi, tedy zde uvedene platy se o hodne krati cca na tretinu)
jednorazove platby:
Nakup pocitacu a zakladniho vybaveni kancelari
Software licence dle poctu vyvojaru (graficky software, hudebni, programatorske nastroje..)
Specialni vybaveni - zde se muze jednat o nejake zakladni nahravaci studio ci mocap studio, je dobre si rpedem urcit jak moc budete takovouhle vec potrebovat a spocitat si podle aktualnichc en pronajmu, zda se nevyplati si mysto pronajmu poridit vlastni (investice i do budoucna))
Platba za engine, pokud nehodlate vyvijet vlastni od zacatku.
Poplatky za licence a ochranne znamky, tedy ochrana sveho intelektualniho vlastnictvi.
Je dobre take predem pocitat s vydaji na pravnika.
Take pri planovani milestonu projektu naplanujte na jakou fazi vyvoje potrebujete kolik lidi, tim muzete hodne usetrit na vyvoji, protoze nektere vyvojare muzete najmout jen na dobu urcitou, po kterou je potrebujete. Treba betatestery nebudete potrebovat hned na zacatku vyvoje projektu a podobne.
Kazdopadne pokud by se hra mela vyvijet od uplneho zacatku v ceskych podminkach a v rozsahu neceho jako jsou sims, avsak preneseneho na aktualni pozadavky publika, no troufl bych si rict ze zakladni investice by se pohybovala nekde kolem 70 mil CZK a to si budete hodne utahovat opasky. _________________ ******************************************
Don't just create another game, try to tell a story. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Jack M.A.X.
|
Zaslal: 18. únor 2010, 18:19:52 Předmět: |
|
|
| ]semo[ napsal: |
| Jack M.A.X. : Mzdy a pronájem kanceláře. Něco se utratilo za nákup zvuků a hudby, něco bylo pro externí pracovníky, což vlastně spadá do kategorie mzdy. |
Díky. Prostě mě to zajímalo. Částku přes milion korun jsem u Aquadelicu jaksi nečekal. Žil jsem v představě, že na tom dělali tak 3 lidi z nadšení "zadarmo" a "doma po večerech". Odhadoval jsem tak cca 250 tisíc. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Crusty
|
Zaslal: 19. únor 2010, 02:21:16 Předmět: |
|
|
pokud jsem tedy vse spravne pochopil a spocital, tak prumerny vyvojar, ktery se podilel na tvorbe The Sims 2, si za rok vydelal zhruba 10 mil Kc? _________________ http://www.2ox.cz |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
]semo[

|
Zaslal: 19. únor 2010, 08:33:36 Předmět: |
|
|
Crusty: asi si špatně počítal, vychází to 1 milion korun za rok. Ale to sem to vypočítal z čísel co psal Siral:
((26 000 000 * 19 (kurz dolaru)) / 140) / 3.5.
To máš 83 000 měsíčně a to sme vůbec nepočítali věci jako reklamu a tak.
Zdá se mi, že tu zbytečně fantazírujeme, pojďme udělat něco menšího ;-). _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
|
| Návrat nahoru |
|
 |
]semo[

|
Zaslal: 19. únor 2010, 09:19:17 Předmět: |
|
|
| Jack M.A.X. napsal: |
Díky. Prostě mě to zajímalo. Částku přes milion korun jsem u Aquadelicu jaksi nečekal. Žil jsem v představě, že na tom dělali tak 3 lidi z nadšení "zadarmo" a "doma po večerech". Odhadoval jsem tak cca 250 tisíc. |
první polovina vývoje byla skutečně taková, ale ke zdárnýmu dokončení jsme se potřebovali trochu "zprofesionalizovat" _________________ Kdo jede na tygru, nesmí sesednout.
---
|
| Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 19. únor 2010, 09:55:55 Předmět: |
|
|
| ]semo[ napsal: |
| Jack M.A.X. napsal: |
první polovina vývoje byla skutečně taková, ale ke zdárnýmu dokončení jsme se potřebovali trochu "zprofesionalizovat" |
jack max - nejsme na zacatku 90. let, kdy slo udelat hru opravdu z nadseni, v malem tymu a za par supu
dneska to stoji spoustu usili a casu - a hlavne u casu je potreba ho nejak vyvazit - 2 roky nikdo nevydrzi delat z dobryho pocitu...
takze milionek rocne jsou zhruba platy, ktery potrebujes pro 3 vyvojare, aby aspon neco delali (i tak je to desne malo penez).
tvych 250 tisic jsou minimalni platy pro 3 lidi na 3 mesice - vem si ze 250k je beznej cistej prijem cloveka, kterej dela 8 hodin denne, za 1 rok
a vyvoj hry, je trochu vice placena vec a jeste na tom dres non-stop skoro
+ kancelar (z domu to proste nejde), potrebujes obcas nekoho navic (modelovani, ozvuceni, ...) a prachy se jenom vali |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
agile

|
Zaslal: 22. únor 2010, 21:26:12 Předmět: |
|
|
Nacenovat hru jen podle prirovnani "jako Sims" je jako vestit z kristalove koule . |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|