.[ ČeskéHry.cz ].
Death World
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kinq

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2010, 21:30:04    Předmět: Dekuju Odpovědět s citátem

Dekuju, jaky freeware program bych si mel na C s mrizkou proridit(neumim ji napsat) sehnat?

Pokud je aspon C s mrizkou trochu podobny podobny C++, tak bych to snad mohl neco malo pochopit. Asi ve 12 jsem zkousel C++ a dostal jsem se od obycejneho ctverce az po krychli s texturou, ale to mi napsalo, ze mi chybi glut pak jsem ho mesic hledal a nenasel a tak jsem toho nechal.

To si jako zhlavy pamatuje vsechny ty kody? Ja jen kdyz jsem delal ciste okno tak jsem se mohl zblaznit kolik toho je potreba. Ale treba to co se psalo na nakresleni trojuhelniku jsem si pamatoval asi jeste pul roku(to co se pise pod draw)
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
am!go

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2010, 21:37:04    Předmět: Odpovědět s citátem

On chce zjevně dělat hru a vy mu radíte, aby se začal učit C++ nebo C#. Možná kvůli naprostým základům, jako jsou podmínky, cykly, objekty, což se hodí při skriptování, ale jinak bych ti doporučil nějaký herní engine.
Dneska už se dá většinou sehnat osekaná verze zdarma, třeba již zmíněný UDK nebo Unity3D. Po chvíli hraní s tím snad zjistíš, jestli je tvorba her opravdu to, čím chceš trávit čas.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovi WWW stránky
Houp

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2010, 21:46:44    Předmět: Re: Dekuju Odpovědět s citátem

Kinq napsal:
pamatuje vsechny ty kody?

Tys ses učil z nehe a z té verze, co je tam jako hlavní, viď? Mě před šesti lety ta první lekce skoro odradila, pak jsem si stáhl ale kódy SDL verze a bylo to hned jednodušší a jasnější. Člověk si pamatuje, s čím pracuje, např. i po několika letech bych asi z hlavy nenapsal inicializaci SDL okna, OpenGL, na něco bych určitě zapomněl - ale to je tím, že jsem si to jednou napsal (rozuměj zkopíroval), pak to fungovalo a už jsem jen psal herní logiku.

Vždy budeš mít po ruce knížku/internet a když budeš vědět, že tady máš použít tu fci, která se jmenuje přibližně takhle, nebo v knížce byla přibližně na této stránce, tak si to dohledáš a co budeš často používat, tak si zapamatuješ. Programování není o tom si vše pamatovat. To snad někde ani nejde. (např. Java)

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2010, 21:48:03    Předmět: Odpovědět s citátem

Pokud se chce něco naučit, tak si myslím, že začít s nějakým programovacím jazykem od píky není od věci. Herní engine ... no nevim jestli je to dobrej začátek. Možná uděláš hru, ale nic moc se nenaučíš. A to co se naučíš ti vcelku k ničemu nebude.

Co se pamatování příkazů týče.
Z mého pohledu je programování
    - o základní syntaxi jazyka (if, for, funkce, třídy ...) - to si samozřejmě zapamatuješ okamžitě
    - o algoritmech (různé hledání cest, sorty, atd.) - nějaké se naučíš, nějaké obšlehneš když budeš potřebovat a nějaké prostě vymyslíš
    - o používání hotových tříd/knihoven - k tomu je většinou (nebo vždycky? Very Happy) dokumentace
    - o "naklikání" nebo napsáni designu
    Arrow pak už to jen slepíš všechno vhodně dohromady a program je hotovej
Cool

EDIT: berte to proboha s nadhledem Twisted Evil
Kinq

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2010, 21:52:51    Předmět: :D Odpovědět s citátem

am!go Uz se trochu z delani hry zmenilo tema co bych se mel ucit, ale jsem rad aspon budu mit jasno. Pres noc stahnu nejakej programek na C s mřížkou a projedu par tutorialu. UDK znam, ale tady nez bych to stahnul Very Happy Hodne jsem si taky vyhral s Game makerem, ale stim sli udelat jen samy jednoduchy veci a vedel jsem ze se mi to moc hodit nebude, kdyz bych chtel v budoucnu delat programatora Very Happy

Hodne ma laka delani 3D grafiky a celkem me to bavilo. Budu o tom premejslet.
Matasx

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2010, 21:59:18    Předmět: Odpovědět s citátem

Na free vývoj C# je nejlepší asi SharpDevelop. (Kterej je mimochodem napsanej tusim v C#) Smile
Kinq

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2010, 22:01:26    Předmět: :D Odpovědět s citátem

Houp - jo ucil jsem se z nehe, ale u paty lekce mi chybel GLUT jeste porad to mam v pameti a kdyz jsem si tam precetl prvni lekci tak jsem se celej orosil, kdyz jsem si predstavil ze si to vse mam zapamatovat. Co jsou ty SDL?

Tak to ste me uklidnili, protoze naucit se neco takovyho bych nezvladl asi nikdy.

Nalezeno
if.then

PříspěvekZaslal: 20. červenec 2010, 22:52:02    Předmět: Odpovědět s citátem

nou napsal:
no neviem ja beriem jazyk ako jazyk. ono je to dost len o syntaxy ktora sa da nasprtat za 5 minut. co robi rozdiel je skor paradigma programovania ci je to jazyk proceduralny objektovy alebo aky.

Jasně, když už umíš programovat, tak jde syntax podchytit hned.

Jinak použít ten engine je dobrý nápad. Pokud jde jen o to, dělat hru, tak není nic lepšího.
Quiark

PříspěvekZaslal: 21. červenec 2010, 06:45:22    Předmět: Re: Oki Odpovědět s citátem

Kinq napsal:
Se ptam hlavne, protoze znamej se ucil 2roky jeden programovaci jazyk(nevim jakej) a pak mu vsude rekli je mu to na nic, takze nechci nedopadnout stejne.

Buď v klidu, naučit se programovat trvá dýl než 2 roky Smile
VODA

PříspěvekZaslal: 21. červenec 2010, 07:18:55    Předmět: Odpovědět s citátem

Rád bych se připojil a potvrdil slova, která napsal Nou.
Syntaxe jazyka se dá opravdu naučit rychle...já vždy říkám, že problém je v tom, že člověk se nejprve musí naučit "myslet jako počítač" (dávám to do uvozovek, protože to není úplně nejpřesnější).

Já začínal v QBasicu a vlastně jsem psal blbosti a programování jako takovému jsem téměř nerozuměl. Věděl jsem jen že tenhle příkaz dělá toto a jiná komponenta zase něco jiného. Pak jsem se začal učit C. Během týdne jsem přelouskal knížku o C99 (od Ritchieho a Kernighana)...a tehdy jsem pochopil, že to všechno přece znám...a když jsem přišel na to, že programování není v jazyce, nebyl problém se naučit C++, Javu, C#,...pak už je to jenom o tom, v tom jazyce dělat.
Samozřejmé je také dobré rozumět různým algoritmům (řazení,...), což už tu padlo také...to také není jazykově závislé...

Jak řekl Quiark, naučit se programovat trvá déle než 2 roky...já dodávám, dokud člověk nepochopí "filozofii" programování... Wink
Kinq

PříspěvekZaslal: 21. červenec 2010, 09:53:43    Předmět: :D Odpovědět s citátem

Pripada mi to cim dal tim vic slozitejsi Very Happy Uz jsem nainstaloval SharkDevlop, takze to jdu zkusit Very Happy

To vim ze naucit se programovaci jazyk trva dele nez 2roky, ale nechci se ucit neco co potom nevyuziju.

Vyreseno
Ladis

PříspěvekZaslal: 21. červenec 2010, 12:22:27    Předmět: Re: Oki Odpovědět s citátem

Já bych Kinqovi doporučil podle toho, co chce teď udělat - jestli produkt/hru (vedle hotových enginů je možné jít i cestou modu do existující hry), nebo se něco naučit. 15 je hodně v pohodě věk - jestli se člověk bude chtít ulejt z práce pár let studiem na VŠ, tak pracovat půjde třeba až za 8 let (pokud počítám podle sebe Smile).

Co se týče výběru toho "správného" programovacího jazyka, tak to je věc proměnná v čase a oblasti programování. Skutečný programátor má umět přejít na libovolný jazyk, aspoň v rámci dané skupiny. Já třeba ohledně současné práce zalhal, že umím ASP.NET (C#), práci získal a naučil se to za běhu během 1-2 měsíců (protože jsem už uměl dělat weby v jiných jazycích odpředtím - PHP a ASP/VB6).

Kódy si teda já nesnažím zapamatovat. Schopnost našeho mozku pamatovat je automatická, takže když programuješ každý den, tak většinu tebou používané syntaxe znáš, to samé základní postupy a funkce a třídy používaných API a knihoven. Zbytek si dohledáš v projektech, na kterých děláš, nebo v dokumentaci, tutoriálech a občas zagooglíš. Běžné programování naštěstí patří do skupiny věcí, kde už skoro všechno řešil na internetu někdo před tebou Wink.

Jak jsem psal výše, zatím máš spoustu času, ale stejně už začni přemýšlet, čemu by jsi se chtěl věnovat víc - jak volíš mezi programováním a grafikou. Práci totiž budeš shánět hůř jako podprůměrný programátor + podprůměrný grafik než jako průměrný třeba programátor.

PS: Proč si to UDK a obecně cokoli nestáhneš ve škole? Byly doby, kdy jsem ze školy tahal věci i na disketách, ale taky jsem už o dost starší než ty Smile.

PS2: Mřížka (mobilní operátoři říkají křížek) je na US klávesnicí Shift+3, na CZ-QWERTY je Pravý Alt+3, na CZ-QWERTZ klávesnici nevím, ale tu slušní lidi nepoužívaj (3 myšleno v horní řadě, ne na numpadu).

PS3: Ještě se vrátím k těm programovacím jazykům - je možné, že jich v zaměstnáních vystřídáš hodně, proto bych se nevázal na jeden. Třeba já dělal rok v ASP/VB6/PLSQL, pak 2 roky v PHP a teď už skoro rok v ASP.NET/C#. Mám velké štěstí v tom, že jsem se všechny učil na náklady zaměstnavatele Very Happy (v té první firmě se to předpokládalo, šel jsem tam jako junior, v druhé jsem se dohodl se šéfem, že se PHP naučím 1. týden v práci, v třetí firmě jsem tím šéfa ani neobtěžoval a prostě zalhal, že to umím).
Mem

PříspěvekZaslal: 21. červenec 2010, 12:59:35    Předmět: Re: Oki Odpovědět s citátem

Ladis napsal:
na CZ-QWERTZ klávesnici nevím, ale tu slušní lidi nepoužívaj

Pravý AltGr+X (nebo levé Ctrl+Alt+X). V praxi se právě CZ-QWERTZ používá i u programátorů u nás docela často, zvlášť když ti to nařídí nějaká policy nebo štábní kultura, a máš to nahozené i na serveru/workstationech u zákazníka, kde nemáš právo s tím něco dělat. Spolu s používáním standardních nástrojů na serveru (na Winech Průzkumník místo jiných file managerů atd.) to patří k základu člověka v oboru, se slušností nebo neslušností bych to fakt nespojoval

Ladis napsal:
tak pracovat půjde třeba až za 8 let (pokud počítám podle sebe ).

Takže ty máš v plánu skutečně začít pracovat? Hodinovou docházku už máš asi nacvičenou dobře, takže by to byl logický další krok Smile

PříspěvekZaslal: 21. červenec 2010, 13:16:54    Předmět: :D Odpovědět s citátem

Ladis odpoved na otazku proc si nestahnu UDK ve skole je ta ze jsou prazdniny a nechtej me tam pustit Very Happy
Radsi se zacnu ucit C# Uz mam i SharpDevelop na instalovanej, ale mam problem vzdy kdyz spustim SD a hodim si tam new solution a dam console aplication tak uz tam mam napsanej zdrojak k Hello world(cerna console a v ni je napsano Hello world a klepnutim ukoncite program) a tak jsem to vymazal a okopirovat tam zdrojak z tutorialu, ktery ma udelat to same, ale to nefungovalo, pak jsem zkusil dalsi a ten taky nefungoval Very Happy
Matasx

PříspěvekZaslal: 21. červenec 2010, 13:41:43    Předmět: Odpovědět s citátem

Mi řekni jakej tutorial? Na Console.WriteLine asi opravdu není co studovat ... spíš se zaměř na strukturu programu - co je to namespace, class, ...

Když si vzpomenu na své začátky, tak jsem měl 800 stránkovou knížku, kterou sem jel pěkne krok za krokem a byl sem vyplesklej ze všeho co mi fungovalo a co sem chápal Very Happy Jó to byly časy.

EDIT: sice mi to bylo už v jiném threadu rozmnouváno, ale já si myslím že klidně můžeš začít zde: Poznáváme C#
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> Inkubátor Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na: