Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Al
|
Zaslal: 29. srpen 2012, 19:36:44 Předmět: Kde vést projektový blog? |
|
|
Mám tady jednu otázku, která zdánlivě s hrami nesouvisí. Ale myslím, že se sem hodí. Chci si založit projektový blog, čili nějaké místo, kam budu psát články o nšem projektu ve snaze udělat nějaké PR pro lidi, co mají zájem vědět, jak věci fungují pod pokličkou. Tzn. texty na téma "co právě děláme" a "proč to tak děláme" apod. Jedná se o neziskový projekt zaměřený na podporu sportu v regionu, proto jsem uvedl, že to s hrami moc nesouvisí, ale projektové blogy jako takové jistě patří i do vývoje her.
Moje otázka je jasná: Kde vést ten blog? Vím, že exituje spousta serverů na blogy a nemáme zatím vlastní webserver a asi vzhledem k velikosti webové prezentace to ani nemá smysl nějak řešit "u sebe", takže to chci dát někam, kde běžně bývají takové blogy. Chci to samozřejmě psát v češtině a půjde o serióznější věci, i když zase někam na blog.idnes.cz by to asi nepasovalo. Takže kam s tím?
Jo a taky bych poteřboval nějak jednoduše pořašit vzhled - pomocí nějakých hotových šablon nebo tak nějak. Protože české blogové servery, co jsem tak prohlížel, jsou plné děsivě odpudivých stránek - předpokládám, že to si tam autoři textů asi musejí nějak sami nastavovat a očividně jim to moc nejde. Pro mě taky teď není reálné si kupovat nějakého designéra, protože by mi sebral 95% rozpočtu celého projektu a na tu podporu sportu by nezbylo nic. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
TeaTime
|
Zaslal: 29. srpen 2012, 19:51:23 Předmět: |
|
|
Ohledně designu se mi osvědčil http://themebot.com/. Docela hezké designy a svobodné licence. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jakub Doucek
|
Zaslal: 31. srpen 2012, 06:49:14 Předmět: |
|
|
Pár projektových blogů jsem viděl na blogspot.com. Osobně tam mám taky blog a myslím, že to splňuje vše co potřebuješ a dělá se s tím hezky. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
agile

|
Zaslal: 1. září 2012, 18:05:29 Předmět: |
|
|
Ono je relativne jedno, kde ten blog budes mit. Moznosti je spousta, viz treba blogspot.cz, blog.cz, estranky.cz, posterous.com, tumblr.com aj. Spis je to o konkretnich potrebach a pokud nepotrebujes neco specialniho, vetsina uvedenych reseni by mela vyhovovat.
Tady mas nejakou inspiraci
http://vyvojaplikace.posterous.com |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Al
|
Zaslal: 2. září 2012, 16:07:59 Předmět: |
|
|
Zvažuju ten blogspot, vypadá to solidně. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dlaha

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
OndraSej

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 767 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: 31. leden 2013, 23:54:50 Předmět: |
|
|
Dlaha> ten článek mi přijde celkově dost mimo. A pokud mluvíme o projektových (týmových) blozích, tak úplně mimo.
1. Ano, možná tu nějaká omezení jsou, ale pokud vím, tak např. www.tlamiczka.com je hostovaný na Bloggeru a reklamy tam vidím dost (a divil bych se, kdyby byla zadarmo). Navíc s návštěvností, kterou většina týmových blogů má, nemá o reklamě smysl ani přemýšlet.
2. Opět ta Tlamiczka... pokud to je slušný hosting, vlastní doménu dovoluje buď úplně zadarmo, nebo za mírný příplatek. Rozdíl, jestli si člověk hostuje blog sám, nebo ne, pozná jen malé procento lidí a i z tohohle malého procenta půjde většině o obsah, ne o to, kde ten blog je hostovaný.
3. Ditto. Rozumné URL jsou celkem standard, možnosti zadávat metadata už jsem taky porůznu viděl. Ale opět, to, SEO triky (možná) mají smysl, pokud ten web je v dané oblasti jen jeden z mnoha (a všichni v dané oblasti píšou prakticky totéž). Pro specializovaný projektový blog je to overkill.
4. Ano, ale... pokud cílem je informovat o projektu a ne lákat lidi na blog, jsou možnosti stylování u klasických hostingů pravděpodobně dostatečné.
5. Ano, ale... programujete hru, nebo blog?
6. Ne, slušný hoster umožňuje stáhnout zálohu vašeho webu (opět to platí minimálně pro Blogger).
Naopak článek nezmiňuje několik podstatných problémů. Jako třeba že Wordpress a podobné systémy jsou děravé jak řešeta, takže je potřeba neustále sledovat aktualizace a zároveň si hlídat, jestli vám ten blog někdo nehacknul (a nejde jenom o uhodnutí hesla, ale o protlačení škodlivého kódu na server a jeho spuštění). A samozřejmě opravovat vše, co po instalaci nové verze přestalo fungovat.
Nebo že pro Wordpress a další sice existuje řada pluginů a témat, ale že dost z nich (hlavně ty zadarmo) je jenom nosič pro viry nebo backdoory. U Wordpressu z oficiálního webu se ještě dá věřit, že neobsahuje žádné záměrné bezpečnostní chyby, ale dá se tomu věřit i u témata staženého z webu, kam může bez kontroly kdokoliv nahrát cokoliv?
Otázka na lidi, co si hostují sami - kontrolovali jste zdrojáky všech pluginů a témat, co používáte?
Pokud se majitel blogu živí tvorbou webu, pak některé z těch bodů mají alespoň trochu smysl. Ale pokud jde jenom o to někde informovat o postupu práce na (herním) projektu, pak je mnohem efektivnější nechat tyhle starosti někomu jinému a ušetřenou energii věnovat práci na projektu.
Jinak z vlastní zkušenosti - v listopadu jsem řešil právě problémy s hacky několika blogů na Wordpressu (a následně i dalších webů, kam se díky skvělým vlastnostem PHP ten malware rozšířil) a došel jsem k závěru, že mi to za tu práci nestojí a příště pro projektový/osobní/týmový web použiju Google Sites nebo podobné řešení, kde za zálohování a technický provoz zodpovídá někdo jiný a já díky tomu budu mít čas na důležitější věci.
(a vzhledem k tématu raději přidávám disclaimer, že jde o můj osobní názor, nikoliv názor mého zaměstnavatele) _________________ http://trionteam.net |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dlaha

|
Zaslal: 1. únor 2013, 09:13:51 Předmět: |
|
|
OndraSej: V tom článku je už myšlený blog jako jeden z propagačních kanálů hry. Představuju si, že autor myslel něco jako tady: http://2dboy.com/
Samozřejmě ve spoustě věcí s tebou souhlasím a pokud to chce člověk čistě jako týmový blog, potom většina bodů nemá smysl. _________________ Other Inside
Greenlitnuto! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 1. únor 2013, 11:34:04 Předmět: |
|
|
a pokud to clovek mysli jako neco obdobneho tomu '2D Boy' o to vic je rozumne nehostovat to u sebe ale kdekoliv mimo
treba taky proto, ze
1) bud to bude minimalne znama hra a nevyplati se kolem toho vubec cokoliv resit nez 1-click reseni
2) bude to uspesna hra a bude tam mrte pristupu - pak musis resit skalovani a capiny - no to by se jeden zjevil - at si to vyresi blogger.com a zaplat jim za to klidne
dnes uz se proste skoro nevyplati delat tyto veci sam - sluzeb je az az a vlastni reseni ani neprinasi financni usporu
jediny kdy ma smysl opravdu mit vlastni reseni, je pokud opravdu blog je uplne jedinou a cilenou misi toho webu a navic jste naskillovani programatori - protoze uchodit web treba s 1M page-view denne to uz zase zamestna tym lidi |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Dlaha

|
Zaslal: 1. únor 2013, 12:06:07 Předmět: |
|
|
Už vidím, kde se stala chyba, já ten článek nebral tak, že si založím vlastní server doma v kuchyni a budu si ho spravovat. A myslím, že ani autor to tak nemyslel, protože tam podle mě neřekl nic, co by nešlo udělat na placeným hostingu. (i když název není zvolen zrovna dobře)
Moje základní idea byla nejít do free blogovacích systémů, ale koupit si vlastní doménu a web space, kde se pak budu moci vyřádit jak budu chtít. Klidně si tam hodím nějaký blog systém, který si ale pospravuju dle libosti. _________________ Other Inside
Greenlitnuto! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
OndraSej

Založen: 28. 07. 2007 Příspěvky: 767 Bydliště: Brandýs nad Labem
|
Zaslal: 1. únor 2013, 13:31:30 Předmět: |
|
|
Dlaha> o hostování blogu na "placeném" hostingu jsem mluvil jak já, tak IMO i řezňa. Mít blog někde na hostingu tě odstíní od problémů s HW (pokud máš štěstí, pokud ne, tak akorát budeš mít blog na nespolehlivém HW a nic s tím nenaděláš). Problémy s hacky, aktualizacemi a zálohováním budeš mít úplně stejné. A i když většina hostingů neříká nic o omezení času procesoru nebo trafficu, pokud budeš mít hodně oblíbený a výkonově náročný web (např. ten wordpress), tak tě hodně rychle pošlou do háje. A (opět můj osobní názor, ne mého zaměstnavatele ) upřímně, u Bloggeru budou ty data v mnohem větším bezpečí než u většiny placených hostingů.
Jinak zrovna u toho 2D boy nevidím nic, co by se nedalo udělat na na nějaké (placené) blogovací službě. _________________ http://trionteam.net |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rezna
|
Zaslal: 1. únor 2013, 19:33:44 Předmět: |
|
|
Dlaha napsal: |
Moje základní idea byla nejít do free blogovacích systémů, ale koupit si vlastní doménu a web space, kde se pak budu moci vyřádit jak budu chtít. Klidně si tam hodím nějaký blog systém, který si ale pospravuju dle libosti. |
staci trochu vytizenejsi blog a bezny placeny hosting to neutahne - a hlavne to neutahne tvoje aplikace - zacne ti potreba skalovani a to nevyresis
toto vse placene hostingy skryji a poskytuji - maji to davno vyreseno ... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|