.[ ČeskéHry.cz ].
New Friends - Facebook App
Jdi na stránku 1, 2  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Flash

PříspěvekZaslal: 13. duben 2010, 17:17:44    Předmět: New Friends - Facebook App Odpovědět s citátem

Zdravim vsechny,
rad bych predstavil jeden svuj projekt, ktery jsem dokoncil minuly tyden. Jedna se o malou facebook aplikaci, jejiz ucel by se ve zkratce dal asi popsat jako - proste vam to najde kamarada.

Uvodni slovo:
---------------
Myslim, ze obecne na internetu je dost lidi, kteri obcas chteji poznat nove uplne cizi lidi. Proto funguji veci jako verejne chaty. Nebo treba me osobne se v minulosti docela pravidelne stavalo, ze me na ICQ napsal uplne neznamy clovek hlasku "Ahoj, nechces pokecat?" ci tak neco. Pricemz si me nasel pres nejaky nahodny search.

Na Facebooku neni zas tak tezke hledat nove pratele. Najdete nekoho koho znate, podivate se jake ma pratele a dost pravdepodobne mezi nimi najdete dalsi zname a vas friend list se zacne rozsirovat. Taky asi plati, ze ne vzdy musite kazdeho znat, ale kdyz je to kamarad vaseho kamarada, tak byste si mohli taky rozumet. Mit stejne preference, podobne zajmy a tak. Takze v tomhle asi problem neni. Nicmene tu vznika urcite vakuum, kdy budete omezeni na urcitou profilovou skupinu lidi. Zajimavy clanek na tohle tema napsal nedavno Cermak na technetu: http://technet.idnes.cz/cermak-hyckejte-si-sveho-virtualniho-hajzla-uvaha-o-ztrate-kontextu-1ia-/sw_internet.asp?c=A100323_104538_sw_internet_mbo

Co z toho plyne. No, mohlo by z toho plynout, ze obcas je tu potreba potom, najit uplne nahodneho cloveka a treba i pres tuto nahodnost si sednete. A proto prichazi ma aplikace.

Jak to cele funguje:
-----------------------
Princip je naprosto jednoduchy. Zapnete aplikaci, jakmile se nainicializuje, tak vam nabidne vybrat nekolik preferenci (jestli hledate holku, kluka; na jaky typ vztahu to vidite; a jaka osoba by to mohla byt: vtipna, chytra, sexy a tak). Zmacknete search a ono to zacne hledat. Tady je podstatne rict, ze ne kazde prani muze byt vyslyseno a i presto, ze hledate chytrou holku na sex, tak vam to vyhodi sexy kluka co hleda vecnou lasku Smile Ale takovej je holt zivot. Vyhledavani uprednostnuje, ze radsi vam to vyhodi nekoho, nez abyste rok cekali ve fronte a nenaslo to nikoho.

Timto to ovsem nekonci. Nasleduje dulezita cast, kdy mate urcity cas na to se rozhodnout, zda daneho cloveka chcete poznat. V teto chvili o druhe osobe vite jeji krestni jmeno, jeji pohlavi, vidite jeji profilove foto a znate jeji preference, ktere zadala ve vyhledavani. Mate presne 10 vterin se rozhodnout Ano, chci poznat nebo Ne, nechci. Pokud neodpovite, nebo odpovite Ne, nebo druha osoba odpovi ne, tak se vracite zpet na vyhledavaci obrazovku. Pokud ovsem odpovi oba akteri Ano, tak jsou premisteni na privatni chat s tim, ze se tedy dozvite konkretne, kdo druha osoba je (aplikace vam sdeli cele jmeno s linkem na facebook profil). Stejne tak se to dovi druha osoba o vas. Na chatu muzete dal kecat a vic druhou osobu poznat a nebo na to prdet a jen si ji pridat do pratel (respektive pozadat o pratelstvi, ktere jeste musi schvalit. Holt Facebook procesy).

Kde to najdete:
------------------
http://apps.facebook.com/new-friends/

Vyzva:
--------
Aplikace je uplne cerstve hotova a da se rict v Alpha verzi. Tudiz bugy jsou mozne, obcas je spadnuty server a podobne.

Nicmene co je hlavni. Zatim ji pouziva strasne malo lidi. Coz znamena, ze aplikace v podstate nefunguje. Kdyz je holt clovek sam online, tak mu to tezko nekoho najde.

Takze pokud jste docetli az sem a aplikace se vam zda, ze ma nejaky napad a myslenku, tak pozvete sve pratele, hodte si zpravu do statusu, pripadne o ni dejte nekde na sirokem internetu vedet. Predem diky vsem co pomuzou v jejim rozsireni.

Neco z vyvoje:
-----------------
Aplikace je celkove tvorena tremi castmi. Serverovou aplikaci napsanou v Jave, flashovym klientem a FBML strankou s kusy JavaScriptu, ktera integruje ten flash.
Flash klient je psany v AS3, protoze pro AS3 je dostupne oficialni Facebook API. S pomoci tohoto API si flash nacita vsechno potrebne info o uzivateli. FBML a JS se pouziva k tem ruznym News Feed/Invite friends tabulkam.

Jinak je to pidi aplikace, takze od uvodni myslenky az po testovaci spusteni to trvalo asi pet dni. Tu samotnou myslenku jsem formoval jeste par dni predtim. Do vysledne vizualni podoby to pak ucesal Agile.
Pokud znate Chatroulette, tak vas mozna pri cteni tahle aplikace napadla. Chatroulette znam, vim jak funguje a jiste to na me taky melo vliv. Na druhou stranu, tady je dulezitym prvkem ono rozhodovani, ze znate jen urcita omezena fakta o tom druhem a ted je na vas - chci ho poznat nebo nechci? V chatroulette je to o zbesilem proklikavani Next, Next, Next a sledovani toho, jak tam nekde nekdo druhy stupidne vypada pred webkamerou. Tady je to taky spis hledani dalsich opravdovych pratel, se kterymi pak budu moct byt dlouhodobe v kontaktu.

Jeste EDIT: byl bych rad, kdyby se tu treba rozjela nejaka diskuze o vasich zkusenostech s FB aplikacemi. Nebo Facebook strankami a tak. Stejne jako napady, jak svou aplikaci efektivne propagovat, aby ji nekdo pouzival - jak na facebooku, tak mimo facebook. A tak. Proste by bylo fajn, kdyby se tu zas jednou za cas neco resillo Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Ladis

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 10:09:58    Předmět: Re: New Friends - Facebook App Odpovědět s citátem

Aplikaci nespustím, protože - a tím se dostávám ke své zkušenosti s Fb - svůj Fb účet jsem po 3/4 roce používání před pár měsíci již deaktivoval. Ten Fb je hrozná blbost, ze všech mých plýtvání časem je Fb v mém osobním žebříčku "užitečností" úplně dole. Koneckonců to, že člověk jako já (kdo mě zná z IRC) deaktivuje Fb účet, už něco o Fb vypovídá Wink.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Augi

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 11:59:49    Předmět: Odpovědět s citátem

Hh, to svědčí něco jen o tobě, protože jak píše třeba Miloš Čermák a já se s ním v tomto ztotožňuju, tak FB je takovej, jakej si ho člověk udělá Wink

Jinak jsem to zkoušel včera večer a psalo mi to pořád "Connecting...".
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
upir

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 13:40:53    Předmět: Odpovědět s citátem

searching... searching.. a nenašlo to vůbec nic. zkoušel jsem i několik různých kombinací, stejně nic.

jinak mi to připomnělo tenhle díl South Parku, docela vtipný, a celkem pravdivý

http://iserialy.sk/south-park/14-seria/south-park-4-diel-?-you-have-0-friends/
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Mem

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 17:32:29    Předmět: Odpovědět s citátem

Augi napsal:
jak píše třeba Miloš Čermák

Protože ten samý článek uvedl flash hned v úvodním příspěvku a tys ho přesto zopakoval, zřejmě to má nějaký skrytý smysl, takže já to udělám potřetí, ať tomu pomůžeme Wink

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 18:55:59    Předmět: Odpovědět s citátem

Smysl to mělo, protože Ladis si ho evidentně nečetl a stále tvrdil, že FB je nahovno. Přitom jen "jeho FB" byl nahovno Wink
Mem

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 18:59:39    Předmět: Odpovědět s citátem

Augi: Chápu
Ladis: Přečti si tenhle zajímavý článek!

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 19:11:01    Předmět: Odpovědět s citátem

Ja som si ho tiez neprecital a aj napriek tomu tvrdim, ze mi je FB na hovno Razz A uz by to tu mohol niekto odmazat Very Happy
Mem

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 20:29:10    Předmět: Odpovědět s citátem

No tak ted jsem dal search, vyskocil mi tam sympaticky Agile, a nic, cas uplynul a palec dolu (je samozrejme naprosto nerealne, ze by me Agile umyslne odmitl, at uz hledal kohokoliv, to je myslim jasne Wink)...

Jako tech 10 sekund mi prijde v teto fazi zaplneni docela kratky cas, to bude mit vyznam az tam budou tisice lidi a ne kdyz ted pul dne cekame, zda vubec na nekoho dalsiho narazime

Jo a nebylo by od veci kdyby se ozval nejaky poradny zvuk, pokud si nekdo najde naopak me (sorry rezno Wink)

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 21:11:41    Předmět: Odpovědět s citátem

Mem napsal:
Jako tech 10 sekund mi prijde v teto fazi zaplneni docela kratky cas, to bude mit vyznam az tam budou tisice lidi a ne kdyz ted pul dne cekame, zda vubec na nekoho dalsiho narazime

Jo a nebylo by od veci kdyby se ozval nejaky poradny zvuk, pokud si nekdo najde naopak me (sorry rezno Wink)

Tohle je asi prvni realna reakce. Bohuzel neresi mnoho.

To co si napsal byla jedna z prvnich veci co nas s Agilem napadla, kdyz jsme to spustili. Ze by tam tech 10 sekund nemelo byt, ale vic. A taky aby to poradne nejak zahucelo, kdyz to po hodine hledani, co je to spustene, konecne nekoho naslo, aby si toho clovek vsiml a nepropasl ten limit.

Ano, tohle jakymsi zpusobem resi a zlepsuje funkcnost za stavajici situaci, nicmene neresi to onu situaci samotnou. Ten problem je, jak tam dostat lidi. A to by tahle zmena nevyresila. Proto jsem to tam zatim nepridal, nicmene nevylucuju, ze to tam nedam.

Predstava je, ze v kazdy moment tam bude dost lidi, aby clovek cekal maximalne par vterin. A pak je zvyseni limitu zbytecne, stejne jako zvukove upozorneni. (k tomuhle me napadlo pustit tam par botu z fake FB ucty, kteri sice budou davat vzdy palec dolu, ale pro uzivatele co tam nahodne prijde to bude aspon vypadat, ze aplikace aspon trochu zije. Nicmene vzhledem k tomu, ze by se bot musel chovat negativne (davat palce dolu), tak by to uzivateli tu ocekavanou funkcionalitu (najit pritele) neposkytlo a asi by se nevratil a bylo by to k nicemu. Takze jsem to zavrhl. I kdyz boti aplikace je napsana Very Happy )

Ja tam proste nahnat ty lidi neumim. Respektive nejak nemam na to vhodne paky, treba FB fan stranky s X tisic fanousky, pres ktere by se o tom dalo informovat. Nebo prachy na reklamu (ty do toho cpat nechci). Takze to chce neco kreativnejsiho.
Treba ukazovat v tom klientu cislem, kolik lidi je online a kdyz klient aplikace zjisti, ze jen jeden clovek (nebo nejaka podminka = min jak deset), tak hned vyskoci okno s invitem dalsich pratel a nejakou srdcervouci hlaskou, ze aplikaci pouziva moc malo lidi a at pozvou dalsi pratele a pomuzou, aby ozila.
Nebo napiste dalsi napady. Zatim se tu hadaji lidi z IRC jestli ma smysl FB Sad

Augi: connecting to psalo, protoze byl server dole. Ted uz by mel bezet furt.
Upir: nikoho ti to nenaslo, protoze to aktualne za den pouzije do 20 lidi, tudiz tam nikdo dalsi nebyl online. BTW skvelej odkaz na Southpark. Obvzlast u Chatroulette sem se hodne musel smat. Hodne moc. Uplne se mi vybavil Agile, kdyz to minuly tyden pustil a jen zarval> Jezis penis. A za pet minut> A ted dalsi. Very Happy

Ladis> ty jsi klasicky uplne mimo. Bezna situace Wink

Takze vzhuru do dalsi diskuse. Pokud mozno i dalsi lide by se mohli zapojit, nejen stamgasti z IRC. Treba ti co maji na tomhle foru 0 prispevku a zatim se bali neco napsat. Tak presne pro vas tohle vlakno je Cool
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Ladis

PříspěvekZaslal: 14. duben 2010, 21:37:05    Předmět: Odpovědět s citátem

Augi napsal:
Smysl to mělo, protože Ladis si ho evidentně nečetl a stále tvrdil, že FB je nahovno. Přitom jen "jeho FB" byl nahovno Wink

Článek jsem nečetl, protože jsem jej již (převyprávěný) znal. Ano, přátele jsem na Fb měl skvělé, bodejť, šlo o přátele z práce. Jenže už mě přestalo bavit si číst jejich útržky myšlenek a odkazy. Stačí mi se s nima setkat jednou za čas živě - zrovna tenhle pátek s nima jdu zakalit Wink.
Flash

PříspěvekZaslal: 15. duben 2010, 11:45:05    Předmět: Odpovědět s citátem

Jak jsem psal minule, tak jsem nakonec i udelal. Do aplikace jsem pridal dole cisilko vedle vaseho online statusu do zavorky, ktere ukazuje kolik lidi je online.

Kdyz uzivatel zmackne search a je pouze on sam online, tak hledani sice zacne, nicmene mu vyskoci navic okenko s tim, ze je online jen on a ze by mohl pozvat dalsi pratele, aby aplikace zacala zit.
Flash

PříspěvekZaslal: 16. duben 2010, 13:31:16    Předmět: Odpovědět s citátem

pridana cestina. Vzhledem k tomu, ze veskerou propagaci cilim zatim na CR, tak bych nerad aby lidi odesli jen proto, ze to minimum textu co tam je, je v anglictine. Nektere veci anglicky zustaly (moto v logu, status hlasky), ale to uz tak nevadi.

Jinak aplikace by teda ted mela poznat odkud jste a pokud jste z CR, tak vyhodi ceskou verzi, pokud odkudkoli jinud, tak anglickou. To by mohl nejaky slovak testnout, jestli to ma anglicky.
Ladis

PříspěvekZaslal: 16. duben 2010, 13:40:21    Předmět: Odpovědět s citátem

A to je z testovacích důvodů EN pro Slováky, nebo se domníváš, že rozumí více EN než CZ? Wink
Flash

PříspěvekZaslal: 16. duben 2010, 14:51:10    Předmět: Odpovědět s citátem

Ladis napsal:
A to je z testovacích důvodů EN pro Slováky, nebo se domníváš, že rozumí více EN než CZ? Wink

Ani jedno. Jen me pri psani doslo, ze ten identifikator bere jen cz a slovaci pravdepodobne spadnou do en a ze to asi rozsirim. Nicmene vzhledem k tomu, ze to nebude hned, tak zatim to muze nejaky sk clovek zkusit, jestli to opravdu najede v en.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Ostatní Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na: