.[ ČeskéHry.cz ].
Warez na foru

odeslat nové téma   Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí    Obsah fóra České-Hry.cz -> Popelnice
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
TeaTime

PříspěvekZaslal: 6. únor 2012, 22:52:01    Předmět: Odpovědět s citátem

rezna napsal:
MODERATOR: pro komma - varovani - priste ban

Ahoj, neber můj následující dotaz jako flame, jen bych rád věděl, na čem tu jsme.

Je někde v pravidlech fóra uvedeno, že zde nesmí být odkaz na warez (přes snahu jsem nenašel)? Co vše je považováno za odkaz na warez? Tedy konkrétně: jak je to napříkald s odkazem na stránku na které je odkaz na warez? Jak je to s odkazem na stránku, u které není legalita ani ilegalita zcela zřejmá? Z jakého důvodu je tento zákaz zde na fóru zaveden?

Děkuji za odpověď.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
VladR

PříspěvekZaslal: 6. únor 2012, 23:52:59    Předmět: Odpovědět s citátem

TeaTime napsal:
Co vše je považováno za odkaz na warez?

Z jakého důvodu je tento zákaz zde na fóru zaveden?
TeaTime

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 14:06:33    Předmět: Odpovědět s citátem

Já teda nevím, ale tak v tom případě by mohl být ban i za urážky, ne? Zvláště mi vadí když jsem urážen na motivy ze Star Treku a to navíc od chytráka, který nemá o myšlenkách Star Treku zjevně ani páru.

VladR: tys tak arogantní, že to ani není možné a to jsem tě měl docela v úctě.
Flash

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 15:20:15    Předmět: Odpovědět s citátem

Zakaz sireni warezu neni v pravidlech, protoze neni treba explicitne vyjmenovavat v pravidlech fora trestne ciny. A sireni/poskytovani ilegalniho obsahu trestny cin je.

Krom zakonne roviny je tu jeste nejaka rovina moralni a eticka a i dle ni je zahodno se chovat a myslim si, ze inteligentni lide navstevujici toto forum to pochopi, aniz by jim to musel nekdo zduraznit pravidly.

Pokud nejsi hloupy, tak myslim, ze moje vysvetleni ti staci.

Co se tyce tvojeho prikladu s odkazem na stranky. Trochu mam pocit, ze je to provokace a chces nas tu jako nachytat na neco. Kdyz kdokoli da odkaz na ulozto, kde nahral svuj posledni programatorsky vytvor, tak je snad jasne, ze v tom neni zadny problem, prestoze je ulozto prolezle warezem. Ale kdyz tu hodi nekdo link na nejaky noname server at si tam jdou stahnout call of duty, tak je asi logicke ze tu ten link dlouho nevydrzi.
BTW pokud jsi potreboval k vysvetleni cist i posledni odstavec, tak chytry nejsi....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
OndraSej

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 15:29:19    Předmět: Odpovědět s citátem

TeaTime> Je smutne, ze tu tohle je vubec potreba resit. Warez a jeho sireni je v rozporu se zakonem, takze by clovek cekal, ze neni potreba mit v pravidlech fora specialni klauzule, ktera by to zakazovala. Zvlast kdyz jde o oficialni a verejne forum provozovane obcanskym sdruzenim, ktere ma za cil podporovat prave tvurce obsahu.

Btw. ve FAQ JE napsane, ze prispevky porusujici zakon jsou nezadouci a moderatori je budou mazat.

Odkazy primo na warez jsou ted uz snad jasne... to same plati i pro neprime odkazy ("tady se proklikas k warezu" neni o nic lepsi nez to napsat primo). A i kdyz nemam rad autocenzuru, tak pokud nejaky odkaz vypada podezrele, je to skoro jiste warez a nepatri sem.
VladR

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 18:55:42    Předmět: Odpovědět s citátem

TeaTime napsal:
Já teda nevím, ale tak v tom případě by mohl být ban i za urážky, ne? Zvláště mi vadí když jsem urážen na motivy ze Star Treku a to navíc od chytráka, který nemá o myšlenkách Star Treku zjevně ani páru.
O akcii a reakcii si uz niekedy pocul ? Na tak kapitalnu sprostost, ktory si vyplodil, fakt neslo nic povedat, ako nemoderator, tak to musel vyriesit obrazok. Si inak prvy clovek tu na fore, kedy som musel pouzit takyto obrazok, takze gratulujem Smile

TeaTime napsal:
VladR: tys tak arogantní, že to ani není možné a to jsem tě měl docela v úctě.
Ani si nevies predstavit aky som rad, ze som ta sklamal Very Happy

Dufam aspon, ze k volbam nechodis ?
VladR

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 19:04:30    Předmět: Odpovědět s citátem

OndraSej napsal:
TeaTime> Je smutne, ze tu tohle je vubec potreba resit. Warez a jeho sireni je v rozporu se zakonem, takze by clovek cekal, ze neni potreba mit v pravidlech fora specialni klauzule, ktera by to zakazovala.
Takisto by clovek cakal, ze po poslednych rokoch, kedy sa tato problematika nonstop pretriasa aj v mediach, ze to bude prinajmensom IT oblasti zname. Necakam, ze to budu chapat bezni, non-IT, ludia, ktori pocitac beru ako napr. pracku - tak naivny nie som.

OndraSej napsal:
Zvlast kdyz jde o oficialni a verejne forum provozovane obcanskym sdruzenim, ktere ma za cil podporovat prave tvurce obsahu.
To uz zachadzame zbytocne daleko. Zbytocne v zmysle pre bezneho clena fora.

OndraSej napsal:
Btw. ve FAQ JE napsane, ze prispevky porusujici zakon jsou nezadouci a moderatori je budou mazat.
To by tam snad ani nemuselo byt - to je predsa samozrejme.

OndraSej napsal:
A i kdyz nemam rad autocenzuru, tak pokud nejaky odkaz vypada podezrele, je to skoro jiste warez a nepatri sem.
Sam ale teraz vidis, ze je to potrebne. Na net sa dnes pripoji ktokolvek...
TeaTime

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 21:02:50    Předmět: Odpovědět s citátem

Z právního hlediska poskytování odkazu na warez nelegální není. To proto, že pak by byla na každého člověka, který chce někam poslat odkaz, vložena povinnost dohledat si, zda je subjekt na kterého člověk odkazuje vlastníkem kopírovacího práva na poskytovaný obsah. Ale jakýkoliv poskytovatel obsahu bude vždy tvrdit, že kopírovací právo má (nikdo se prostě jen tak na optání nepřízná, že poskytuje warez). Takže vlastně odkazující člověk nemá v podstatě žádné zaručené prostředky, jak ověřit legalitu odkazovaného poskytovatele.

Takže zodpovědnost za obsah je tedy na poskytovateli onoho obsahu, protože pokud je obsah nelegální, je vlastně podveden i odkazující člověk.

Proto nemůže být poskytování pouhého odkazu zakázané zákonem.

To že je to nemorální je už jiná věc. Pokud komunita tohoto fóra považuje tuto činnost za nevhodnou, pak je nejspíš rozumné uvést v pravidlech fóra něco jako: "Postování linků na warez je zde považováno za nemorální, proto je zde na fóru zakázané. Porušení může vyústit v permanentní BAN.". Nicméně já jsem toho názoru, že čím méně cenzury, tím lépe, hlavně když pár odkazů na warez nikoho nepoškodí.

Jsem zde celkem nový, takže je možné, že toto je zde jakýmsi nepsaným pravidlem.
VladR

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 21:14:44    Předmět: Odpovědět s citátem

TeaTime napsal:
To že je to nemorální je už jiná věc.

Jsem zde celkem nový, takže je možné, že toto je zde jakýmsi nepsaným pravidlem.
Very Happy

Fiiha, kam sme to dospeli, ak uz aj minimalna moralka je povazovana za cosi divneho a necakaneho ...
TeaTime

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 21:28:12    Předmět: Odpovědět s citátem

VladR napsal:

Fiiha, kam sme to dospeli, ak uz aj minimalna moralka je povazovana za cosi divneho a necakaneho ...

Vypadá to, že jsi se vším rychle hotový. Vždy hned poznáš, co je správné a co špatné a jsi hotov každou nepravost vždy zodpovědně potrestat. Už jen dotaz na věc týkající se morálky je z principu špatný a zlý, že? Tak ono kdo by se ptal, kdyby to nechtěl porušit. No to dá rozum, samozřejmě. Hned bych mu dal ban preventivně, nemá se co ptát. Může si za to sám, že si vymýšlí takové hlouposti.
if.then

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 22:19:14    Předmět: Odpovědět s citátem

1. Odkazovat na warez je amorální, protože warez připravuje autora o jeho autorská práva (dělat si s dílem, co chce on).

2. Odkazovat na warez MŮŽE být protiprávní. Zrovna teď probíhají v množství států světa soudy s lidmi, kteří na svých stránkách na warez odkazovali. Administrátoři C-H si tohle určitě nepřejí a proto tyhle odkazy mažou.

3. Pokud ti to tu vadí, tak jsem nechoď. Nikdo tě nenutí.
TeaTime

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 22:28:54    Předmět: Odpovědět s citátem

if.then: No však já také neříkám, že warez je správný a ani jeho povoleni zde na fóru neprosazuji (taky nemám žádnou autoritu cokoliv zde prosazovat, že?). Upozorňuji pouze na to, že pojem 'warez' není tak jednoznačný, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pouze jsem se ptal, z jakého zdroje čerpají administřátoři při posuzování těchto případů. I když se to teď již trochu zakecalo VladR'ovými urážkami, tak jsem pochopil, že čerpají pouze z vlastní vůle a legitimního práva ji zde na fóru prosadit.
adragon

PříspěvekZaslal: 7. únor 2012, 23:17:16    Předmět: Odpovědět s citátem

if.then napsal:
1. Odkazovat na warez je amorální, protože warez připravuje autora o jeho autorská práva (dělat si s dílem, co chce on).

2. Odkazovat na warez MŮŽE být protiprávní. Zrovna teď probíhají v množství států světa soudy s lidmi, kteří na svých stránkách na warez odkazovali. Administrátoři C-H si tohle určitě nepřejí a proto tyhle odkazy mažou.

3. Pokud ti to tu vadí, tak jsem nechoď. Nikdo tě nenutí.

1. o autorská práva tě připravit fakticky nemůže, ty ti stále zůstávají. Pouze omezuje schopnost tvůrce popř. vlastníka práv je prosadit.

2. fórum se řídí zákony ČR, asi nemá smysl do diskuze zatahovat zákony jiných zemí. (dle není člověk ten, který by se zavděčil všem)

3. to není argument.

Co je morální a amorální, si každý pro sebe musí rozhodnout sám. Osobně bych to shrnul, že fórum je určené pro tvůrce her a to i pro lidi, kteří se tvorbou her živí a jsou na příjmech z nich existenčně závislí. Pokud je člověk v této situaci nerad vidí, když si nikdo hru stáhne zadarmo někde jinde, místo toho aby mu přispěl na vývoj (zvlášť když každý kdo nějakou hru vytvořil ví jaké to stojí odříkání). Lze sice namítnout, že není problém si hru obstarat jinde a že volné šíření hry nekazí prodeje (ale upřimně, se vžijte do situace tvůrce, a představte si, jak byste se dívali na to, jak se lidé vyhýbají vám zaplatit za vaši práci a investované peníze a to v situaci, kdy jste v mínusu).

Protože by takový obsah fóra, odrazoval od účasti v něm tuto část komunity a ta by se na takovém projektu, který by zahrnoval neautorizované šíření autorských děl, nikdy nepodílela. Celý obsah fóra by tím utrpěl. A ostatně i aktivity sdružení Českých her, které jsou závislé ve svých aktivitách na sponzorování od lidí, kteří se hrami živí. Z toho důvodu moderátoři dělají dobře, že tyto aktivity na fóru netolerují.
rezna

PříspěvekZaslal: 8. únor 2012, 07:34:43    Předmět: Odpovědět s citátem

@TeaTime - sorry ale mohl ses aspon namahat napsat ze kteryho vlakna jsi to vytahnul - ted uz si tezko vzpomenu a dohledavat to nebudu

rozhodne ale pokud cekas, ze tu nechame linky na stazeni warezovych her (coz je dost dobre mozny ze byl tenhle priklad), tak mas smulu - neni to o pravidlech - je to o etice

vubec zalozeni diskuze povazuji za neskutecny troll - bavis se dobre?
Flash

PříspěvekZaslal: 8. únor 2012, 09:06:44    Předmět: Odpovědět s citátem

Byl to tusim odkaz na nejakou programatorskou knihu. Nicmene ne odkaz na nejake knihkupectvi, kde je k dostani, ale na warez.

Pokud je toto vlaknou snahou o zmenu a prepsani pravidel, tak autora musim zklamat - pravidla (po tolika letech co je Riva sepsal) jen kvuli tvemu rozhorceni, prepisovat opravdu nebudeme.

Stejne jako rezna povazuji uz od prvniho postu snahy autora za troll, tim vykladem zakona si to jen potvrdil, takze LOCKED.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovi WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Toto téma je zamknuto bez možnosti úpravy příspěvků a psaní odpovědí    Obsah fóra České-Hry.cz -> Popelnice Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: