.[ ČeskéHry.cz ].
Nejoblíbenější engine
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> 3D API / 3D Enginy
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Játro.m

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 09:16:56    Předmět: Odpovědět s citátem

To asi ano, spíš ten engine byl hec něco takovýho udělat, samo že to používá haldu knihoven ale používat cizí projekt a stavět na něm hru je zase podle mě o ničem. Třeba časem změním názor ..
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Houp

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 11:46:41    Předmět: Odpovědět s citátem

Játro.m napsal:
Tpoužívat cizí projekt a stavět na něm hru je zase podle mě o ničem. Třeba časem změním názor ..

Takže např. Counter strike je o ničem?

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 12:31:20    Předmět: Odpovědět s citátem

Eosie napsal:
Dělat vlastní engine se je super v tom, že se na tom člověk hrozně moc naučí, ale to je asi tak všechno.

No podla mna vsetko to urcite nieje Smile. Vlastny engine viac slobody. Napriklad co ak treba urobit port na hocico, ked nema cudzi engine port s tym clovek nic neurobi Confused , kdezto ked ma clovek svoj engine vie urobit hocico. Dalsia vec napriklad optimalizacie... ked clovek pride k zisteniu ze to ma maly framerate, vie ist do hlbky a optimalizovat, kdezto pri cudzom engine sa do hlbky nemusi dat ist (ked je open source, neznamy kod, ked nieje open source, tak tam clovek konci)

Ja som z toho taboru co free enginom absolutne nedvoveruju. Ina situacia moze byt z platenymi enginami, ale aj tak vlastne je vlastne a podla mna sa oplati investovat do vlastneho enginu, stale ma clovek kody a ked ide aj robit novy engine (napr z dovodu ze struktura stareho nevyhovuje) stale mam vsetky zdrojaky a stale viem kde co najdem a uz len viac menej copy paste.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rezna

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 14:47:04    Předmět: Odpovědět s citátem

Peto napsal:
Eosie napsal:
Dělat vlastní engine se je super v tom, že se na tom člověk hrozně moc naučí, ale to je asi tak všechno.

No podla mna vsetko to urcite nieje Smile. Vlastny engine viac slobody. Napriklad co ak treba urobit port na hocico, ked nema cudzi engine port s tym clovek nic neurobi Confused , kdezto ked ma clovek svoj engine vie urobit hocico. Dalsia vec napriklad optimalizacie... ked clovek pride k zisteniu ze to ma maly framerate, vie ist do hlbky a optimalizovat, kdezto pri cudzom engine sa do hlbky nemusi dat ist (ked je open source, neznamy kod, ked nieje open source, tak tam clovek konci)

Ja som z toho taboru co free enginom absolutne nedvoveruju. Ina situacia moze byt z platenymi enginami, ale aj tak vlastne je vlastne a podla mna sa oplati investovat do vlastneho enginu, stale ma clovek kody a ked ide aj robit novy engine (napr z dovodu ze struktura stareho nevyhovuje) stale mam vsetky zdrojaky a stale viem kde co najdem a uz len viac menej copy paste.

Peto ale ty uz jsi ve fazi ze vydavas hry a po X letech mas obrovske zkusenosti, takze vlastni engine, uz muze byt jasna volba - hlavne vis co v nem chces

moje namitka pro zavrhovani vlastnich enginu miri hlavne na tu tunu lidi tu, kteri akorat bastli engine a k vlastni hre se nikdy nedostanou

tam to je podle me obrovska chyba

vsechny tvoje namitky samozrejme opravnene - ale v takovem postaveni jsi coby profik, nikoliv coby hobby maker ...
Slappy

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 15:02:46    Předmět: Odpovědět s citátem

frca napsal:
Jde nějak propojit Ogre se SDL? SDL jde používat s opengl i s directx, takže principielně by to jít mělo... Otázka je, jestli to už někdo zkoušel. Jak tady někdo psal, Ogre je 3D engine, takže by neměl být problém jej oprostit od input managementu a zachovat jen grafickou část.

Jasne ze to ide prepojit, ale zalezi, ze co z toho chces vlastne mat.
Ogre je 3D a SDL 2D, takze sa to dost bije...
Vseobecne: ak chces pouzivat SDL kvoli GUI, TTF, pripadne na zvuk a networking, tak to je dobry napad spojit ich.
Naopak pouzit SDL na input je onicom, to uz je lepsie OIS, ktory s Ogre funguje skvele.

Vsetko zavisi od hry (ak nejaku robis) ze co vlastne chces urobit...
frca

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 15:48:50    Předmět: Odpovědět s citátem

Chci použít SDL pro window management, protože to funguje všude. Input management chci taky ze SDL, protože už jsem si ho obalil a vyhovuje mi. Zvuk chci přes OpenAL, nad networkingem jsem ještě moc nepřemýšlel, ale asi i tam chci použít SDL. Ogre chci použít jen jako abstrakci nad opengl a directx. Samotné opengl/directx bude pod palcem knihovny SDL. Důležité taky je, že ogre lze linkovat staticky. Chci, aby moje binárka byla závislá na minimu externích knihoven, a když už, tak ať jsou hodně rozšířené (což SDL je). Prostě jsem si tak nějak oblíbil SDL ekosystém (neptejte se mě, proč) a teď chci 3D (!) engine (nejlépe právě ogre), který by grafickou část knihovny SDL uměl použít jako backend. S tím 3D to myslím tak, že od enginu nechci input, sítě ani zvuk, jen čistě nadstavbu nad gl/dx.
nou

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 16:20:40    Předmět: Odpovědět s citátem

SDL_net by som nepouzill. je podla mna az prilis jednoducha az to obmedzuje.
Vilem Otte

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 16:30:38    Předmět: Odpovědět s citátem

http://scientificninja.com/blog/write-games-not-engines - tenhle článek je příčinou toho, že plno lidí odešlo z fór GameDev.net ... sám jej považuji za jednu z největších kravin co kdy byly napsány (a ano, narozdíl od více lidí z fóra napsal jsem i několik her (samozřejmě komerčních, velká část z nich můj engine ani neviděla), informační a databázové systémy a spousty dalších programů na zakázku - momentálně třeba streaming server s klienty).
igor

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 17:28:54    Předmět: Odpovědět s citátem

Já jsem sice nenapsal tuny informačních systémů na zakázku, ale můžu se zeptat, proč je ten článek kravina? A proč by kvůli němu měl někdo odcházet z gamedev.net? Já tam nevidím nic o tom, že by se lidi měli vykašlat na enginy, dělat vše v game makeru etc... Je tam kritizován přístup dělání enginu "ve vakuu" bez žádných specifických cílů a ty důvody, proč to nedělat, mi přijdou rozumné. Myslím si, že i těch profesionálních enginů, které by takto vznikly, moc není (pokud vůbec nějaký). Samozřejmě to všechno taky neznamená, že se to někomu (zvlášť, když už má nějaké zkušenosti) nemůže podařit a že se na tom člověk nic nemůže naučit. Akorát to nebude pro většinu lidí moc efektivní a nabízená cesta bude schůdnější. Nějaké odcházení z fór mi fakt nedává smysl, jedině že by si někdo přečetl jenom nadpis článku.
Peto

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 18:29:12    Předmět: Odpovědět s citátem

rezna napsal:

Peto ale ty uz jsi ve fazi ze vydavas hry a po X letech mas obrovske zkusenosti, takze vlastni engine, uz muze byt jasna volba - hlavne vis co v nem chces

moje namitka pro zavrhovani vlastnich enginu miri hlavne na tu tunu lidi tu, kteri akorat bastli engine a k vlastni hre se nikdy nedostanou

tam to je podle me obrovska chyba

vsechny tvoje namitky samozrejme opravnene - ale v takovem postaveni jsi coby profik, nikoliv coby hobby maker ...

S tou tunou ludi mas pravdu... i ked to ze zavrhuju vlastny engine nie vzdy musi byt pricina ich neuspechu, ta pricina je skor precenovanie svojich schopnosti... to ze chcu robit vacsie hry, no neodhadnu spravne velkost projektu a svoje skusenosti, nakoniec uviaznu na tom ze su demotivovany nieco dokoncit lebo vidia ze to zabere vela casu.

Ked niekto si robi svoj engine, a k hre sa nedostane, na tom nieje nic zle... v pripade ked ho to bavi vyrabat iba engine... a si ten clovek uvedomuje ze jedine co z toho ma su iba skusenosti s enginom... v tomto pripade to plati tak ako povedal Eosie Smile

Druhy pripad moze byt ten, ze niekto ide robit hru.. chce ju robit na vlastnom engine.. ale urobi realny pohlad a povie si okej.. tak zaciam skusim nieco jednoduche... da dokopy zo samplov nieco comu sa da povedat engine a vzapati urobi na tom mensiu hru... a potom si povie.. fajn skusim nieco vacsie.. vylepsi engine a pokracuje... urcite casom aj v praxi oceni ze ma nieco svoje co vie pouzit na dalsie hry a ze sa aj niecomu priucil... v praxi sa to moze ukazat ako dobry krok

pad alebo uspech projektu nezavisi na tom ci robit vlastny engine alebo nie, ale od toho ci ten clovek ma realny pohlad na vec a vie co vie urobit a co nevie urobit, a ci si spravne rozvrhne cas..
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
frca

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 19:19:41    Předmět: Odpovědět s citátem

Engine, na kterém neběží žádná konkrétní hra, není engine, ale technologické demo. A to je zatracený rozdíl. Až poté, co na dané knihovně běží hra, knihovna dokázala, že je hodna názvu engine. Do té doby je to jen techdemo.
Fila

PříspěvekZaslal: 11. prosinec 2010, 23:00:56    Předmět: Odpovědět s citátem

Uz to nakousl Peto, ale nejak tjsem to tu furt nevidel explicitne receno -- sakra, jde o to, co je vyvojarova motivace. Pokud chce delat primarne hru v tom smyslu, ze ma gamedesignovy napad, je asi nejcasteji smysluplnejsi cesta pouzit existujici engine, pokud jej primarne fascinuji technologie kolem her, tak chapu ze dela vlastni engine, protoze mu jde proste vic o technologickou nez designovou podstatu hry.

Nemyslim si ale, ze zde musi byt nutne uplne ostra hranice. Peto pise, ze chce treba neco v enginu optimalizovat, nebo jej portovat -- to ale nemusi nutne vest na vyvoj vlastniho engine. Pokud clovek sahne po open-source, muze vyjit z existujici implementace a zacit ji modifikovat az v momente, kdy mu nejaka vlastnost nevyhovuje. Psat od zacatku vse tak, aby to bylo presne na miru muze v dusledku take znamenat, ze si pred enginem clovek napise vlastni kompilator specializovany na optimalizaci uloh, ktere bude engine casto resit...
Vilem Otte

PříspěvekZaslal: 12. prosinec 2010, 00:07:28    Předmět: Odpovědět s citátem

citace:
Já jsem sice nenapsal tuny informačních systémů na zakázku, ale můžu se zeptat, proč je ten článek kravina? A proč by kvůli němu měl někdo odcházet z gamedev.net?

Promiň, asi jsem se nevyjádřil přesně - scientific ninja nenapsal kravinu, měl jsem na mysli atmosféru na GameDev.net kvůli tomuto článku. Plno lidí raději přešlo na DevMaster.net server (který osobně mám raději), jelikož spousta lidí na GD si právě přečetla jen ten nadpis...

citace:
Je tam kritizován přístup dělání enginu "ve vakuu" bez žádných specifických cílů a ty důvody, proč to nedělat, mi přijdou rozumné. Myslím si, že i těch profesionálních enginů, které by takto vznikly, moc není (pokud vůbec nějaký).

V tomto má článek pravdu - myslím že takto žádný nevznikl, i já si napíši specifikaci před každým projektem a programem (i malým).

citace:
Engine, na kterém neběží žádná konkrétní hra, není engine, ale technologické demo. A to je zatracený rozdíl. Až poté, co na dané knihovně běží hra, knihovna dokázala, že je hodna názvu engine. Do té doby je to jen techdemo.

Pozor mluvíš o game enginu, já třeba mám dokonce postavený vlastní database engine (a skutečně jsou databáze co na něm běží).
Navíc engine je hodně odlišný od techdema - engine je už obvykle knihovna určená k různým účelům, kterou lze velmi rychle použít i jinde, kdežto techdemo je samotná aplikace na něm, či ne - která jej využívá (techdemo - demonstruje jeho technologické možnosti) ... není to však engine samotný.
franz

PříspěvekZaslal: 12. prosinec 2010, 11:29:12    Předmět: Odpovědět s citátem

Aby se jedna skupina vývojářů nemusela zabývat 3D enginy a mohla rovnou sáhnout po hotovém řešení (ať už jen API nebo klikací), musí zákonitě existovat druhá skupina vývojářů, která tyto enginy bude dělat, ať už je jejich počáteční záměr hra nebo ne Smile Jedno bez druhého nejde, co víc ještě řešit? Very Happy

K otázce threadu, také mám raději vlastní engine, zkoušel jsem pár hotových a prakticky u všeho narazil na nějaký problém (bug nebo moje přání nešlo zrealizovat podle představ). V takové situaci jsem buď přání uskromnil či vypustil, nebo napsal autorovi (který odpověděl, že nemá čas, ale že v nějaké příští verzi to dodělá). Brrr.
perry

PříspěvekZaslal: 12. prosinec 2010, 11:52:52    Předmět: Odpovědět s citátem

Když už jste u toho, můžete taky dopsat jestli používáte enginy psané pod C++, C#, nebo něčím jiným ?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma    Obsah fóra České-Hry.cz -> 3D API / 3D Enginy Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Strana 3 z 4

Přejdi na: