| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Hunter

|
Zaslal: 2. březen 2011, 09:45:11 Předmět: |
|
|
Ladis> To jsou jen tři velké firmy, jejichž produkty jako grafik používám (Autodesk a Dassault dávají studentům aplikace zdarma, Adobe s cca 75% slevou) - v dalších oborech budou desítky, stovky či tisíce dalších firem, které úspěšně ignorují Linux.
Některé z nich jde nějakým brutálním způsobem zprovoznit na Linuxu (třeba přes Wine - přepočítáno na "člověkohodiny*minimální_mzda" je to obvykle dražší, než si Windows koupit) a jiné ne. _________________ Sharing is caring. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Houp
|
Zaslal: 2. březen 2011, 10:01:57 Předmět: |
|
|
Když jsme u těch Win aktualizací, kde ve Win7 nastavím, abych mohl ručně odmítnout aktualizaci před vypnutím systém?
Já chci automatické stahování, i nabízení aktualizace při vypnutí/zapnutí, ale někdy mi to nabídne v nevhodnou dobu a nevím, jak takový systém vypnout aniž bych nemusel čekat na aktualizace. Uspání to neřeší - nevydržela by mi baterka. _________________
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 2. březen 2011, 10:09:27 Předmět: |
|
|
| Fila napsal: |
| Presto zrovna v oblasti vzdalene zpravy me porad alespon na me urovni znalosti prijde windows tak nejak neohrabany, minimalne se pro problemy kde je nutna co nejlepsi vzdalena kontrola pocitace moc nepouziva. |
pracuju takovych 50 % casu vzdalene na ruznych windows strojich, cluster z windows serveru ridi zasadne skripty, ...
je to opet jenom neznalost - vsechno jde, kdyz se chce a to podotykam ze si vystacim pouze se zakladni vybavou windows - ono to tam proste v te konzoli vsechno a stejne jako u linuxu je to dost casto skrabani se levou rukou za pravym uchem |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vilem Otte

Založen: 18. 09. 2007 Příspěvky: 462 Bydliště: Znojmo - Sedlesovice, Kravi Hora
|
Zaslal: 2. březen 2011, 10:37:07 Předmět: |
|
|
Ad Autodesk a Adobe - osobně Adobe je celkem děs, nicméně afaik Photoshop jde ve WinE (zkoušel jsem jen CS4), instalační instrukce na winehq jsou jasné a je to otázka možná hodinky navíc oproti windows.
Autodesk 3ds max neběží kvůli nemožnosti jej aktivovat, Maya běžela pokud vím defaultně, ale víceméně ji nikdo neotestoval celou (2010).
Holt jde vidět, jak tyto 2 společnosti doslova bojují proti jinému systému než je Microsoft Windows. Osobně pokud vím, tak zrovna Photoshop u nás snad nikdo nepoužívá a Autodesk jsem asi jediný (Oracle VM ware to jistí), ostatní používají Cinemu 4D - a ta běhá defaultně. _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
sulthan

|
Zaslal: 2. březen 2011, 11:16:50 Předmět: |
|
|
Delam na W7, nemuzu si na ne stezovat. Rychlost startu vyborna, pri aktualizacich vetsinou nechce restart (jenom na ty velke). Dostal jsem tam i klasickou nabidku start (diky bohu). S total commanderem misto pitomeho defaultniho file exploreru vsechno bezi jak na dratkach.
Cas pro nastaveni systemu pro mel byl tak pul den - doba na natahnuti programu, co pouzivam, jejich instalaci a odinstalovani windows zbytecnosti.
Kdo si chce pouzivat linux, necht si poslouzi. Me k srdci neprirostl, zavidim mu jen konzoli. Windows konzole sice taky umi hodne, ale velmi tezko se dohledava syntaxe a manual k prikazum.
edit: vsechny programy, co mam, jsou free. S vyjimkou total commanderu, kde jsem si uz pred lety koupil tu dozivotni licenci.
Naposledy upravil sulthan dne 2. březen 2011, 13:24:42, celkově upraveno 1 krát |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Fila
|
Zaslal: 2. březen 2011, 12:19:35 Předmět: |
|
|
| rezna napsal: |
| je to opet jenom neznalost - vsechno jde, kdyz se chce a to podotykam ze si vystacim pouze se zakladni vybavou windows - ono to tam proste v te konzoli vsechno a stejne jako u linuxu je to dost casto skrabani se levou rukou za pravym uchem |
Ja neznam tak detailne konzoli windows, ale prijde me priserne neohrabana. Existuje ve windows treba neco jako trubka? Nebo jiny mechanismus, kterym spojim vystupy programu tak, abych mohl jednoduse delat celkem komplexni ukony? (to neni hadka, ptam se) |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 2. březen 2011, 12:48:06 Předmět: |
|
|
| Hunter napsal: |
Ladis> To jsou jen tři velké firmy, jejichž produkty jako grafik používám (Autodesk a Dassault dávají studentům aplikace zdarma, Adobe s cca 75% slevou) - v dalších oborech budou desítky, stovky či tisíce dalších firem, které úspěšně ignorují Linux.
Některé z nich jde nějakým brutálním způsobem zprovoznit na Linuxu (třeba přes Wine - přepočítáno na "člověkohodiny*minimální_mzda" je to obvykle dražší, než si Windows koupit) a jiné ne. |
Binární podpora pro Windows aplikace je na Linuxu už dost dobrá. Existují 4 produkty, které umožňují nativní běh Windows aplikací:
- Wine
- CrossOver Games (komerční, na hry)
- CrossOver Office (komerční, na vše ostatní)
- Cedega (komeční)
Každý z komerčních produktů má jasně stanovený seznam aplikací, které fungují a jsou podporovány. Cedegu vyvíjí firma Transgaming, CrossOver vyvíjí firma Codeweavers. Wine vyvíjí taky Codeweavers, ale některé funkce si rezervují pro svoje komerční produkty (za většinou "free" projektů se dá najít nějaký business model, který ho financuje).
Některé z nich mají "same day support" nový aplikací jako Windows, tzn. např. když vyjde nová hra na Windows, ten stejný den funguje v jednom z těch nástrojů výše i na Linuxu. To byl třeba případ CrossOver Games, kdy datadisky k WoW fungovaly okamžitě po vydání.
Setkal jsem se i s případem, kdy některé Windows hry na Windows Vista nejely, ale na Linuxu ano, takže v určitém smyslu je to nenahraditelné pro některé Windows aplikace.
Podle mých informací hodně lidí hraje WoW a StarCraft 2 přes Wine bez problémů.
Co se týče programátorských věcí, jedno mi na Windows chybí: dobrý profiler. V Linuxu mám bezkonkurenční sysprof a valgrind, které jsou nenahraditelné při analýze výkonu aplikací. Dále program perf umí profilovat i jádro, což se hodí. Co z toho je na Windows? Nic moc, AMD CodeAnalyst se snaží trochu simulovat sysprof, ale dře to a nefunguje to out-of-the-box. Já bez profilerů už odmítám něco dělat.
Nevím, proč tady vypichujete nastavování serverů, copak to je nějak relevantní pro user experience? _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 2. březen 2011, 13:08:56 Předmět: |
|
|
| Fila napsal: |
| je to opet jenom neznalost - vsechno jde, kdyz se chce a to podotykam ze si vystacim pouze se zakladni vybavou windows - ono to tam proste v te konzoli vsechno a stejne jako u linuxu je to dost casto skrabani se levou rukou za pravym uchem |
Ja neznam tak detailne konzoli windows, ale prijde me priserne neohrabana. Existuje ve windows treba neco jako trubka? Nebo jiny mechanismus, kterym spojim vystupy programu tak, abych mohl jednoduse delat celkem komplexni ukony? (to neni hadka, ptam se) |
jo je neohrabana - presne - tys na to filo kapnul - dpc vzdyt trubka | tam je default
kdyz si sosnu balik GnuWin32 tak dokonce veskere tooly typu grep, sed, diff, ... mam
je to proste o totalni neznalosti jednoho/druheho systemu |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 2. březen 2011, 13:11:23 Předmět: |
|
|
| Eosie napsal: |
Co se týče programátorských věcí, jedno mi na Windows chybí: dobrý profiler. V Linuxu mám bezkonkurenční sysprof a valgrind, které jsou nenahraditelné při analýze výkonu aplikací. Dále program perf umí profilovat i jádro, což se hodí. Co z toho je na Windows? Nic moc, AMD CodeAnalyst se snaží trochu simulovat sysprof, ale dře to a nefunguje to out-of-the-box. Já bez profilerů už odmítám něco dělat.
Nevím, proč tady vypichujete nastavování serverů, copak to je nějak relevantní pro user experience? |
verysleepy - free
devpartner studio - placeny
opet neznalost - a tech profileru je vic - intel dela pro svuj kompiler i profiler a ne zrovna spatnej |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 2. březen 2011, 13:23:35 Předmět: |
|
|
| Houp napsal: |
| Někdy mi to nabídne v nevhodnou dobu a nevím, jak takový systém vypnout, aniž bych nemusel čekat na aktualizace. Uspání to neřeší - nevydržela by mi baterka. |
Můžeš uspat na disk namísto do paměti (hibernace vs. spánek). To žere stejně baterky jako vypnutí (nic). Ke zbytku diskuze se nebudu vyjadřovat, protože využívám tak 25 % systému, takže jsem bez problémů v průběhu minulých let jel měsíce na každém z rozšířených OS a měl tam všechno, co potřebuju (Windows, Linux, Mac). _________________ Award-winning game developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Hunter

|
Zaslal: 2. březen 2011, 13:39:04 Předmět: |
|
|
| Eosie napsal: |
Binární podpora pro Windows aplikace je na Linuxu už dost dobrá. Existují 4 produkty, které umožňují nativní běh Windows aplikací:
- Wine
- CrossOver Games (komerční, na hry)
- CrossOver Office (komerční, na vše ostatní)
- Cedega (komeční) |
Pak už je to otázka jednoduchého rozhodnutí - má smysl si kupovat Cedegu za 60USD, na které jede "přes 40 her", nebo W7* za 230USD (a to jsem teď vzal poměrně "nevýhodnou" cenu komerční krabicovky, OEM a domácí licence jsou o dost levnější) na které jedou desítky tisíc her?
Hráči mají jasno - nejlepší je ukradnout Windows nebo koupit konzoli
*abych nezapomněl, další náklad je "20GB disk space cost", ale co to dneska je ... _________________ Sharing is caring. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Ladis

|
Zaslal: 2. březen 2011, 14:02:32 Předmět: |
|
|
| Abych nezapomněl, další náklad je "20GB disk space cost", ale co to dneska je... |
Nechápu, před pár týdny jsem instaloval Ubuntu 10.10 a zabíralo stejně jako Windows XP (včetně těch věcí, jako že v hibernaci je ve Windows vyhražen soubor, aspoň v XP, ve Win 7 nevím).
Pokud jde o mě, můžu si používat klidně Windows a přesto mám Linux rád. Jako indie vývojář her jej stále můžu podporovat - nabízením nativní verze svých her i pro tento OS. _________________ Award-winning game developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Vilem Otte

Založen: 18. 09. 2007 Příspěvky: 462 Bydliště: Znojmo - Sedlesovice, Kravi Hora
|
Zaslal: 2. březen 2011, 14:12:10 Předmět: |
|
|
| citace: |
Pak už je to otázka jednoduchého rozhodnutí - má smysl si kupovat Cedegu za 60USD, na které jede "přes 40 her", nebo W7* za 230USD (a to jsem teď vzal poměrně "nevýhodnou" cenu komerční krabicovky, OEM a domácí licence jsou o dost levnější) na které jedou desítky tisíc her?
Hráči mají jasno - nejlepší je ukradnout Windows nebo koupit konzoli |
Ehm... ve Wine jedou taky desítky tisíc her, jenom si to u některých chce třeba přečíst na winehq co je třeba (u většiny her se nemusíš tolik snažit - obvykle otevřeš CD mechaniku, vložíš disk, naběhne instalace, hru nainstaluješ, dvojklikem na ikonu hry (či jednoklikem v KDE) hru spustíš a hraješ)
Navíc kontributoři do WinE jsou velmi šikovní a pokud máš nějaký problém a kontaktuješ je, odpoví s radou, či pomohou vyřešit problém. S takovým přístupem jsem se u MS nesetkal
WinE je momentálně dominantou - dokonce myslím že i svůj mateřský komerční projekt už zastinuje, a to především díky počtu lidí, kteří přispívají k tomu, aby WinE perfektně fungoval. _________________ Should array indices start at 0 or 1? My compromise of 0.5 was rejected without, I thought, proper consideration. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Marek

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 1782 Bydliště: Velká Morava
|
Zaslal: 2. březen 2011, 14:12:44 Předmět: |
|
|
| Pak už je to otázka jednoduchého rozhodnutí - má smysl si kupovat Cedegu za 60USD, na které jede "přes 40 her", nebo W7* za 230USD (a to jsem teď vzal poměrně "nevýhodnou" cenu komerční krabicovky, OEM a domácí licence jsou o dost levnější) na které jedou desítky tisíc her? |
To je spíš o tom, že pokud potřebuješ v Linuxu něco dělat (cokoliv) a nedá se to dělat jinde, pak rebootování je otrava. Pustit si hru třeba ve Wine je mnohem pohodlnější. Co se týče kupování komerčního softwaru, to už jde jaksi mimo mě, ale uznávám, že vy grafici to nemáte jednoduchý.
verysleepy - free
devpartner studio - placeny
opet neznalost - a tech profileru je vic - intel dela pro svuj kompiler i profiler a ne zrovna spatnej |
Na neznalost jiných by se tu mohl odvolávat každej.
Že dělá Intel pro svůj compiler něco je k ničemu. Zkoušel jsem Intel VTune kdysi dávno a vyžadovalo to hodně úsilí, abych z toho nějaký data dostal. Všechny profilery na Windows se vážou na nějaké IDE a na nějakej formát debug symbolů, kterej se ještě dost mění u různých verzí IDE - není standadizovanej, takže životnost a použitelnost profilerů je tam dost na kokot. Já chci configuration-less stand-alone profiler, kterej má 2 tlačítka: Start a Stop. Když dám Start, začne profilovat všechny běžící programy (kromě jádra, bez toho se obejdu) a z těch, co mají debug symboly, by měl analyzovat strom volání funkcí a zobrazit data po kliknutí na Stop. Nevím, jestli existuje něco tak jednoduchýho pro Windows, ale na Linuxu přesně tohle dělá sysprof. Ono to má i další výhodu: můžu si profiler pustit až za běhu aplikace, změřit jeden krátkej úsek běhu a profiler pak vypnout. Aplikace nic nepozná. Jednotný formát debug symbolů pro nativní aplikace tohleto umožňuje. _________________ AMD Open Source Graphics Driver Developer |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Hunter

|
Zaslal: 2. březen 2011, 14:27:21 Předmět: |
|
|
| Vilem Otte napsal: |
| WinE je momentálně dominantou - dokonce myslím že i svůj mateřský komerční projekt už zastinuje |
Což přesně podporuje moji myšlenku - že platit si za něco, aby mi hry jely "skoro jako na Windows" je nesmysl, když si můžu koupit (sice 2x až 3x dráž) mnohem pohodlnější a mnohem kompatibilnější "skutečná Windows"
Wine je zadarmo a je to projekt Linux fanboyů aby mohli ukazovat "my to taky umíme a zadarmo", takže je zjevné, proč je úspěšnější.
Je to asi takový rozdíl, jako si koupit MyPhone nebo iPhone ... je to podobné, ale ne úplně stejné, a oboje má své zákazníky.
Ladis> Myslel jsem na W7 a rozdíl mezi tím když nainstaluješ "jen nějaký program pro Linux" a W7 do dualbootu. Mezi tím je rozdíl cca 20GB (i když nevím, kolik zabírá ten program pro Linux, tak je to jen takový odhad). _________________ Sharing is caring. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|